Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Havazás: az MSZP vizsgálatot kér, a PM lemondatná Pintért és Bakondit

Komáromban még van járhatatlan alsórendű út, Szabolcsb több iskolájában szünetel a tanítás. Giró-Szász András szerint százszázalékos munkát végzett a katasztrófavédelem.
21:38 - Leállították a kamionforgalmat a 2-es főút egyik szakaszán Nógrád megyében

Nem közlekedhetnek a kamionok a 2-es főúton Nógrád megyében Szendehely és Rétság között, mert a havazás miatt feltorlódtak a járművek - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese hétfő este.

Horváth Zsófia elmondta: a szakaszon fél pályán haladhat a személyforgalom. Hozzátette, hogy a hó miatt a 2-es, a 21-es és a 22-es főúton is óvatosan kell közlekedniük a járművezetőknek.

A sajtóügyeletes tájékoztatása szerint a rendőrség megtette a szükséges intézkedéseket a közútkezelőnél az utak tisztításáért, sózásáért, és folyamatosan dolgoznak a kamionok mentésén.

21:31 - Nem sikerült helyreállítani a középfeszültségű hálózatot Szabolcsban

Nem sikerült helyreállítani a középfeszültségű hálózaton az időjárás okozta üzemzavart Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a szolgáltató E.ON Zrt. sajtószóvivője hétfő késő este.

Egyházi Nikoletta elmondta: várhatóan 4000-4500 fogyasztói helyen így csak kedden állhat helyre a szolgáltatás.

Hétfő este még 11 ezer 500 fogyasztói helyen nem volt áram, de a folyamatosan dolgozó szerelők éjszaka várhatóan hétezernyi helyre vissza tudják majd kapcsolni az áramot - tette hozzá.

20:36 - Két szabolcsi járás településein érvényben marad a tanítási szünet

A nagykállói és ibrányi járások áram nélkül maradt településein érvényben marad az oktatási-nevelési intézményekben hétfőn elrendelt tanítási szünet - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hétfő este.

Takács Judit hadnagy elmondta: Tiszatelek, Paszab, Tiszabercel, Buj, Gávavencsellő, Bököny, Érpatak, Geszteréd óvodái és iskolái továbbra is zárva tartanak. Azt egyelőre még nem tudni, hogy Biri oktatási-nevelési intézményei fogadhatják-e a gyerekeket. A nyíregyházi és kemecsei járások intézményeiben keddtől ismét megkezdődik a tanítás, ezeken a településeken vissza tudták kapcsolni az áramot a szakemberek.

Hétfőn összesen tizenhat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település huszonhárom oktatási-nevelési intézményében rendeltek el tanítási szünetet az önkormányzatok.

A térségben jelenleg 41 településen, 13 ezer 962 fogyasztót érint az áramkimaradás. Az E.ON Zrt. tájékoztatása alapján a 129 megrongálódott oszlopból 115 helyreállítását a szolgáltató a katasztrófavédelemmel együttműködve elvégezte. A már kiosztott 55 aggregátor folyamatosan működött az áram nélkül maradt településeken; azokról a helyekről, ahol az áramszolgáltatás visszaállt, a felszabadult aggregátorokat átcsoportosították a még ellátatlan városokba és községekbe - ismertette Takács Judit.

A Hunor mentőcsoport eddig 71, a Pilis mentőcsoport 5 emberrel vett részt a munkákban: a mentőcsoportok a nehezen megközelíthető helyeken terepjárókkal és lánctalpas járművekkel, valamint quadokkal segítették a szolgáltató helyreállítási munkálatait 11 településen.

Az E.ON Zrt. 183 szakemberrel végzi a javításokat az elektromos hálózaton, a honvédség 25 katonával, tíz PTSZ-M lánctalpas járművel és három szállító járművel, a rendőrség 58 rendőrrel és 37 gépkocsival segít - közölte a katasztrófavédelmi szóvivő.

Az elektromos hálózat helyreállításán dolgoznak Gávavencsellőn. Fotó: MTI (galéria)

19:45 - Komárom-Esztergom megyében minden út járható

A Magyar Közút munkagépei hétfőn estére felszabadították a Tata és Kömlőd, valamint a Bakonysárkány és Kisbér közötti mellékutat, így már minden országos közút járható Komárom-Esztergom megyében - tájékoztatott a szervezet szóvivője hétfőn.

Pécsi Norbert Sándor elmondta, néhány helyen még többméteres hófalak vannak, ezek elbontásán is dolgoznak, hogy a hét további napjaira jósolt hóesés után is el tudják takarítani a havat az utakról.

A megyében erős szél van, viharos lökésekkel, ezért mindenkit óvatos közlekedésre kérnek - tette hozzá.

18:51 - Adománygyűjtés Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében

Adománygyűjtést indított hétfőn a szélsőséges időjárás miatt áramszolgáltatás nélkül maradó családok számára a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete.

A Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint számtalan megkeresést kaptak, amelyben a napok óta áramszolgáltatás nélkül élő családok kértek élelmiszer-támogatást.

A szervezet ezért gyűjtést kezdeményez azon károsult családok részére, amelyeknek az áramkimaradás következtében megromlottak a tartalékukat képező élelmiszereik.

A pénzadományokat a K&H Bank Zrt. 10404405-50495749-49561000 számlaszámra várják; a közlemény rovatba az "ÁRAMKIMARADÁS 2013" megjegyzést kell feltüntetni. A Magyar Vöröskereszt a vállalkozók, cégek, intézmények felajánlásaira is számít, a pénzadományokból a rászoruló lakosok számára tartós élelmiszert vásárolnak.

Tartósélelmiszer-felajánlásokat a Magyar Vöröskereszt mind nyíregyházi megyei szervezeténél, mind fehérgyarmati, kisvárdai, mátészalkai, nyírbátori, tiszavasvári és vásárosnaményi területi szervezeteinél fogad.

Napok óta áram nélkül élő szabolcsi települések segítésére szerzett be tizenöt nagyteljesítményű aggregátort az Ökumenikus Segélyszervezet. Tájékoztatásuk szerint a készülékek folyamatos mozgatásával összességében több száz család számára nyújtanak segítséget.

Az Ökumenikus Segélyszervezet tizennégy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település lakóinak gyertyát és takarókat is vitt vasárnap és hétfőn.

17:51 - Újabb négy szabolcsi településen állt helyre az áramszolgáltatás

Újabb négy településen állt helyre az áramszolgáltatás hétfőn napközben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol továbbra is nagy erőkkel folyik az időjárás okozta üzemzavar elhárítása - közölte az E.ON Zrt. szóvivője.

Egyházi Nikoletta elmondta: a Demecsert ellátó távvezetéken sikerült kijavítani a hibát, így 1100 fogyasztói helyen ismét van áram a kisvárosban. Hat ingatlanon viszont még nincs, de ott egyedi hibáról lehet szó.

A Demecser melletti Kék település nagy részén is van már áram, 378 otthonban állt helyre a szolgáltatás, viszont 154 fogyasztói helyen egyelőre még nincs.

Elhárították az üzemzavart Tiborszálláson és Tyukodon is, ott már minden otthonban van elektromos szolgáltatás.

Jelenleg 41 szabolcsi település 14 797 fogyasztói helyén nincs még áram. Az E.ON szerelői és alvállalkozói - a kötelező két-három órás pihenőt megtartva - az esti és az éjszakai órákban is folytatják a munkálatokat. A szakemberek segítséget kapnak a honvédségtől, a rendőrségtől és a katasztrófavédelmi szervezet Hunor és Pilis mentőcsoportjától, valamint civil vállalkozásoktól, hogy eljuthassanak a havas, sáros, vízzel borított határrészeken lévő megrongálódott vezetékekhez.

Egyházi Nikoletta megerősítette, hogy hétfőn a középfeszültségű hálózaton szeretnék befejezni az üzemzavar elhárítását, keddtől - reményeik szerint - a kisfeszültségű vezetékrendszer és az egyedi hibák megszüntetése kezdődik meg.

Szabolcs megyében a csütörtöki-pénteki rossz időjárás miatt 98 település mintegy százezer fogyasztói helyén szűnt meg az áramszolgáltatás, miután a vezetékekre, oszlopokra fagyott eső és hó súlya alatt, illetve a viharos szél által kidöntött fák következtében több mint ötezer kilométer hosszú elektromos hálózat rongálódott meg. Több mint kétszáz oszlop tört el, mintegy háromszáz helyen szakadt el a vezeték, a szigetelőtörések száma pedig közelítette az ezret.

16:51 - Szabolcsban éjfélre helyreáll az áramszolgáltatás

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a még áram nélkül lévő 14 ezer ügyfél 90 százalékát éjfélre visszakapcsolják a hálózatba, miközben Észak-Magyarországon ideiglenesen már vasárnap este helyreállt az áramszolgáltatás - mondták el a szolgáltatók illetékesei hétfőn.

Boross Norbert, az Elmű-Émász cégcsoport kommunikációs igazgatója elmondta, hogy 1987 óta nem volt ekkora kár Észak-Magyarországon. Több mint 100 oszlop dőlt ki, és több száz kilométer vezetéket kell kicserélni.

A vasárnap esti helyreállítás csak ideiglenes, azt még véglegesíteni kell - tette hozzá a kommunikációs igazgató, aki a károk és a költségek becslésére nem vállalkozott. Azt viszont elmondta, hogy helikoptert és honvédségi lánctalpas járműveket kellett bérelniük, és több helyen - szintén bérelt - aggregátorokkal adtak ideiglenesen áramot.

A költségek nagyobb része így a bérleti díjakból és a munkadíjakból adódik.

