Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Három törvényt kifogásol Brüsszel - uniós forrásoktól eshetünk el

Magyarország továbbra is nyitott arra, hogy folytassa a konzultációkat az Európai bizottság által felvetett kérdésekről - közölte a Kormányszóvivői Iroda.
Magyarország jogállam, a kormány elkötelezett az egyetemes európai értékek mellett - ezt a Kormányszóvivői Iroda közölte arra reagálva, hogy szerdán az Európai Bizottság megerősítette aggályait több, nemrég elfogadott magyar törvénnyel kapcsolatban is, és várhatóan követelni fogja Magyarországtól a jegybankra, a bírói karra és az adatvédelmi hatóságra vonatkozó vitatott szabályozás megváltoztatását. A bizottság úgy véli, Magyarország nem tett elegendő intézkedést azért, hogy "időben és tartósan" kiigazítsa túlzott államháztartási hiányát. Az LMP szerint a kormány szerdán súlyos figyelmeztetést kapott; az MSZP javasolja, hogy a parlament jövő hétfőn módosítsa az unió által kifogásolt törvényeket; a Jobbik szerint Magyarország szuverenitását durva támadás érte.

A Kormányszóvivői Iroda közleményében az írta: "Magyarország tiszteletben tartja az uniós szerződésekből fakadó együttműködési kötelezettségét, így a kormány megvárja és alaposan megfontolja a bizottsági vizsgálat eredményét, bízva annak alaposságában és elfogulatlanságában".

A közleményben az olvasható: ahogy a bizottság szóvivői tájékoztatóján is elhangzott, a testület figyelemmel kíséri a magyarországi fejleményeket, és együttműködik a magyar hatóságokkal annak érdekében, hogy kiderüljön, egyes törvények összhangban vannak-e az európai uniós normákkal.

A kormány elismeri a bizottságnak mint a szerződések őrének jogát arra, hogy az uniós jognak való megfelelést vizsgálja.

Mint írják, Magyarország továbbra is nyitott arra, hogy folytassa a konzultációkat az Európai bizottság által felvetett kérdésekről; készen áll a tárgyalásokra és a megoldások keresésére.

Pia Ahrenkilde, José Manuel Barroso európai bizottsági elnök szóvivője az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény szerdai ülése után azt közölte: végső szakaszba jutott, de még nem zárult le teljesen az az elemzés, amelynek keretében az Európai Bizottság a nemrégiben elfogadott magyar törvényeket veti össze az Európai Unió jogi előírásaival. Január 17-i ülésén a biztosok testülete újra foglalkozik a témával.

Barroso szóvivője a biztosok testületének nyilatkozatát ismertetve elmondta, hogy az elemző munkával néhány napon belül végeznek; a dolgok jelenlegi állása szerint továbbra is erős aggodalmaik vannak egyes magyar törvényeknek az uniós joggal való összeegyeztethetőségét illetően. Az elemzés alapján a biztosok a jövő kedden "szilárd jogi megállapítások alapján megfelelő döntéseket hozhatnak".

A szóvivő az aggályos területek közül kiemelte a jegybank függetlenségének ügyét, az igazságszolgáltatást érintő intézkedéseket, különösen azt, amely a bírák kötelező nyugdíjazási korhatárát 70 évről 62 évre szállította le, valamint az adatvédelmi hatóság függetlenségének kérdését.

Olli REHN, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnöke sajtóértekezletet tart Brüsszelben. Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet
Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnöke sajtóértekezletet tart Brüsszelben. Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Az Európai Bizottság megállapította: Magyarország nem tett elegendő intézkedést annak érdekében, hogy "időben és tartósan" kiigazítsa túlzott államháztartási hiányát. A testület ennek megállapítását javasolja az uniós tagországok pénzügyminiszteri tanácsának is. Ha a tanács egyetért a bizottság javaslatával, a testület újabb ajánlásokat fogalmaz meg Magyarországnak.

Olli Rehn pénzügyi biztos szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta: ezután az uniós szabályok értelmében lehetőség van akár uniós források visszatartására is. Hozzátette: ha ez szükségessé válik, egyeztetni fog a bizottság e támogatásokért felelős tagjával, Johannes Hahnnal.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel azt közölte: a kormány készen áll minden észrevétel és javaslat megvitatására az Európai Bizottsággal a túlzottdeficit-eljárásról szóló döntéssel kapcsolatban.

Az NGM közleményében hangsúlyozza: "a nemzeti ügyek kormánya elkötelezett a múlt hibáinak kijavítása iránt, ezért tovább megyünk az államadósság csökkentésének és a költségvetési hiány 3 százalék alatt tartásának útján. Ennek megvalósítása során folyamatosan konzultálunk az Európai Bizottsággal, és szívesen fogadjuk javaslataikat, felvetéseiket."

