Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Gyurcsány lemond, ha nem fogadják el az új adótörvényt

Gyurcsány Ferenc lemond, ha a parlament nem fogadja el az adótörvényeket, illetve a költségvetést. Ezt ő maga mondta délelőtt az MR1 Kossuth Rádiónak, miután közzétette elképzeléseit az adó- és járulékcsökkentésről. Új elképzelésként arról is beszélt, hogy emelnék a dohány és alkoholtermékek jövedéki adóját.
A jövő évi 300 milliárdos adócsökkentést még nem a gazdaság fehéredéséből befolyt pénzből fedezi a kormány. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MR1 Kossuth Rádiónak adott interjúban elmondta: két forrásból lesz fedezet: a költségvetésből 180 milliárd, az adórendszer belső változásaiból pedig 100-120 milliárd.

Gyurcsány Ferenc: - Négy ilyen intézkedést tervezünk most. Senki sem szereti a cégekben a magánhasználatnak a dokumentálását. Szigorúan, mindenfajta úti nyilvántartás kitöltését igényeljük, hogy bizonyítsák, hogy nem magán célra használják az autót. Persze mindenki igyekszik azt bizonyítani, hogy csak üzleti célra használják az autót. Most azt javasoljuk, hogy vessünk véget ennek a bújócskának, hisz az egész rendszernek úgyis az az egyik alapja. Ne kelljen többet vezetni semmilyen fajta nyilvántartást, ne kelljen félni az APEH-tól, de a cégautónak semmilyen költségét ne lehessen elszámolni a társaság költségei között. Ez hoz a konyhára 10 milliárd forintot, miközben egyszerűsíti az APEH életét. Vagy az alkohol- és dohánytermékek jövedéki adójának a felemelését. Az üzemanyagét nem, mert az üzemanyagok jövedéki adóját nem szabad emelni. A legnagyobb tétel: ma minden 20 fő feletti vállalkozásnak 20 főnként egy csökkent munkaképességű dolgozót kell foglalkoztatni, mert így működik a társadalmi szolidaritás. Magyarországon mégis az európai átlagnál lényegesen kevesebb, annak talán harmada, negyede ilyen munkavállalót foglalkoztatnak. Aki nem teljesíti, annak fizetnie kell a költségvetésbe. De maga dönti el, hogy inkább foglalkoztat-e vagy inkább fizet. Mi azt mondjuk, ha nem foglalkoztat csökkent munkaképességű dolgozót, legalább 20 főnként egyet, akkor amit eddig kellett fizetni, annak a háromszorosát kell befizetni. Ez a legnagyobb tétel, ez önmagában 50 milliárd forintot hoz. Azt próbáltuk megtenni, hogy semmi olyasmit ne kelljen tennünk, hogy annak érdekében, hogy legyen vállalkozásösztönzés, munkahelyteremtés, ennek a terheit a 60 ezer forintos nyugdíjjal rendelkező polgárokra tegyük. Ezért utasítjuk el ennek az ÁFA felemelését.

- Ez a 180 milliárdos költségvetési tétel miből áll össze?

Gyurcsány Ferenc: - Kifejezetten a 3,2 százalékos jövő évi hiánycélon felül egy szigorú költés mellett adócsökkentésre felhasználható. Nem költünk el annyi pénzt a bevételeinkből amennyit a 3,2 százalékos hiány egyébként megengedne. Azt mondjuk, hogy takarékosabbak vagyunk, nem engedjük a tartalékokat felhasználni, nem engedjük a többlet pénzeket felhasználni, adócsökkentésre kell felhasználni.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, az embereket érintő adókedvezményekhez nem nyúlnak. Létrehozzák az adócsökkentési alapot is - ezt ez a szó szoros értelmében nem különítik el, de ide folyik be a gazdaság fehéredéséből a pénz. Ez alapozza meg a 2010-es adócsökkentést. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, ennél többet nem költenek, hiába van választási év.

