Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Hatékonyabb a gazdasági érdekvédelem

A kamara tavaly aktívabb lett, erősödött érdekérvényesítő és a vállalkozásokat segítő tevékenysége, a szervezet idén még hatékonyabban kíván működni. Minderről a soproni kereskedelemi és iparkamara nemrégiben megtartott küldöttgyűlésén esett szó.

Visszatekintés és jövőkép

Az ülés fő témái a kamara múlt évi tevékenységének értékelése és az idei szakmai program elfogadása volt. A visszatekintésből kiderült: tavaly sikerült hatékonyabbá tenni a tagok és a régió gazdasági érdekeinek védelmét. Erősítették a tagvállalkozások versenyképességét és gazdálkodásának biztonságát. A tagok egyetértettek abban, hogy méltó módon emlékeztek meg a kamara alapításának 155 éves, újra megalakulásának 15 éves és önállóságának ötéves jubileumáról.
Idén a kamara szeretné még markánsabbá tenni a tagok és a régió érdekének védelmét, növelni kívánják a kamara közéleti befolyását. Szeretnének intenzívebben bekapcsolódni a törvény- és rendeletalkotási folyamatba, fel kívánnak lépni a vállalkozásokat feleslegesen sújtó hatósági túlkapások ellen. Segíteni kívánják a vállalkozásokat abban, hogy az eddiginél több pénzhez jussanak. Különböző továbbképzési lehetőséget nyújtanak a tagoknak. Bővíteni kívánják a kamara szolgáltatásait, elsősorban az internetes lehetőségek terén.
A tagozati elnökök számos érdekes gondolatot osztottak meg a küldöttgyűlés résztvevőivel. Bakonyi Gábor, az ipari tagozat elnöke különösen fontosnak tartotta a Ligno-Novum Wood Tech Faipari Szakkiállítással kapcsolatos eredményes lobbizást.

A bútoripar erősítéséért

– A nyugat-dunántúli régió a legerősebb a faipari és bútorgyártó tevékenységben, nagyon fontosnak érzem, hogy ebből Sopron minél többet kamatoztathasson – mondta lapunknak kamarai felszólalásával kapcsolatban Bakonyi Gábor. – A régióban az országos viszonylathoz képest az átlagnál több bútor- és faipari vállalkozás található, és erdőkben is gazdag terület. Ráadásul a Sopronban folyó egyetemi és középiskolai szintű szakemberképzés mind-mind remek bázist nyújt a különböző faiparral kapcsolatos rendezvények megszervezéséhez. Nagy öröm, hogy immáron tavaly a 15. Ligno Novumnak adott otthont a város, ám emellett még több nagyszabású, nemzetközi színvonalú, hasonló tematikájú rendezvényt lehetne szervezni.
Az ipari tagozat elnöke szerint ennek jegyében jelentős előrelépés, hogy június elején megvalósul egy regionális bútorkiállítás, amely a kis- és középvállalkozók igényes, egyedi munkáit vonultatja fel. Igazi csemegét jelent majd a széles közönségnek. A jövőben ezt a kiállítást bővíteni szeretnék, amelyhez az elnök szerint nincs megfelelő méretű csarnok Sopronban. Ezt oldaná meg az egyelőre terv szintjén létező Lackner Kristóf Rendezvénycsarnok, amely lehetőséget nyújtana nagyszabású vásárok, rendezvények megtartására. Ebben az ügyben Bakonyi Gábor szerint körültekintően, ám gyorsan kellene lépni.
Az ünnepi küldöttgyűlést a kamarai díjak átadása zárta. Kelemen Imre, a Soproni Ingatlankezelő Kft. igazgatója vette át a cégnek odaítélt kamarai minőségi díjat. A küldöttek egyhangúan megszavazták: az idei Lackner Kristóf-díjat Németh Árpád, a Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. külkapcsolati igazgatója veheti át. Ezzel az elismeréssel a kamara olyan közéleti személyiségeket díjaz, akik hosszú időn keresztül aktív munkát végeznek a város érdekében.

Üzenet a pártoknak

A kamara a küldöttgyűlésen üzenetet fogalmazott meg a politikai pártoknak az országgyűlési választások apropójából. Ebben egyebek mellett a gazdaságpolitikával, a kormányzati, önkormányzati és oktatási reformokkal kapcsolatos elvárásaikat fogalmazták meg. Fontos eleme az üzenetnek a gazdasági kamarák erősítésére vonatkozó kitétel. A szervezet egy olyan elképzelést is felvázol az üzenetben, amelyet országos kezdeményezésnek szánnak: kamarai és ipartestületi képviselőket kívánnak delegálni az önkormányzat gazdasági bizottságába. (További részletek: www.svkik.hu.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvényesség az oktatásban

„ A diákok nem visszaélnek jogaikkal, hanem addig a határig élnek velük, amíg a pedagógus… Tovább olvasom