Egyházi Nikoletta, az E.On Hungária Zrt. szóvivője több száz millió forintra becsülte a szabolcsi károkat. Ott 220 oszlop dőlt ki, illetve tört el, és több mint 5 ezer kilométer hosszú hálózatot jártak be a szakemberek. Jelenleg 14 ezer ügyfelüknél nincs áram, de éjfélre ezek 90 százalékánál helyreáll a szolgáltatás.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy aki leszakadt elektromos vezetékkel találkozik, ne nyúljon hozzá. Elmondta azt is, hogy a cége területén is megjelentek a kábeltolvajok, eddig 500 méter nagyfeszültségű kábelt loptak el.

14:52 - Az LMP támogatja, hogy vizsgálóbizottság álljon fel

Az LMP támogatja az MSZP-nek azt a kezdeményezését, hogy parlamenti bizottság vizsgálja ki a hétvége történéseit - közölte hétfőn újságírókkal Schiffer András.

A független képviselő szerint a kabinet "döntésképtelensége" a katasztrófahelyzetben visszavezethető arra, hogy "Orbán Viktor uralkodik és nem kormányoz". Schiffer András azt mondta, hogy a hétvégén a kormány "nem volt a helyén". Szerinte a miniszterelnöknek és összes miniszterének jó oka lenne "egy kicsit szerényebben fogalmazni", főleg azért, mert a 2006 augusztusi vihar után Navracsics Tibor jelenlegi miniszterelnök-helyettes, akkori fideszes frakcióvezető vizsgálóbizottság felállításáról és politikai felelősségről beszélt.

Egyértelmű a kormányzat felelőssége abban, hogy káosz alakult ki, még akkor is, ha vis major ellen nincs orvosság - szögezte le.

14:44 - A honvédség tíz lánctalpassal segíti az áramszolgáltatás helyreállítását

A Magyar Honvédség (MH) már tíz lánctalpas harcjárművével segít az áramszolgáltatás helyreállításában Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében -
közölte Böröndi Gábor dandártábornok sajtótájékoztatón hétfőn, Gávavencsellőn.

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandárának parancsnoka elmondta, hogy a megyei védelmi bizottság és a katasztrófavédelem felkérése alapján a járművek a megye teljes területén hajtanak végre feladatokat.

A lánctalpasokkal elsődlegesen az áramszolgáltató szakembereit és a szükséges anyagokat szállítják a nehezen megközelíthető helyekre, hogy minél hamarabb legyen áram az összes fogyasztónál. A honvédség addig biztosítja ezeket az eszközöket, ameddig szükséges - ismertette a dandártábornok.

A viharban kidőlt távvezetéktartó oszlopok cseréjével kapcsolatban elmondta: vasárnap a honvédség erre a feladatra kijelölt helikopterével szemrevételezték a térséget. A helikopter személyzete jelenleg Szolnokon gyakorolja a betonoszlopok ki- és beemelését, és ha az időjárás lehetővé teszi, a levegőből segítenek az E.ON munkatársainak az új oszlopok felállításában.

Kossa György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) országos iparbiztonsági főfelügyelője elmondta, egy ötvenszer hetven kilométeres sávban 272 oszlop dőlt ki, ezen a területen kell kicserélni az oszlopokat és visszaszerelni a vezetékeket. A 272 oszlopból eddig 110-et cseréltek ki. A munkát nehezíti, hogy öt térségben rosszak a terepviszonyok, a ledőlt oszlopok megközelítése is gondot okoz.

A dandártábornok tájékoztatása szerint a vihar a 120 kilovoltos és a 20 kilovoltos elektromos hálózatot egyaránt érintette, utóbbi helyreállítása azért fontos, mert közvetve csak innen kaphat áramot a lakosság. Mint elmondta, vasárnaptól hétfő hajnalig 28 ezerről 16 ezer 800-ra csökkent a részben vagy teljesen áram nélkül maradt fogyasztási helyek száma.

Vinnai Győző megyei kormánymegbízottnak, a védelmi bizottság elnökének közlése szerint Bujon, Balsán, Paszabon és Tiszabercelen, Gávavencsellő, Beszterec, Kék, Vasmegyer környékén, illetve a Dél-Nyírség érintett településein egyaránt tart a helyreállítás. A katasztrófavédelmi szervezet két mentőcsoporttal segíti a munkálatokat.

Az E.ON. korábbi közlése szerint Ibrány és Nagyhalász környékén még több mint nyolcezren várnak az áramszolgáltatás visszakapcsolására. A két város környékén továbbra is csak a honvédség lánctalpas járműveivel és a katasztrófavédelmi szervezet segítségével tudnak közlekedni a szerelők. Ebben a térségben több mint 60 kettétört vagy kidőlt oszlopot kell még kicserélni.

A környék településein az áram mellett sok házban fűtés sincs, a hidegben maradt családokat tartós élelmiszerrel, kenyérrel, süteménnyel, felvágottal, ásványvízzel, valamint ruhaneművel segíti a Magyar Református Szeretetszolgálat. Az adományt rászorultság alapján osztják szét a helyi lelkészek harminc-negyven, nehéz anyagi helyzetben lévő családnak - mondta el Balogh Barnabás, a segélyszervezet lelkész-igazgatója az egyik gávavencsellői adományátadáson az MTI-nek.

