Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

H1N1: a veszprémi kórházban olcsóbb az oltás

A Fejér Megyei Szent György Kórház intenzív osztályán négy, lélegeztetésre szoruló beteget ápolnak; kettőjük szervezetében kimutatták a H1N1 vírust. Az egészségügyi miniszter egyetért azzal, hogy a várandósok külön oltóhelyen kapnak oltást; a Veszprém megyei kórházban olcsóbban lehet védőoltáshoz jutni.
A Fejér megyei intézmény helyettes orvos igazgatója, Szabó Gabriella tájékoztatása szerint az intézmény infektológiai osztályán hét beteget kezelnek influenzával, illetve influenzaszerű tünetekkel. Közülük három betegnél mutatta ki a laboratóriumi vizsgálat a H1N1 vírus által okozott fertőzést, de a többiek is az influenzának megfelelő "klinikai képet mutatnak".

A kórház infektológiai osztályára a járvány kezdete óta hat kismama került be. Ötnél igazolódott az újinfluenzavírus-fertőzés. Valamennyien időben jelentkeztek az orvosnál, intenzív ellátásra egyikük sem szorult - mondta el a helyettes orvos igazgató.

A Fejér Megyei Szent György Kórház oltópontot működtet az intézmény bőrgyógyászati osztályán, az enyingi és a sárbogárdi rendelőintézetben is. Az ÁNTSZ-szel egyeztetve a várandósok számára pedig kedden a Seregélyesi úti telephelyen alakít ki oltópontot.

Egyre több intézmény jelöl ki olyan helyeket, ahol kizárólag a kismamák jelentkezhetnek oltásért. Székely Tamás egészségügyi miniszter támogatja és örül ezen kezdeményezéseknek; mint kedden újságíróknak elmondta, az intézményvezetők is alkalmazkodtak ahhoz, hogy egyre több kismama kéri a védőoltást és ennek megfelelően alakítottak ki oltóhelyeket. Hangsúlyozta, hogy a várandósok bárhol kérik is az újinfluenza-vírus elleni védőoltást, azért fizetniük nem kell, hiszen a veszélyeztetett csoporthoz tartoznak.

A Veszprém megyei kórházban ingyenesen adják be a védőoltást - az országban elsőként döntöttek így -, s itt a vakcina ára is csak 1675 forint. Rácz Jenő intézményvezető közölte azt is, hogy hétfőtől a zirci városi kórházban is ingyenes lesz az oltás beadása.

Olvasóink írták

 • 2. KolompárRómeó 2009. december 08. 21:23
  „Akkor megveszem a kórházat.”
 • 1. bambinaXX 2009. december 08. 20:07
  „Na végre - aki akarja, beadathatja. Ezt nem értettem, h ha ennyire szükséges oltani, akkor miért nem juthat hozzá bárki. Miért kellett ennyire húzni az időt-ha valóban ennyire fontos?! És miért kellett a beadásért fizetni a háziorvosnak?? Hát nem ez a dolga? Mi kerül kb. 3mozdulaton 2000Ft-ba?
  Ha az a cél, hogy minél "egészségesebbek, ellenállóbbak" legyünk és vegyünk fel minél több oltást és adassuk a gyerekeinknek is - akkor miért kell az orvosnak MÉG fizetni a beadásért, amikor fizetem a TB-t, amiből Ő részesül??
  Van olyan oltás, ami 16.000, van ami 24.000Ft + a beadás - több gyerek esetén-lehet számolni..

  amúgy: a h1n1-elleni oltóanyagot is az államkasszából fedezik, amit az adófizetők biztosítanak..
  Semmi nincs ingyen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Vajdaságba látogat Sólyom és Orbán

Csütörtökön Sólyom László köztársasági elnök, hat nappal később pedig Orbán Viktor, a Fidesz elnöke… Tovább olvasom