Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Gyurcsány találkozóra hívta Orbánt

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán telefonon felhívta Orbán Viktort a Fidesz elnökét és arra kérte, hogy január első napjaiban személyesen találkozzanak egymással - mondta a kormányszóvivő.
Daróczi Dávid hozzátette: a találkozó célja, hogy Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor megbeszéljék egymással mit tudnak tenni közösen az országért, illetve a vállalkozók és az emberek érdekében.

Gyurcsány Ferenc azt kérte Orbán Viktortól, hogy kabinetfőnökeik készítsenek elő egy ilyen találkozót.

A miniszterelnök már korábban kijelentette, hogy a 2009-es költségvetés elfogadása után a következő 1-1,5 évben a reformok második hullámát szeretné elindítani de ehhez partnerekre is szüksége van. A Független Hírügynökség MSZP-s forrásokból úgy értesült, hogy a Gyurcsány-Orbán találkozó ennek a folyamatnak a része.

Gyurcsány szerint harc helyett összefogásra van szükség

A miniszterelnök azért hívta fel telefonon és hívta meg egy személyes találkozóra Orbán Viktort a Fidesz elnökét, mert szerinte harc helyett összefogásra van szükség - jelentette ki szerdán újságírók előtt Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő hangsúlyozta: arról szeretne beszélni a Fidesz elnökével január első napjaiban, hogy mit tudnak közösen tenni az ország érdekében. Gyurcsány leszögezte: sok dologban különbözik a kormány és az ellenzék felelőssége, van amiben a kormánynak egyedül kell döntenie és ezt a felelősséget nem is akarja áthárítani az ellenzékre, van amiben együtt kell működniük és van, amiben külön-külön kell dolgozniuk, de "jó ha tudnak egymásról."

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: reméli, hogy Orbán Viktor is "meghallja az ország hangját", amely szerint azért vannak egy országnak vezetői, hogy azok képesek legyenek megállapodni egymással.

Orbán feltételekkel fogadja el Gyurcsány meghívását

Orbán Viktor lehetségesnek tartja, hogy létrejöjjön a személyes taálkozó közte és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök között - jelentette ki a Fidesz elnöke szerdán az InfoRádiónak.

A kormányfő a kabinet ülése után közölte, munkatársaik keresik a lehetőséget arra, hogy január első felében tárgyalóasztalhoz ülhessenek. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: arra tett javaslatot Orbán Viktornak, hogy beszéljék meg, mit tudnak közösen tenni az országért.

A Fidesz elnöke az InfoRádióban úgy fogalmazott: zajlik a találkozó előkészítése, de arról még egyeztet a párt vezetésével, hogy milyen feltételeket szabnak.

Orbán Viktor azt mondta: olyan reformokhoz nem adja a nevét a Fidesz, amelyek nem az emberek érdekeit szolgálják, de egy radikális gazdaságpolitikai fordulatról szívesen tárgyalnak. Hozzátette: a gazdasági nyomás megszüntetéséről és az alkotó energiák felszabadításáról szeretnének egyeztetni.

Olvasóink írták

 • 12. aranka2 2008. december 17. 22:18
  „Achilleus, bizonyos fokig igazad van. Valóban 2/3-os törvényekkel kellene foglalkozniuk, de tojnak ezek az ország érdekeire (GYF és OV egyaránt) A Viki nem megy el - ez szavazatokban mérhető lesz, az ország lakóinak nem tetszik az efféle kuruckodás.”
 • 11. Ukuku 2008. december 17. 20:55
  „Egy újabb csúcstalálkozó csak arról szólna, hogy a sok "nagy tudású" örömködik egymásnak, elköltenek némi lóvét kajára, piára, és végül bejelentik, hogy az ég világon semmire sem jutottak. Ergo: az egésznek semmi értelme. Minden okos államférfi/nő azért vesznek (nem kevés) fizetést, és egyéb juttatást, hogy mondjuk munkaidőben, a parlamentben (ahol mellesleg sokan nem jelennek meg) oldják meg az ország gondjait. Már sok találkozó volt mostanában ilyen is olyan is, aminek persze semmi értelme nem volt. Már mindegy, hogy melyik pártról beszélünk, mert már akkora bajok lehetnek (amelyekről mi még nem is tudunk), hogy már senki sem mer "belenyúlni".”
 • 10. Logaritmus 2008. december 17. 18:14
  „Semmi értelme ha ők ketten tárgyalnak. Orbán úgyis csak a szépet é jót mondja - konkrétumok, tettek, és lehetőségek nélkül. Ezt csinálja 2000 óta.

