Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Harc a színesfém tolvajok ellen jogszabály-tervezet nélkül

Fél éve nem történt komolyabb előrelépés a színesfém tolvajok ellen indított harcban, mert a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) nem készítette el a javaslatot a megfelelő jogszabályok módosítására.
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) az általuk fél éve életre hívott konzultatív tanács csütörtöki ülésén a Miniszterelnöki Hivatal képviselőjével újabb két hetes határidőt beszélt meg. Az Országgyűlés várhatóan még a tavaszi ülésszakban dönthet a szükséges törvénymódosító javaslatokról - reagált a kormányszóvivői iroda pénteki közleményében.

Gémesi György, a MÖSZ elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta, a Szövetség által fél éve kezdett előkészítő munka és az elkészült javaslatok hatására sem történt semmi, bár a Miniszterelnöki Hivatal képviselője ígéretet tett, hogy a jogszabályokat módosító konkrét javaslatok 2007. december 31-re elkészülnek. Írásos anyagot ezzel kapcsolatban nem láttak. A legális színesfém-kereskedelem szabályozása kapcsán a MeH képviselője szóban tájékoztatta a csütörtöki ülés résztvevőit. Ezek a lépések - még nem élő jogszabályok - a színesfém átvevő helyeken szigorítanák meg az adminisztrációt.

Gémesi György elmondta, hogy a csütörtöki ülés apropója a hetekkel ezelőtt Kispesten történ eset volt, amikor távközlési gerincvezetékeket vittek el tolvajok, megfosztva a kispestiek nagy részét a vonalas telefonszolgáltatástól. Gémesi György elmondta, hogy megdöbbent azon, hogy fél éves munkájuknak a MeH késlekedése miatt gyakorlatilag nincs eredménye. Ennek ellenére türelemmel van a Miniszterelnöki Hivatal munkája iránt, nem célja sem a vádaskodás, sem a háborúskodás a jogszabályok módosítása körül.

Április 11-ére terveztek újabb találkozót a MeH és a pártok, valamint a Konzultatív Tanács többi képviselőjével. Erre az időpontra szeretnék, ha a hivatal elkészítené írásban a jogszabály módosításra vonatkozó javaslataikat. A csütörtöki ülésen egyébként az öt párt képviselői politikai hovatartozásuktól függetlenül egyetértettek abban, hogy megdöbbentő a jogalkotók tehetetlensége az ügy kapcsán.

Gémesi György szerint a színesfémlopások egyre inkább nyíltan mutatják a szervezett bűnözésre utaló jeleket, erre utal a kispesti vezetéklopás profizmusa is.

Az Országgyűlés várhatóan még a tavaszi ülésszakban dönthet a szükséges törvénymódosító javaslatokról - reagált a kormányszóvivői iroda pénteki közleményében. Jelenleg egy jogszabály-módosításokat is magába foglaló szabályozási javaslatcsomag előkészítése zajlik, illetve a tervezettel kapcsolatban már megkezdődtek a tárcák közötti egyeztetések, melyben részt vesz az igazságügyi, a környezetvédelmi, a gazdasági, valamint a pénzügyi tárca is.

A dokumentum szerint a jogszabálytervezetek előkészítése során például olyan rendszer kialakítása a cél, amely például magába foglalja az engedélyezési feltételek szigorítását, valamint a nyilvántartási és eredetigazolási kötelezettség bevezetését. A közlemény azt is kifejti, hogy a kormány a büntető törvénykönyv módosítása helyett a meglévő büntetőeljárási eszközök hatékonyabb alkalmazásától vár eredményt, aminek elsődleges feltétele éppen a feldolgozási folyamat nyomon követhetővé tétele és az ellenőrzés központosítása.

