Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Gyarmat: próbaév, próbaüzemmel

Az 1350 lakosú Gyarmat önkormányzatánál javában tart az előkészület az idei költségvetés elkészítésére. A tavalyi is a kínlódás éve volt, s az idei még nehezebbnek ígérkezik. Egyelőre a kiindulási számok mindegyike még nem ismert, de aligha kerülheti el a község 2006-ban a hitelfelvételt.

Tavasz végére, nyár elejére befejeződik Gyarmaton a csatornaépítés, s a tervek szerint júliusban megkezdődik az egy évig tartó próbaüzem. Más értelemben is próbája lesz 2006 a helyi önkormányzatnak. Nagy öröm, hogy eddig sikerült megőrizni a település intézményeinek működését, s ebből nem akar engedni Gyarmat, ám túlságosan nagy ennek az ára. A helyi iskolában 177 gyerek tanul, az óvodások száma is mintegy félszáz, ám egyik intézményt sem lehetne fenntartani az állam nyújtotta keretből, súlyos milliókkal kell kiegészíteni azt, azok a forintok pedig nagyon hiányoznak máshonnan.
Baráth Béla polgármester azt mondja, évek óta azt ígérgeti a helyi lakóknak, hogy amint befejeződik a csatorna építése, hozzákezdenek az utak felújításához. Eddig türelmesek voltak az emberek, s megértették, elfogadták, addig célszerűtlen lenne az utakra költeni, míg azok alá nem kerül a csatorna. Most végre már túl lesznek ezen, mostanra azonban eltűnnek a támogatási lehetőségek. A helyi önkormányzat se régiós, se megyei támogatásra nem számíthat. A megyei területfejlesztési alap a tavalyinak nem egészen egyhatoda lesz idén, 34, nem tévedés, 34 millió forintot kell majd szétporciózni, mennyi juthat ebből egy kistelepülésnek. Márpedig az útfelújításoknál azzal kell számolni, hogy egyetlen négyzetméter hat-, nyolc-, tízezer forintba kerül. Gyarmatnak sok tíz-, vagy inkább százmilliót meghaladó összegre lenne szüksége annak a nyolc utcának a felújításához, amire nagy szükség lenne, s amit joggal várnának el a helyiek. Az idei esz tendőről ezért aztán Gyarmaton egyelőre csak annyi biztos, hogy semmi se biztos. Talán csak az az egy, hogy hitelt kell felvennie a községnek a nagyon szerény talpon maradáshoz is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több ezer rabszolgát szabadítottak ki tavaly Brazíliában

Több ezer rabszolgát szabadítottak ki tavaly Brazíliában. Bár az ország törvényei 1889 óta tiltják a… Tovább olvasom