Gyurcsány Ferenc: - Az egész programnak az a lelke, hogy lényegesen olcsóbb legyen alkalmazni, foglalkoztatni embereket. Ha valaki 100 forintot akar a zsebében tudni, ahhoz 120-at kell befizetnie átlagosan a költségvetésbe. 100 maradt a zsebben, 120 bement a költségvetésbe. Ha ezt végigcsináljuk, akkor ahhoz, hogy valakinek 100 forint menjen a zsebébe, ahhoz ennél egy harmaddal kevesebbet kell az államnak befizetni, csak 80 forintot. Ez egy áttörés, egy brutális változás a korábbiakhoz képest, de ehhez kétségtelenül az kell, hogy változzon meg a mai helyzet, hogy ne kevesen fizessenek viszonylag sok adót, hanem sokan fizessenek ennél kevesebbet. Ez a magyar adórendszernek a fő problémája, hogy nem az átlagos adóterhelés igen magas, hanem igen kevesen fizetik viszonylag a magas szürke- és feketegazdaság miatt.

- Miniszterelnök úr, ha nem fogadják el az adótörvényt, és nem fogadják el a költségvetést, akkor lemond?

Gyurcsány Ferenc: - Természetesen.

- Mire számít egyébként?

Gyurcsány Ferenc: - Hogy elfogadják.

Gyurcsány Ferenc beszélt arról is, nemzeti közfoglalkoztatási program indul, a cél az, hogy 2010-ig a mostani segélyezettek közül legalább 50 ezer ember tudjon dolgozni. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, ha valaki nem kap közmunkát, megkapja a segélyt. Elmondta azt is, az önkormányzatok jobban járnak majd anyagilag, ha segélyosztás helyett inkább közmunka-programot szerveznek.

Olvasóink írták

63 hozzászólás
 • 63. cicu 2008. október 21. 19:34
  „Ez nem normális még mindig variál nem egyszerűbb 16%-ot akarunk adóból és ennyi nem kell itt ennyit rizsázni . Valaki mondja már meg neki... ne törje magát holmi számolással.”
 • 62. rde 2008. október 16. 19:30
  „Már megint hazudott nyúszó amikor azt mondta lemond ha nem fogadják el az adó törvényt.Most amikor vissza vonta azt miért nem mond le nyúszó.”
 • 61. Bill42 2008. szeptember 08. 18:34
  „Ekkora blöff még nemvolt az ujkor Demokráciába. Ez lemond???Ez a hazugság csimborasszoja.
  Pályatévesztett ember! Ha a Fletó a szinmüvészetire ment volna ,ma Nobeldijas lehetne.Gudi Elen csak kisinas lehetne melette.”
 • 60. rozsliszt 2008. szeptember 04. 16:23
  „Na hiszem ha látom a lemondását, mivel neki nem hiszek mert pécsi pártbizottságtól jött Pécsett soha se hittek a párt káderekbe.Egyébként Tapsoljatok neki mint Románok Caesescunak.”
 • 59. mnx 2008. szeptember 02. 00:12
  „En sem POZITIV, sem NEGATIV vagyok.
  Ha ilyen hozzaszolasokat olvasok,all a tököm.
  ("Wasserlatte")”
 • 58. DBLaci 2008. augusztus 29. 16:33
  „"Sokan NEGATIVAK vagytok ! Szerintem inkább POZITIVAN egy kicsit."

  én pozitív vagyok, lelki szemeim előtt akasztófák hosszú sora áll már... Hmmmmmmmm”
 • 57. Húzzunk bele feri! 2008. augusztus 28. 21:14
  „Sokan NEGATIVAK vagytok ! Szerintem inkább POZITIVAN egy kicsit.”
 • 56. gabianya..... 2008. augusztus 28. 19:38
  „Ez az adócsökkentés is egy nagy CSALÁS.Megint csak a kiskeresetűeknek marad rosszabb.:(”
 • 55. LAPTOP 2008. augusztus 28. 11:35
  „ebben az országban mindenki annyira tudja hogy mit kellene csinálni, söt még szt is tudják hogyan kellene az országot kormányozni,akkor kérdezem miért nem a parlamentben ültök, és az ország elörehaladását segitenétek, mondogatni meg mocskolodni azt névtelenül a legundoritobb dolog- AKINEK ENM INGE NEM VESZI MAGÁRA”
 • 54. gyurcsány 2008. augusztus 28. 11:09
  „Nem tudom miért,de igazán nem volt senki még ebben az országban 90 töl,aki tett is valamit azért,hogy kivigye ezt az országot a sz...ból. Miniszterek jönnek mennek,a társadalom marad,és közben sülyed. Viszont Ferike volt az egyetlen ,aki beismerte hogy elkúrták. még igazából rá sem tudok haragudni,mert ami már 20 éve kirablás alatt áll,és sülyed azt nem lehet megmenteni. Szerintem egy sülyedö hajot megmenteni nehezebb,mint építeni egy újat. Kár hogy a mai vezetőink nem hajó ácsok. Viki sem az volt meg Med sem.”
 • 53. Sajtó 2008. augusztus 27. 22:08
  „Megnyugtatlak Benneteket, hogy Gyurcsány soha nem mond le, amíg el nem zavarják. Erre mérget is vehettek!”
 • 52. k 2008. augusztus 27. 21:54
  „Nos ez merész főleg ha más számával ill. e-mail címével él vissza!

