Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Gőzerővel dolgoznak a halászok Karácsony előtt

Magyarországon továbbra is népszerű karácsonyi étel a ponty, és az éves halfogyasztásunk negyven százalékát ilyenkor esszük meg. A tógazdaságokban tart a nagyüzem: a telepekről egymás után gördülnek ki a hallal megrakott teherautók, hogy feltöltsék az üzleteket. A Balatoni Halászati társaság azonban valószínűleg az idén utoljára gondoskodik a karácsonyi menüről.
Szinte megállás nélkül dolgoznak a halászok a Balatoni Halászati társaság irmapusztai tógazdaságában. Főleg pontyot válogatnak: a méreten aluliak kapnak még egy életet, a többiek valószínűleg a karácsonyi menü részeként végzik. A halászok szerencséjére az idén viszonylag kedvező az időjárás, a halat nem jég alól kell kifogniuk, igaz a víz így is csak néhány fokos.

Egy átlagos magyar még négy kilogramm halat sem eszik meg évente, miközben az Unióban 17, Japánban pedig 70 kilogramm jut egy-egy emberre. Pedig a halhús roppant egészséges, telítetlen zsírsavakkal van tele, és ez megakadályozza az érfalak elmeszesedését. Egyébként meg nagyon finom is - mondta Bodó Iván, a Balatoni Halászati Zrt. halászati mérnöke.

Idén Karácsonykor a Balatoni Halászati társaság valószínűleg utoljára gondoskodik az ünnepi menüről. A céget ugyanis privatizálják. A tógazdaságokat és a halfeldolgozó üzemet adják el, az értékesítés előkészítését már el is kezdte a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács. A tervek szerint a Balatoni Halászati társaság a jövőben kizárólag a Balaton ökológiai egyensúlyának fenntartásáért felel majd.

Olvasóink írták

  • 1. ráérő 2008. december 22. 15:04
    „Biztosan ez adott okot a Tisza Hsz elnökének és fiának hogy a Tiszán tiltott elektromos halászatot végezzen.A rendőrök kapták el őket de valamiert mindenki hallgat,.Itt az ujságban jo pár cikk arrol szolt hogy ők hány orvhorgászt es halászt kaptak el,mint halőrök.Kiváncsian várom a halászati felügyelő intézkedését,mert elég durva esetről van szo,bizony meg érdemelnék hogy nyilvánosságra kerűljön az űgy 4-5ezer horgászrol nem is beszélve akiknek nem csak pénzüket kellene zsebre vágni a szeműkbe is kellene nézni elnök ur. ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkotói pályázatot hirdetett a zöldtárca gyerekeknek

"Egy hét a kedvencemmel" címmel hirdetett pályázatot a környezetvédelmi minisztérium óvodások és… Tovább olvasom