A szeretetszolgálat mellett a honvédség is felajánlotta segítségét: hétfőn tíz település - Buj, Vasmegyer, Újdombrád, Tiszarád, Sényő, Kék, Székely, Nyíribrony, Szabolcs és Tiszanagyfalu-Virányos - mintegy ötezer lakosának osztanak naponta kétszer meleg ételt a katonák.

Szabolcs megyében a csütörtöki-pénteki rossz időjárás miatt 98 település mintegy százezer fogyasztói helyén szűnt meg az áramszolgáltatás, miután a vezetékekre, oszlopokra fagyott eső és hó súlya alatt, illetve a viharos szél által kidöntött fák miatt több mint ötezer kilométer hosszú elektromos hálózat rongálódott meg. Több mint kétszáz oszlop tört el, mintegy háromszáz helyen szakadt el a vezeték, a szigeteléstörések száma pedig megközelítette az ezret.

13:57 - Kormányzati és parlamenti vizsgálatot is sürget a DK

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a hétvége történéseit egy kormányzati és egy parlamenti bizottságnak is ki kell vizsgálnia. A párt alelnöke a felelősök megnevezését és új katasztrófavédelmi terv megalkotását sürgette hétfői sajtótájékoztatóján.

Molnár Csaba azt mondta, a kormány szerveit felkészületlenül érte a havazás és a szél, ráadásul a későbbiekben sem tudtak eredményesen működni, későn kezdtek cselekvésbe a kormányzati döntéshozók. Orbán Viktor annyira centralizálta az állam működését, hogy távollétében szinte senki nem volt képes felelős döntéseket hozni - értékelte.

A független képviselő szerint a kabinet későn hirdette ki a veszélyhelyzetet. Emellett nem működött a tájékoztatási rendszer, lefagytak a honlapok, elérhetetlenek voltak a katasztrófavédelem vonalai és "teljes egészében kudarcot vallott a magyar közmédia" - mondta Molnár Csaba, hozzátéve: ezt tetézték a belügyminiszter "cinikus és érzéketlen" nyilatkozatai, amelyeknek önmagukban elegendőeknek kellene lenniük ahhoz, hogy a miniszterelnök elgondolkozzon azon, helyén maradhat-e Pintér Sándor.

13:45 - Két katasztrófavédelmi mentőcsoport segíti a helyreállítást Szabolcsban

Két mentőcsoporttal segíti a katasztrófavédelmi szervezet az energiaszolgáltatás helyreállítását Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Takács Judit tűzoltó hadnagy elmondta: a Hunor és a Pilis Mentőcsoport vasárnap este érkezett a megyébe, hogy segítsen az áramellátás visszaállításán dolgozó szakembereknek. Speciális terepjárókkal szállítják a villanyszerelő csoportokat a helyszínekre, és közreműködnek a megrongálódott oszlopok visszaállításában. A mentőcsoportok tagjai segítik a ledőlt oszlopok behatárolását is GPS-koordinátákkal.

A szóvivő hozzátette: különböző vállalkozások is közreműködnek az üzemzavar elhárításában tíz daruval, hat traktorral és a kezelő személyzettel.

Takács Judit elmondta, hogy Kossa György tűzoltó dandártábornok, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság iparbiztonsági főfelügyelője hétfőn Tiszateleken tekintette meg a helyreállítási munkálatokat, és fórumon tájékoztatta a helyieket a helyzetről.

Egyházi Nikoletta, az E.ON Zrt. szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményben kéri, hogy leszakadt elektromos vezetéket senki se közelítsen meg a balesetveszély miatt, ha pedig valaki földön fekvő kábelt észlel, haladéktalanul jelezze a hatóságoknak.

Rendes Sándor, a nyíregyházi önkormányzat sajtószóvivője közölte, hogy a település azon külterületi részein, ahol nem volt áram, a Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester által létrehozott csaknem száztagú tájékoztatási csoport képviselői felkeresték a családokat vasárnap. A csoport tagjai - akik addig folytatják a munkájukat, amíg az üzemzavart el nem hárítják - elmondták nekik, hogy a helyhatóságtól tűzifát, ivóvizet, segítséget a gyógyszerellátáshoz, a fűtés nélkül maradók pedig éjszakai szállást kaphatnak, ha a 42/548-464 és a 42/548-467-es telefonszámon kérik. Vasárnap két teherautónyi tűzifát és ivóvizet kaptak az érintett családok.

13:25 - MSZP: a Fidesz támogassa a vizsgálóbizottságot!