  Ellenőrizétek le az IP címét honnan írt!

  Ne töröljétek bízonyítékként jó ez,ha a fentiek el vissza él az illető!”
 • 51. anonym 2008. augusztus 27. 20:54
  „MODERÁTOROK !
  Alant a 49.komment,nem szúrt szemet ?Olvassák már el,mi van ezen ablak alatt nekünk kiírva ! !!!!
  Felhasználási feltételek !”
 • 50. Kolompár Rómeó 2008. augusztus 27. 20:48
  „"ma minden 20 fő feletti vállalkozásnak 20 főnként egy csökkent munkaképességű dolgozót kell foglalkoztatni, mert így működik a társadalmi szolidaritás. Magyarországon mégis az európai átlagnál lényegesen kevesebb, annak talán harmada, negyede ilyen munkavállalót foglalkoztatnak. Aki nem teljesíti, annak fizetnie kell a költségvetésbe."

  Figyelem! Budapesti szoftverfejlesztő cég keres január elsejei belépéssel 25 darab értelmi fogyatékos cigányt német- és angolnyelvtudással, több éves szoftverfejlesztői tapasztalattal projektvezetésre, külföldi munkára, a vevővel való kapcsolattartásra.

  Fényképes önéletrajzzal, referenciákkal és motivációs levéllel az alábbi címen lehet jelentkezni...”
 • 49. trainman 2008. augusztus 27. 20:38
  „FIGYELEM!!!
  KÉRLEK KÜLDD TOVÁBB ANNYI ISMERŐSNEK, AMENNYINEK LEHET!!!

  (a Delmagyar.hu nem hirdetőfelület, moderálva - a szerk.)”
 • 48. zweistein 2008. augusztus 27. 18:09
  „rt0831
  Majd emelkedik a gáz (villany stb.), igaz változatlan, 20%-os ÁFÁ-val
  (Az ÁFA nem is csökken!!).”
 • 47. rt0831 2008. augusztus 27. 17:53
  „Mint hozzá nem értő,kérem a tudós urakat,hölgyeket,hogy magyarázzák el nekem a következő mondatot hogyan kell értelmezni.

  Azt próbáltuk megtenni, hogy semmi olyasmit ne kelljen tennünk, hogy annak érdekében, hogy legyen vállalkozásösztönzés, munkahelyteremtés, ennek a terheit a 60 ezer forintos nyugdíjjal rendelkező polgárokra tegyük. Ezért utasítjuk el ennek az ÁFA felemelését.

  Előre is köszönöm!”
 • 46. web 2008. augusztus 27. 17:38
  „Senki ne higgye,hogy könnyű niniszternek lenni! Egy ember kell,hogy megfeleljen 10000000 számára nem fordítva!Nem tudom a sok különbözö nézetű ember hogyan irányítaná az országot? Ezt azért megnézném.”
 • 45. magda 2008. augusztus 27. 17:27
  „Nem vagyok jós,de szerintem az SZDSZ meg fogja szavazni a költségvetést /Magdolna/”
 • 44. Argosz 2008. augusztus 27. 17:27
  „33.Lilik!Irásaidat olvasva mindig tudtam,hogy "művelt" vagy,de,hogy paraszt is azt nem.De jó nagy.”
63 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bankrablás Tatabányán

Fegyveres férfi rabolt ki egy bankot szerdán Tatabányán. A Komárom-Esztergom megyei… Tovább olvasom