Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

H1N1: megkezdődött a magyar vakcina exportja

Hazai vállalásának maradéktalan teljesítése után, december elején megkezdte a H1N1 vírus elleni vakcina exportját az Omninvest Kft. - közölte a cég szóvivője. A külföldi vevők az itthoni, adagonkénti ár többszörösét fizetik az oltóanyagért.
Németh Zsolt elmondta, hogy a kormányzati megállapodás szerint az utolsó darabig legyártották a 6 millió adag pandémiás oltóanyagot, így szabaddá vált az út a külföldi értékesítés előtt.

Hozzátette: legalább 60-80 ország érdeklődik a Pilisborosjenőn előállított oltóanyag iránt, s legalább ötvenszer annyi vakcinát adhatnának el külföldön, mint amennyit a kapacitásuk "elbír".

Arra a kérdésre, hogy mikor indították útnak az első, határon túlra menő szállítmányt, s jelenleg hány országnak adnak el az újinfluenza elleni vakcinából, Németh Zsolt nem kívánt pontosan válaszolni, csak annyit árult el: december eleje óta exportálnak. A külföldi partnerekről üzleti érdekre hivatkozva nem beszélt, ám megismételte korábbi nyilatkozatának azon részletét, miszerint csakis az Európai Unión kívüli célpontok jöhetnek szóba (leginkább a harmadik világ).

A szóvivő kifejtette: míg Magyarországon egy-egy dózis, H1N1 vírus elleni vakcináért 4 eurót kapott az Omninvest, addig külföldön ennek az árnak a többszörösét fizetik, ami nemcsak anyagi, hanem erkölcsi elismerése is a magyar oltóanyagnak.

Németh Zsolt közlése szerint a vakcina exportbevételeiről mindenki pontosabb képet kaphat a negyedév végén, amikor nyilvánosságra kerül, hogy az Omninvest milyen összeget utal át a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) számlájára. Mivel az államtól 2 milliárd forintot kaptak kutatás-fejlesztés céljára, a megállapodás szerint akkor, ha technológiát vagy készterméket adnak el külföldre, a bevétel 10 százalékát az NKTH-nak kell átutalniuk - fűzte hozzá a szóvivő.

Az Omninvest már korábban leállt a szezonális influenza elleni vakcina gyártásával, miután teljesítette az 1 millió 700 ezer adagos állami megrendelést (ebből 1 millió 300 ezer ampullát térítésmentesen használtak fel az orvosok, a többi patikai forgalomba került). Ez egyben azt is jelenti, hogy a "hagyományos" influenza elleni oltóanyag exportját is leállították, s megkezdték a felkészülést a következő szezonban alkalmazható szezonális vakcina gyártására - közölte Németh Zsolt.

Olvasóink írták

 • 3. achilleus 2009. december 19. 16:49
  „Érdekes következtetésre adna okot - a fenti hír alapján - , ha megcsappanna a H1N1-es halálesetekről szóló híradások száma.”
 • 2. Lutetia 2009. december 19. 14:48
  „Mondjuk akkor nem egészen értem, miért van legalább akkora tiltakozás az oltóanyag és az oltás ellen Franciaországban, mint minálunk. Egyébként alapvetően kétféle vakcina van használatban a francia oltópontokon, egy adjuváns nélküli és egy adjuvánst tartalmazó. Csak az előbbi adható gyermekeknek is, az utóbbit csak felnőttek kaphatják. Az oltás egyelőre csak a veszélyeztetettek számára ingyenes.
  Ha tényleg érdekel a franciaországi helyzet, szívesen megadok linket is, amennyiben tudsz franciául. Csak jobb volna, ha első kézből, hivatalos forrásból származnának az értesüléseid.”
 • 1. igazságkereső 2009. december 18. 17:07
  „Bár a Franciaországban gyártott vakcinát univerzálisan lehetne nálunk alkalmazni! Abban nincs olyan kitétel, hogy csecsemőknél és 6 éves kor alatt nem lehet alkalmazni csak egy más fajtát! Úgy tűnik,hogy a Fluval ampulla kimondottan kereskedelmi célokat és nem egészségmegőrző feladatot lát el! Komoly reklámtevékenységet fejt ki ez ügyben Dr. Falus Ferenc Úr. országos tisztifőorvos! Tessék mondani nem lehetne mindenkinek térítésmentesen beadni,hogy ne haljanak meg embertársaink, mert szerintük ennek hiánya miatt halnak meg polgártársaink!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feloldották az útzárat a 21-es főúton

A Bátonyterenye területén péntek reggel történt baleset után feloldották az útlezárást a 21-es úton… Tovább olvasom