2006-os nyilatkozataival szembesítette Navracsics Tibor és Lázár János fideszes politikusokat az MSZP elnökhelyettese hétfői sajtótájékoztatóján, amikor reményét fejezte ki, hogy a kormányoldal "nem bújik ki gyáván" a szocialisták által a katasztrófahelyzettel kapcsolatban kezdeményezett vizsgálóbizottság felállítása alól.

Simon Gábor emlékeztetett: a 2006. augusztus 20-i budapesti vihart követően az akkor ellenzékben lévő Navracsics Tibor és Lázár János vizsgálóbizottság felállítását követelte. Az MSZP-s képviselő szerint ezek után a miniszterelnök-helyettesnek és a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak "kutya kötelessége" támogatnia az általuk indítványozott vizsgálóbizottság felállítását.

Simon Gábor - aki maga is részese volt az egyik tömegbalesetnek - megköszönte a mentésben részt vevő rendőröknek, tűzoltóknak és mentőknek a munkájukat. Nem a dolgozók, hanem az irányítás mondott csődöt - mondta.

13:10 - Veszprém megyében csaknem nyolcszáz emberről gondoskodott a katonaság

Veszprém megyében csaknem nyolcszáz, a téli útviszonyok miatt bajba került emberről gondoskodott az elmúlt hét végén a katasztrófavédelem - közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hétfőn az MTI-vel.

Összegzésükben azt írták: a négy napon csaknem 280 jelzés érkezett káresetről a megyei katasztrófavédelem ügyeletére. Csütörtökön és pénteken nemegyszer előfordult, hogy egy beérkező jelzésre vonuló egységek öt-hat vagy még több autónak is segítettek egyszerre, vagyis sokkal több káresetet számoltak fel, mint ahányat jeleztek az igazgatóságnak.

Hozzátették: a kritikus napokon egyszerre 25-30 autó dolgozott a megyei útjain, s több mint 120 kollégájuk vett részt a mentésben.

Tájékoztatásuk szerint 37 melegedőhelyre 750 embert kellett elszállítaniuk, a honvédség segítségével dialízisre váró betegeket vittek kórházakba, s a mentőknek segítettek betegekhez eljutni.

13.05 - Ibrány és Nagyhalász környékén még nyolcezernél többen várnak áramra

A szabolcsi Ibrány és Nagyhalász környékén még több mint nyolcezren várnak az áramszolgáltatás visszakapcsolására - közölte honlapján hétfőn az E.ON Zrt.

A tájékoztatás szerint a két szabolcsi város környékén továbbra is csak a honvédség lánctalpas járműveivel és a katasztrófavédelmi szervezet segítségével tudnak közlekedni a szerelők.

A két település térségében több mint 60 kettétört vagy kidőlt oszlopot kell még kicserélni.

A délelőtti adatok szerint 8827-en várnak csütörtök óta áramszolgáltatásra. A legtöbb háztartás, 2003 Gávavencsellőn, 1106 pedig Demecserben várja a hibák elhárítását. Nagyhalászban csaknem ezer, Ibrányban több mint háromszáz ingatlan van áram nélkül.

A többi településen, Balsán, Beszterecen, Bujon, Kótajban, Paszabon, Szabolcs községben, Tiszabercelen, Tiszarádon, Tiszateleken, Újdombrádon és Vasmegyeren százas nagyságrendű az áram nélkül maradt otthonok száma.

Timáron már visszakapcsolták az elektromos szolgáltatást, ott mindössze egyetlen fogyasztónál van még gond, ami egyedi hibára utal.

A cég közlése szerint a középfeszültségű hálózaton ebben a körzetben is várhatóan hétfőn végezni tudnak a szerelők a hibaelhárítással, s keddtől a kisfeszültségű, illetve az egyedi hibák elhárításán majd tovább.

12:51 - Vége az útzárnak a 85-ösön

Vége a félpályás útzárnak a 85-ös főúton, Szárföldnél – közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese hétfőn az MTI-vel.

Kálmán Gabriella korábban azt közölte: a múlt heti hófúvásban elakadt teherautók műszaki mentése miatt lépett életbe az intézkedés, amelynek ideje alatt rendőrök irányították a forgalmat.

12:31 - Átfogó vizsgálatot indít az ombudsman

Átfogó vizsgálatot indít Szabó Máté ombudsman a hóhelyzet kezeléséről - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hétfőn az MTI-vel.

Az ombudsman azt vizsgálja, hogy a hatóságok és a közszolgáltatók az elmúlt napok hóhelyzetében miként látták el feladataikat. Szabó Máté a hatáskörének megfelelően azt elemzi, történtek-e mulasztások, visszásságok, amelyek sérthették az állampolgárok alkotmányos jogait, és miként teljesült az állam "életvédelmi kötelezettsége".

Az ombudsmani vizsgálat célja, hogy "hozzájáruljon a múlt heti időjárási viszonyokhoz hasonló helyzetek jövőbeli hatékony, polgárbarát kezeléséhez" - írták.