Olvasóink írták

 • 10. Cseter János 2008. március 22. 11:44
  „Kedves "pan. cser" dicsérjük meg jól a rendőrségeinket! Mert Ők nem tudják veled szemben! Pedig illene tudni nekik is.Persze Ők nem olvassák e rovatot! Vagy nem kapnak a felderítésre parancsot?”
 • 9. Tabornok 2008. március 22. 09:35
  „Jav.: szerezni, nagy.”
 • 8. Tabornok 2008. március 22. 07:26
  „Harc Irakban van. Nálunk a "Rokonok" elkennek mindent. A politikusok és a jogászok harcolnak esetenként azért, hogy ki tud többet szerewzni.
  A két nag szövetséges! Ezért tart itt az ország!”
 • 7. Tabornok 2008. március 22. 07:16
  „"Fél éve nem történt komolyabb előrelépés a színesfém tolvajok ellen indított harcban, "
  Hazugság az egész!
  Az elmúlt 20 évben sem tettek semmit ezügyben! A szinesfém tolvajlás elleni harc az vicc, mert nem harcolni, hanem tenni kell ellene!
  Valamiért állami szinten, nem akarják rendezni ezt a területet sem.”
 • 6. pan.cser 2008. március 21. 22:54
  „Amivel egyetértek: Mindenkire vonatkoznak a magyar törvények. Gyanúm az, hogy egyesek is érdekeltek. érintettek az ügyben, pl.Kabai és baráti köre akik közül az egyik ott fenn a padláson most a pénzügyeket irányítja.”
 • 5. kiri01 2008. március 21. 22:33
  „Színes fémtolvajok?”
 • 4. Túrabakancs 2008. március 21. 21:45
  „Egy dologról senki nem beszél! Mi lesz akkor ha a jogszabály módosítás
  végett az összes "indiánt" hosszabb időre lecsukják? Az lesz, hogy
  legalább 20-25-börtönt kell majd építeni, mert nem férnének el a
  meglévő mostaniakban! Szerintem ezért nagyon sokan adakoznának,
  épüljenek csak a börtönöcskék, különben is, 2010-től remélhetőleg
  a fehérgallérosoknak is kell a hely. TALÁLÓS KÉRDÉS: mi történik a
  cigánnyal ha leöntik sósavval? OLDÓDIK A PROBLÉMA :))))”
 • 3. dolfi 2008. március 21. 20:21
  „Az egész kész röhej! Mire való a rendőrség? Nem mernek bemenni a fémgyűjtőhöz, u.i. az kész életveszély. Hátrányos helyzetű honfitársaink pedig remekül élnek a fém(be)gyűjtésből.
  Ez pedig a csúcs-makutyiduma:
  "Az Országgyűlés várhatóan még a tavaszi ülésszakban dönthet a szükséges törvénymódosító javaslatokról - reagált a kormányszóvivői iroda pénteki közleményében. Jelenleg egy jogszabály-módosításokat is magába foglaló szabályozási javaslatcsomag előkészítése zajlik," Pártunk és kormányunk kommunikál. Mennyiért is?”
 • 2. péter g. 2008. március 21. 20:06
  „Nem kell itt "harcolni"! Egyszerűen azt kell bevezetni (visszaállítani), hogy a cigányokra is ugyanazok a törvények vonatkozzanak, mint az őket kényszerből eltartó többségi nemzetre! És mindenekelőtt megszüntetni a pozitív diszkriminációt! Az EU is tiltja! Ha valami nekünk kedvezőtlen, jön a süketelés: az EU így, az EU úgy... Ha cigányról van szó, nem számít az EU???”
 • 1. miracle 2008. március 21. 18:27
  „Még nincs kész. De már majdnem elkezdtük.

  "jogszabály-módosításokat is magába foglaló szabályozási javaslatcsomag előkészítése": gyönyörű költő kép arra, hogy még egy üres word-dokumentum sem lett megnyitva a téma ügyében.
  Jogászok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életveszélyben a balkányi túszejtő

Nem tudni, hogy mit akart az a férfi, aki túszul ejtett, majd mégis elengedett két nőt, és végül… Tovább olvasom