  Az meg már milyen blama a Fidesznek hogy Orbán bejelenti hogy elmegy, aztán 2 órával később Deutsch Tompika kijelenti, hogy mégsem.”
 • 9. achilleus 2008. december 17. 17:01
  „MÉGSEM MEGY EL:

  Orbán Viktor nem megy el a találkozóra

  Amikor egy ország válsághelyzetbe kerül, két dolog fontos. Az összefogás és az összefogás célja - mutat rá közleményében Deutsch Tamás, Orbán Viktor kabinetfőnöke.
  Utoljára frissítve: 2008. december 17., 16:46

  Mint írja, a Fidesz a magyar emberek érdekeit szolgáló összefogásban részt veszünk, az emberek elleni összefogásban viszont nem. Így tettünk például a bankmentő csomag megszavazásakor, mivel arról úgy gondoltuk, hogy mégha nem is a legjobb megoldás, de végső soron az emberek érdekét szolgálhatja, ezért támogattuk.

  A költségvetés elfogadásával a kormány végleg szembe fordult az emberekkel. Ez a megszorító költségvetés az emberekre hárítja a válság minden következményét. Ez a megszorító csomag nem az emberek érdekeit szolgálja, hanem a szocialista párt érdekeit. A kormány és a szocialista párt az emberekkel szemben áll - szögezi le a kabinetfőnök.

  Mint kérdezi, hogyan bízhatnának az emberek azokban a szocialista politikusokban, akik éveken keresztül a szemükbe hazudtak, akik ilyen mély válságba sodorták az országot? Bennük már nem bízhatunk. A Gyurcsány Ferenc által kezdeményezett találkozóra Orbán Viktor nem megy el, mert világossá szeretnénk tenni, hogy van más út, lehet másképp kezelni a válságot, nem az emberek ellenére, hanem az emberek érdekeit megvédve.

  A magyar kormány félrekezelte a válságot, amikor a sikeres európai megoldás helyett a brutális megszorításokat választotta. Így ma már nem is a válság, hanem annak súlyos félrekezelése jelenti az igazi veszélyt Magyarországra - írja.

  Ismételten felszólítjuk a kormányt, hogy ne menjen szembe Európával, és a brutális megszorítások helyett lépjen arra a sikeres útra, amelyen a kontinens kormányai valamint jegybankjai járnak, vagyis növekedési programmal, adó- és kamatcsökkentéssel segítse az embereket, valamint a vállalkozásokat.

  Éppen ezért, nem újabb média- és PR-eseményre, hanem az emberek oldalán álló, cselekvőképes kormányra van szükség - zárul a dokumentum.
  (fidesz.hu)”
 • 8. achilleus 2008. december 17. 16:40
  „A csapdahelyzet létezik. De, Orbán helyében feles törvényekkel nem foglalkoznék, ott a kormány és Gyurcsány azt csinál, amit akar (eddig is azt csinálta), viszont elővenném a kétharmadosakat:
  1) Azonnal javasolnám a választási törvény módosítását, ezen belül a parlament létszámának 200 főben való maximálását, továbbá a törvény mulasztásos alkotmánysértéseinek kiküszöbölését,
  2) Azonnal javasolnám a kettős állampolgárság megadását azon országok magyar nemzetiségű állampolgárainak, ahol ezt helyi törvény nem tiltja, ha ez nem megy, akkor minden jelenlegi kettős állampolgár magyar állampolgárságának megvonását,
  ... és folytatnám, CSAK 2/3-os törvényekkel ....”
 • 7. aranka2 2008. december 17. 15:49
  „Csapdába került a Viki! Ez természetesen visszautasíthatatlan ajánlat, ha nem fogadja el, ő az összeférhetetlen, ha elfogadja, nem nézheti levegőnek miniszterelnökét. Jó húzás az mszp részéről.
  Talán-talán valami kis eredménye is lesz, ez az ország érdeke volna.”
 • 6. átlag 2008. december 17. 15:32
  „Az ország állampolgárainak érdeke kell hogy legyen mindenek felett. Igy mind két fél megmutathatja, hogy nem csak a bársonyszék a fontos. Hajrá mindent bele!!!”
 • 5. radenko 2008. december 17. 13:51
  „Én akkor tárgyalnék Gyurcsánnyal ha a gazdaság kulcsát visszaadnák a nép kezébe amelyet az áll rendszerváltás
  kor a kommunisták paktum szerződéssel elloptak.”
 • 4. madártej 2008. december 17. 13:46
  „Találkozzon Fecóval a radai rosseb, nem más!”
 • 3. deakicska 2008. december 17. 13:40
  „Őszintén remélem, Orbán nem sétál bele ebbe a csapdába!
  Addig is olvasgassa szerintem La Fontaine meséit - ez esetben is tanulságosak lehetnek!...”
 • 2. maci52 2008. december 17. 13:33
  „Zsákot vigyetek a sok ellopott pénznek,s haza fényre derül!”
 • 1. trainman 2008. december 17. 12:46
  „Úristen!.........!........?.........! Remélem,mindenki érti mondandóm lényegét!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

30 törvényt tervez elfogadni a kormány tavasszal

Az Országgyűlés 2009-es tavaszi ülésszakában 26 egyszerű és 4 minősített - kétharmados - törvény… Tovább olvasom