Ennek érdekében az alapvető jogok biztosa felkéri azokat, akik úgy érzékelték, hogy a hatóságok tevékenysége vagy mulasztása következtében sérültek alkotmányos jogaik, e-mailben (panaszÓajbh.hu), levélben (1051 Budapest, Nádor u. 22.) vagy személyesen forduljanak az ombudsman hivatalához - olvasható a közleményben.

A múlt hét csütörtökön kezdődött havazás és a viharos erejű szél miatt kialakult hófúvás számos utat - közte autópályát is - járhatatlanná tett, autók és kamionok akadtak el, mintegy 14 ezer ember rekedt az utakon, a vasúti közlekedés több vonalon megbénult, számos településen megszakadt az áramszolgáltatás vezetékszakadások, oszlopdőlések miatt.

Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap budapesti sajtótájékoztatón jelentette be: Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére a Belügyminisztérium hétfő estére elkészíti a rendkívüli időjárás miatt kialakult katasztrófahelyzet tapasztalatairól szóló jelentését, s ezt a következő kormányülésen a kormány tudomására is hozzák.

A sajtótájékoztatón Pintér Sándor, valamint Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője és Papp Károly országos rendőrfőkapitány is sikeresnek értékelte a szervek munkáját a katasztrófahelyzet felszámolásában.

Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke vasárnap az MTI-nek adott interjújában azt mondta: a katonák a rendkívüli időjárás nyomán kialakult katasztrófahelyzetben minden feladatot, amelyre felkérték őket, megoldottak.

Ellenzéki pártok az elmúlt napokban többször bírálták a kormányt a rendkívüli időjárás nyomán előállt helyzet kezeléséért.

12:14 - MABISZ: a tömegbalesetekben érintettek saját kgfb-biztosítójukh fordulhatnak

A csütörtöki, az M1-es és az M7-es autópályákon történt tömegbalesetekben érintettek kárfelvételét saját kötelező gépjármű felelősség biztosítójuk is elvégzi, ha a károsultak jelentkeznek biztosítójuknál - hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) hétfői közleményében.

A MABISZ közlése szerint a biztosítótársaságok vezetői a mielőbbi kárrendezés érdekében döntöttek így a hétvégén.

A szövetség közölte azt is, hogy egy operatív csoport alakul a tömegbalesetek felelőseinek megállapítására.

A hosszú hétvége előtti utolsó munkanapon, 2013. március 14-én az M1-es és M7-es autópályákon bekövetkezett tömegbalesetek elszenvedőinek, a kárfelvételek mielőbbi elvégzése érdekében, lehetőségük van arra, hogy kárukat a károkozó felelősségbiztosítójánál, vagy - az általános gyakorlattól eltérően - a saját kötelező gépjármű felelősségbiztosítójuknál jelentsék be. A károk felmérését az a biztosító végzi el, amely biztosítóhoz - az ügyfél választása szerint - a káresetet bejelentették.

A casco-biztosítással rendelkezők számára a kárfelmérést a casco-biztosítójuk végzi.

Az általános gyakorlat szerint a közúti balesetben érintett felek kitöltik a "Baleseti bejelentőt", majd ezt követően a károsult a károkozó felelősségbiztosítójához fordul. Ott történik meg a kár felmérése és a kárrendezés is - írja a MABISZ.

A szövetség kiemeli, hogy a múlt csütörtöki tömegbaleseteknél a körülmények nagy valószínűséggel nem tették lehetővé az ilyenkor szokásos eljárást. A szélsőséges időjárás miatt valószínűleg nem történhetett meg a körültekintő nyomrögzítés, a körülmények részletes, helyszíni vizsgálata sem. Emiatt a felelősségi jogalap megállapítása a szokásosnál jóval bonyolultabb lesz.

A felelősségi jogalapok mielőbbi megállapítása érdekében a balesetben érintettek biztosítóinak illetékes szakértőiből operatív csoport alakul. E csoport kiegészül személybiztosítási, szállítmánybiztosítási és - mivel az eddigi információk szerint külföldi gépjármű is részese volt a tömegbaleseteknek -, nemzetközi kárrendezési szakemberrel is.
Az operatív csoport szakemberei kísérlik meg rekonstruálni a baleseteket, döntenek a felelősség jogalapjáról annak érdekében, hogy a kárt szenvedettek mielőbb hozzájussanak a kártérítéshez.

12:13 - OKF: legkésőbb kedd reggelre minimálisra csökkentik az áramellátási problémákat

Hétfő estére, legkésőbb kedd reggelre sikerülhet helyreállítani a rendkívüli időjárás következtében kialakult fő áramellátási problémát, s ezzel minimálisra csökken az áramszolgáltatást nélkülöző fogyasztók száma - mondta Kossa György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) országos iparbiztonsági főfelügyelője hétfőn az MTI-nek.