Az MSZP azt javasolja, hogy a parlament jövő hétfőn rendkívüli ülésen, a házszabálytól eltérve módosítsa az Európai Unió által kifogásolt jogszabályokat. Józsa István frakcióvezető-helyettes felszólította a fideszes politikusokat, "térjenek vissza a szabadságukról", gondolják újra korábbi elutasító válaszukat, és csatlakozzanak a szocialisták kezdeményezéséhez, tegyék lehetővé a kifogásolt jogszabályok mielőbbi módosítását.

Megjegyezte azt is, hogy ha folytatódik a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás, az - az uniós támogatások felfüggesztése esetén - ezermilliárd forintban mérhető veszteséget jelenthet.

A Fidesz szóvivője közleményben reagált Józsa István sajtótájékoztatójára, és azt írta: pártja szerint a szocialisták nem pontosan értették, mit mondott az Európai Bizottság, amely világossá tette, hogy még tart a magyar törvények vizsgálata.

Mile Lajos az LMP országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy ez az utolsó pillanat, amikor a kormány még változtathat az eddigi gazdasági gyakorlatán, különben az ország "könnyen olyan helyzetbe kerülhet, hogy az államháztartás finanszírozhatatlanná válik". Hozzátette, hogy pártjuk partner lesz a kockázatot minimalizáló kérdések megoldásában.

A Jobbik elnöke úgy véli, az Európai Bizottság szerdai "ultimátumával Magyarország szuverenitását durva támadás érte". Vona Gábor hangsúlyozta: a Jobbik szerint Magyarországnak ki kellene lépnie az Európai Unióból, és rendkívüli parlamenti ülés összehívását is kezdeményezik ennek megvitatására, valamint szombat délutánra tüntetést szerveznek az Európai Bizottság magyarországi kirendeltsége elé.

Olvasóink írták

 • 14. Ebgondolat 2012. január 12. 17:10
  „Először is: orbán 1-2 hete azt mondta, hogy nem fontos megegyezni az IMF-el! Akkor most mit törik magukat? Csak nem hazudott ez a soha nem hazudó?
  Másodszor: az ország mutatói kizárólag azért "jók", mert kirabolták a magánnyugdíj pénztárakat! Ha ez nem lett volna, akkor 6-6,5% lenne a hiány! Mivel már nincs honnan pénzt ellopni, így a 3%-ot se tudják tartani!
  És végül: bizony-bizony, az EU-nak joga van bizonyos támogatásokat visszatartani! Ugyanis ezek olyan pénzek, amelyet a fejlett országok adófizetői fizetnek be az olyan országok felzárkóztatására, mint ez az ország.”
 • 13. mivaan? 2012. január 12. 13:12
  „kamuneni! Szerinted mikor volt Mo. szuverén? 22 éve? az orosz megszállás alatt? a német megszállás alatt?
  Az osztrák-magyar monarchia idején? Vagy most, mikor a gyarmatosítás útján járunk?
  és szerinted ez így a jó?
  Magyar vagy te??

  Egyébként azt gondolom tenni kell, amit az EU akar, majd a választások előtt változtatni a törvényeket.”
 • 12. balihoho 2012. január 12. 12:46
  „Várható volt, hogy ha ez a makacs kormány, azt hangoztatva, hogy Magyarország független ország, és szembe száll még az Uniós normákkal is, akkor szankciót kap. A kieső támogatást pedig majd mi, azaz a nép fizeti ki emiatt kivetett külön plusz adó formájában, ahogyan azt Orbánék tervezték annak érdekében, hogy az állam bevétele akkor se csökkenjen, ha az országot büntetik.”
 • 11. jozko 2012. január 12. 12:27
  „"suveren" KamuNeni :

  Ahogy a hozzászólásodat olvasom, úgy tűnik, jól kiismered magad a /XIX századi/ tanyasi udvaron...
  Nem szégyen a származás.

  Azért választott hazádban ne nagyon hangoztasd a magyar? származásodat.
  Tudod azért van még egy kis maradék szégyenérzetünk.

  Nem akarlak én olyan nagyon bántani Téged.
  Végül abban teljesen igazad van, hogy az okos a más kárán tanul.
  Lásd például a Nyugatot...
  Szorosan hozzátartozik még az is : a más zsírján hízik.
  Ugye vannak történelmi ismereteid / bocs.../ az eredeti tőkefelhalmozásról?
  Gyarmatosítás, neokolonializmus...
  Magyarországi "rendszerváltás" , elkótyavetyélés, "privatizélés", adómentes-kedvezményes beruházások, síbolás...
  Valami azt súgja nekem, hogy Te ott még nem, itt már nem vagy otthon.
  Sajnálatos.

  Üdvözlettel: JozkoBacsi”
 • 10. azigazitrebitsch 2012. január 12. 12:26
  „4. LukSzusz 2012.01.12. 10:19
  Szerinted 21.-én majd másmilyen tüntető lesz kint?
  Igazad van ez "csak" kiabált,attól félek, az nem áll meg ennél a szintnél (lásd 2006).”
 • 9. Én2 2012. január 12. 11:40
  „Van egyáltalán joga a kormánynak megnyomorítani az embereket?”
 • 8. papika56 2012. január 12. 11:08
  „T. 1. Igen van joguk szerintem. Mert mi ugye jogkövető ,demokratikus állam vagyunk ?? ! vannak szabályok , törvények amiket ugye mindenkinek be kell tartani.
  Mi olyan kicsik vagyunk ,meg szegények -a többihez képpest, a mi befizetésünk a közös EU. kasszába olyan csekély, de támogatásként --ami ugye " ingyen van " rengeteg pályázati pénzek, sokszorosa a mi csekélyke befizetéseinknek.
  Tehát aki adja a nagy lóvét --az dirigál !!!!”
 • 7. Írástudatlan 2012. január 12. 11:05
  „Szerintem is ki kellene lépnünk ebből a bűnszövetkezetből.”
 • 6. igazságkereső 2012. január 12. 10:54
  „Brüsszel kifogása a jegybank függetlensége kapcsán nem más, mint az MNB elnökének,Simor Andrásnak az ármánykodása,tessék jól megnézni Simor szemeit és arcát, az mindent elárul! Ezt úgy hívják a köznyelvben, hogy "abba a tányérba tesz, amelyikből eszik",tegye ,szíve joga,de közben ne tegye tönkre saját a hazáját, - ha ugyan Magyarországot hazájának tartja?! - és főképp ne közel 9 millió embert! Ez egy aljas dolog, ha még erre Simor András nem jött volna rá, de jó lenne, ha végre erre fel is hívnák elnök úr szíves figyelmét,hogy ő is Magyarországon kapja a fizetését és nem is keveset! Ehhez méltóan illenék Simor András MNB elnök úrnak is viselkednie!!”
 • 5. igazságkereső 2012. január 12. 10:26
  „A táblázaton is jól látható,hogy Magyarország adatai a legjobbak! Akkor miért is akarják Magyarországot teljesen tönkretenni? Jó lenne az EU biztosok részéről is a tiszta nyílt egyenes beszéd,hogy országunkat akarják teljesen meg-és lefejni. Szép kis biznisz az ő részükről,de nem erről volt szó amikor beléptünk az Unióba! Ugyanakkor jönnek olyan követelésekkel, amely már nyílt beavatkozás országunk belügyeibe, olyanba, amely valóban és kizárólag nemzeti hatáskörbe tartozik. Jó é ideje lenne már befejezni ezt a macska-egér játékot, teljesen átlátszó a trükközés szándéka az Európai Unió és az Európai Bizottság részéről!”
 • 4. LukSzusz 2012. január 12. 10:19
  „Megkérdezték a tüntetőt Pesten,:Miért tüntet:? Mert ssérti a demokratikus jogait az új alaptörvény.
  -Egyáltalán olvasta,vagy mondjon példát,konkrétumot! Erre azt válaszolta,ő nem olvasta ,nem is tud mondani semmit,csak úgy kijött kiabálni mert neki úgy mondták.
  Köszönjük MSZP-LMP a lázítást,a hatalomért polgárháborút akarnak szíta magyarországon.”
 • 3. KamuNeni 2012. január 12. 09:57
  „Magyarorszag nem tud "suveren" (akarmit is jelent ez mert fogalmam sincs mit jelenthet) lenni ha nincs mibol. Illetve tud, de akkor a kecske visszakoltozik mndenki livingroomjaba mertmas futes nemlessz, Munka nemlessz, a csordajarasokat ki kell majd nyitni ahol a tehenek legelnek naponta.

  A disznok majd mint regen az udvarokon fognak maszkalni es tragyadomb lessz minden haznal mint regen.

  A mai vilagban a penz beszel a kutya ugat. Az erosebb kutya ba***k.

  Ha az uhino azt mondja akkor vagy megcsinalod vagy megvonjak a penzt es kesz. Ok adjak, ok mondjak hogy csinald. Miert? Mert ok sokkal de sokkal sikeresebbek mint magyarorszag es csak a hulye tanul a sajat karan!!

  Ez epp olyan mint mikor egy cegnel dogozok es mindenbe belekotok es kifogasolom es mast csinalok mint amit mondanak. Elobb utobb azt mondjak hosz szedjem ossze a kis motyomat es menjek haza es majd hivnakmikor kell bejonni.

  MO-val is ez lessz ha nagyon kapaloznal a soverenitasuk miatt.

  MO egy koldus orszag aki teljesen masoktol fugg. Semmi suverinitasa neki. !!!!!!”
 • 2. mivaan? 2012. január 12. 09:52
  „ahogy az sem világos az államháztartás hiánya é a bírók korábbi nyugdíjazása miképpen függ össze..
  miért muszáj nekik 70éves korukig dolgozni? unokázzanak és adják át a helyüket fiatalabbaknak - miért baj ez?”
 • 1. jq 2012. január 12. 09:46
  „Van egyáltalán joguk visszatartani a pénzt? Hiszen olyan alapból jön, amibe mi is befizetünk, vagyis a miénk is. Valaki okos magyarázza már el, hogy lehetséges ez, mert nem tűnik túl igazságosnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Skandináv lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a január 11-én megtartott 2. heti Skandináv lottó… Tovább olvasom