Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Gyurcsány: a választás arról szól, hogy nyugatra vagy keletre tartunk

Gyurcsány Ferenc szerint az április 6-ai országgyűlési választás 24 év után ismét arról szól, hogy nyugatra vagy keletre tartunk.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke kedden a Fejér megyei Enyingen, a művelődési házban tartott fórum mintegy százötven fős hallgatóságának azt tanácsolta: merjék folytatni a magyar történelem legnemesebb hagyományait, és akarjanak egy nyugatos országot.

"Batsányi János költő sem azt írta, hogy vigyázó szemetek Bakura vessétek, csak a mai miniszterelnök gondolja úgy, hogy keleti szerekre kell várni" – jegyezte meg.

Az ellenzéki politikus - aki Ecsődi Lászlót, a baloldali összefogásnak a Fejér megyei 5-ös számú választókerületében induló jelöltjét ajánlotta a jelenlévők figyelmébe - kijelentette: nyugat-európainak lenni azt jelenti, hogy "békén hagyjuk az emberek magánéletét, békén hagyjuk a településeket, lehessen iskolájuk, templomuk, kocsmájuk".

"Ezek - utalt a jobboldali kormánypártokra - állandóan a magyar faluról beszélnek, de elvitték a falu iskoláját, elviszik az egészségügyet, ma már lassan nincsen közlekedés sem falura. Merjenek felháborodni, ne engedjék, hogy hazugságok tengerében vergődjön a magyar falu".

A DK elnöke úgy vélekedett, hogy a múlt század 70-es éveiben könnyebb volt élni a falvakban, és emiatt a magyar baloldalnak nem lehet lelkiismeret-furdalása. A téeszeket a jobboldal verte szét - folytatta -, ezzel megszűntek a mezőgazdasági nagyüzemek. A magyar baloldalnak azért lehet önkritikája, mert "viszonylag csendben tűrte ezt" – fűzte hozzá.

"Ezek – mondta ismét a jobboldalra utalva - tönkretették vagy lenyúlták" a mezőgazdasági nagyüzemeket. "Arról beszélnek, hogy kellenek a családi gazdaságok, közben latifundiumokat teremtenek. Magyarországon ma Simicska Lajos kapja a legtöbb földalapú és mezőgazdasági támogatást, évi ötmilliárd forintot" – jelentette ki az ellenzéki politikus, azt is megjegyezve, hogy ő ezer embernek ad munkát és kétmilliárd forint adót fizet az államnak.

Mezőgazdasági nagyüzemek nélkül nem lesz viruló, normális élet vidéken – összegzett Gyurcsány Ferenc, aki nem sokkal később arról is beszélt, hogy a Kádár-rendszer "művilág" volt, amelyben a hiteleknek volt köszönhető a jólét.

Úgy vélte, ma az ország egyik fele Kádárhoz menne vissza, a másik Horthyhoz, és csak egy kisebbség mondja azt, hogy egyiket sem akarja.

A DK elnöke, akit a fórum elején a résztvevők többsége felállva, tapssal köszöntött, és akinek a kormányfőről tett megjegyzéseit sok esetben derültség kísérte, az elmúlt négy évet úgy értékelte, hogy az "elment a semmire". Orbán Viktor három nagy harcot hirdetett és veszített el: az államadósság ellenit, a rezsiharcot, és az ország önállóságáért vívott harcot; most "az a kérdés, hogy ki lesz Görgey, aki leteszi a fegyvert" – mondta a volt miniszterelnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ keddi nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a március 25-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom