Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Harrach: biztonságos gyermeknevelést segítő családpolitika kell

Ma Magyarországon évente mintegy 90 ezer gyermek születik és 130 ezer ember hal meg, vagyis minden évben egy közepes méretű város lakossága tűnik el - mondta Harrach Péter.
Harrach Péter szerint olyan hosszú távú, kormányzati ciklusokon átívelő családpolitikára van szükség, amely segíti a biztonságos gyermeknevelést.

A KDNP frakcióvezetője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Európában igen rossz a népesedési helyzet, ennek mélyén egyfajta értékválság húzódik meg. Magyarországon pedig 1981 óta folyamatosan romlik a helyzet - közölte.

Kifejtette: ma Magyarországon évente mintegy 90 ezer gyermek születik és 130 ezer ember hal meg, vagyis minden évben egy közepes méretű város lakossága tűnik el. Évente 36 ezer a házasságkötések és 22 ezer a válások száma - mondta, és a házasságkötésekkel kapcsolatban megjegyezte: demográfiai szempontból ez a legtermékenyebb, legtartósabb együttélési forma.

Harrach Péter hozzátette: jó hír viszont, hogy az abortuszok száma folyamatosan csökken.

A KDNP frakcióvezetője arról is beszélt, hogy a háztartások egyharmada egy-, további egyharmada pedig kétszemélyes, azaz "nőtt a magányosok száma". A helyzet orvoslására a politikának egyetlen eszköze van: lehetőségeket kell teremteni a biztonságos gyermeknevelésre - mutatott rá.
Közölte: az ezt a célt szolgáló családpolitika alapjait 1998-ban lerakták, de a későbbi szocialista kormányok lerombolták azt. Újból felépített családpolitikára van szükség, amely azonban csak hosszú távon fejti ki hatását, ezért politikai konszenzus kell, fel kell ébreszteni "a baloldal felelősségét" - fogalmazott.

Harrach Péter szerint az új családpolitika lényeges eleme a pénzbeli támogatás. A legjobb támogatási eszköz a családi adókedvezmény, és erről döntött most a kormány - emlékeztetett. Hozzáfűzte: ezzel szemben áll az a baloldali törekvés, hogy a segélyszerű támogatások erősítsék, ami viszont "a megélhetési gyermekvállalást" segíti.

A politikus fontos eszköznek nevezte a munka és a családi élet összeegyeztethetőségének segítését és a lakástámogatást is. Emellett - folytatta - szemléletváltozásra is szükség van a gyermekvállalást illetően.
Harrach Péter arra is kitért, hogy egyes számítások szerint ha nem változik a helyzet, a század végére Magyarországon már csak ötmillióan fognak élni, és az egyharmaduk 65 év feletti lesz.

Olvasóink írták

  • 1. jozkó 2013. július 25. 17:14
    „Jó reggelt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: kétezermilliárddal nőtt az államadósság a kormányváltás óta

Az Orbán-kormány ezen a téren is elbukta a szabadságharcot, a kormányváltáskor ugyanis nagyjából… Tovább olvasom