Az Országos Operatív törzs - melynek vezetője Kossa György dandártábornok - irányítása alatt a katasztrófavédelem, a rendőrség és a honvédség erői folyamatosan segítik az E.ON munkatársait a hálózat helyreállításában. Mint Kossa György felidézte, a múlt csütörtöki és pénteki rendkívüli időjárási helyzetből fakadóan az E.ON szolgáltatási területén a középgerinci feszültségi hálózaton több mint 270 oszlop dőlt ki, illetve tört el. Ezen felül számos 0,4 voltos feszültségű vezeték rongálódott meg. Ezek rendbetétele nem megy rövid idő alatt - jegyezte meg.

Az operatív törzs csoportjai nehézdarukkal, a Magyar Honvédség által biztosított lánctalpas gépjárművekkel, és egyéb, a nehéz terepviszonyokon bevethető járművekkel dolgoznak. Még ezen eszközökkel sem megy egyszerűen a munka, ugyanis - mint Kossa György elmondta - a nagy terepjárók, lánctalpasok is rendre elakadnak, mert a hirtelen jött olvadás miatt a szántóföldek is fellazultak, néhol mocsarassá váltak.

Az iparbiztonsági főfelügyelő hozzátette: mindezek ellenére a hatékony szervezésnek és munkatempónak köszönhetően mostanra majdnem felére tudták csökkenteni az áramszolgáltatás nélküli fogyasztók számát, s ha az időjárás is kedvező lesz, és megfelelő ütemben haladnak, akkor hétfő estére, de legkésőbb kedd reggelre sikerül helyreállítani a középfeszültségű hálózatot, és akkor már csak nagyon kevés fogyasztónál nem lesz áram. Ezzel együtt a leszakadt vezetékeket is rendbe kell tenni, de azok már lakott területen vannak.

Kossa György kiemelte: a katasztrófavédelem, a rendőrség és a honvédség erői minden megtesznek annak érdekében, hogy mielőbb minden fogyasztónál legyen áram.

12:00 - Félpályás útzár van a 85-ös főúton

Félpályás útzár lépett életbe teherjárművek műszaki mentése miatt a 85-ös főúton Szárföldnél - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese hétfő reggel az MTI-vel.

Kálmán Gabriella elmondta, hogy a múlt heti hófúvásban elakadt teherautókat mentenek. A forgalmat rendőrök irányítják.

11:54 - A Párbeszéd Magyarországért lemondásra szólította fel Pintért és Bokondit

A Párbeszéd Magyarországért (PM) arra szólítja fel Pintér Sándor belügyminisztert és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot vezető Bakondi Györgyöt, hogy a hétvégi hóhelyzet során elmaradt, illetve rosszul meghozott intézkedések miatt még hétfőn ajánlják fel a lemondásukat.

Dorosz Dávid budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, az ügyben egyébként 21 kérdést is intéz a belügyminiszterhez. Többek között arra kíváncsi, hogy a tárca miért nem készült fel időben, miért nem tette meg a megfelelő intézkedéseket.

Szavai szerint, az amit a Belügyminisztérium (BM) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság művelt, „önmagában katasztrófa volt" és csak súlyosbította a helyzetet.

Hangsúlyozta, hogy a nyilvános időjárás-jelentésekből napokkal előtte lehetett látni, hogy milyen súlyos helyzet fog kialakulni, de a BM mégsem tett semmilyen megelőző intézkedést.

Az úton ragadtak két dolgot kaptak a Belügyminisztériumtól: egy „bugyuta" sms-t és „pofátlan, pökhendi mondatokat" Pintér Sándortól – jelentette ki. A belügyminiszter nem akarja vállalni a felelősséget azért, amit ő és munkatársai elrontottak, ehelyett kifogásokat keres. Ezek Magyarország belügyminiszteréhez méltatlan mondatok az pedig „gusztustalan", hogy a bajba jutottakra akarja hárítani a felelősséget – tette hozzá.

Az, hogy százak rekedtek az utakon, az Orbán Viktor, Pintér Sándor és Bakondi György hibája – szögezte le.

A képviselő a PM és az Együtt 2014 nevében részvétét nyilvánította az extrém időjárás miatt elhunytak hozzátartozóinak és mindenkinek aki bajba jutott vagy kárt szenvedett. Egyúttal köszönetet mondott a rendőrség, a katasztrófavédelem és mentőszolgálatok tagjainak a munkájukért és helytállásukért.

11:10 - Az MSZP benyújtotta a vizsgálóbizottságról szóló javaslatát

Az MSZP benyújtotta hétfőn az Országgyűlésnek azt a javaslatát, amelyben vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az elmúlt napokban előállt katasztrófahelyzet körülményeinek, valamint a helyzet megelőzésére és kezelésére tett kormányzati intézkedéseknek a feltárására.

A szocialisták a bizottságban azt szeretnék tisztázni, hogy a katasztrófahelyzet kialakulásában közrejátszottak-e szervezeti, szervezési hiányosságok, illetve a jövőben miként kerülhetők el a hasonló katasztrófahelyzetek, irányítási problémák és hiányosságok.

Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője a határozati javaslat benyújtását azzal indokolta, hogy a kialakult helyzet szerinte mind a hatóságokat, mind az ország lakosságát felkészületlenül érte: a lakosságot nem tájékoztatták világosan és egyértelműen a helyzet súlyosságáról, az utakon bajba jutott emberek csütörtök éjszaka sok helyen sem segítséget, sem hiteles információkat nem kaptak, a mentés megszervezése pedig lassan haladt.

Az MSZP elnöke úgy látja, nyilvánvaló, hogy a hatóságok alábecsülték a katasztrofális körülményeket és a következményeket, a történtek pedig rávilágítottak a katasztrófák elleni védekezés szervezeti rendszerének és mechanizmusainak számos hiányosságára.

Az MSZP javaslata szerint a 12 tagú vizsgálóbizottságot szocialista elnök vezetné.

Mesterházy Attila pénteken, budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását sürgetik a felelősség kivizsgálására, és belső vizsgálatot várnak a kormánytól is.

Az országgyűlési törvény értelmében bármely, a parlament ellenőrzési feladatkörében felmerülő, közérdekű, interpellációval, kérdéssel nem tisztázható ügy megvizsgálására vizsgálóbizottságot küldhet ki. Nem hozható létre vizsgálóbizottság egyedi jogi felelősség megállapítására, továbbá olyan ügyben, amely az Alkotmánybíróság, az Állami Számvevőszék, illetve az önkormányzatok hatáskörébe tartozik. Nem terjedhet ki a vizsgálat olyan ügyre, amely a döntés előkészítésének szakaszában van. Nem terjedhet ki a vizsgálat továbbá olyan ügy megvizsgálására, amely folyamatban lévő büntető-, szabálysértési, polgári vagy hatósági eljárás tárgya.

A vizsgálóbizottságot létre kell hozni, ha azt a képviselők legalább egyötöde indítványozza, és a fenti feltételek fennállnak.

10:34 - OKF: megfeszített munka zajlik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

A katasztrófavédelem, a honvédség és az áramszolgáltató minden rendelkezésre álló erővel az áramellátás helyreállításán dolgozik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Petróczi Tímea elmondta: a helyzet rendezése érdekében változatlanul működik a Kossa György dandártábornok, országos iparbiztonsági főfelügyelő vezette országos operatív törzs, vasárnap este pedig a megyébe érkezett a Hunor mentőcsapat is, amely felszerelésével és speciális tudásával segíti az áramellátási zavarok megszüntetéséért folytatott munkát.

Az operatív törzs vasárnapi ülésén meghatározták azokat a feladatokat, amelyek a gyors helyreállításhoz, a károk felszámolásához szükségesek, valamint pontosították azt is, milyen módon és ütemezésben juttassák a helyszínre a sérült távvezetékoszlopok cseréjéhez kellő betonoszlopokat az E.ON nyíregyházi telephelyéről - ismertette az őrnagy.

Az elektromos hálózat mielőbbi helyreállítása érdekében a mentőszervezet és az áramszolgáltató közös munkacsoportot alakított - tette hozzá Petróczi Tímea. A Magyar Honvédség emellett meleg étel osztásával segíti a rászorultakat, hat lánctalpas járművével pedig az áramszolgáltató munkáját támogatja.

Az áramszolgáltató hétfő délelőtti közlése szerint 43 szabolcsi település 16 293 fogyasztói helyén még mindig nincs áramszolgáltatás a vezetékszakadások, oszlop- és szigetelőtörések miatt. Az áramszünet miatt tizenhat megyei település huszonhárom oktatási-nevelési intézményében rendeltek el ideiglenes tanítási szünetet az önkormányzatok.

10:29 - Még nyolc alsórendű mellékút járhatatlan Komárom megyében

Komárom-Esztergom megyében nyolc mellékúton van teljes útzár az időjárás miatt - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője hétfőn az MTI-t.

Pécsi Norbert Sándor közölte, hogy lezárt útszakaszok találhatók Tardos és Bikol, Naszály és Grébicspuszta, Kocs és Nagyigmánd, Tata és Kömlőd, Bakonysárkány és Kisbér, az M1-es autópálya és Bana közötti mellékúton, Lábatlan térségében, valamint a szőnyi bekötőúton. A Magyar Közút szakemberei és munkagépei éjjel és reggel is folyamatosan dolgoztak a járhatatlan utak felszabadításán.

A fő- és mellékutakon a közlekedők jégbordákkal, hóbordákkal találkozhatnak Tatabánya és Kisbér térségében. Az előrejelzések szerint több megyében is ónos eső hullhat és erős széllökésekre kell számítani Tatabánya tájékán, így ezeken a területeken is érdemes óvatosabban vezetni.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap kora este azt közölte, hogy Komárom-Esztergom megyében 13, a korábbi hófúvások miatt járhatatlanná vált mellékút felszabadításán dolgoznak.

10:03 - Hétfőn a középfeszültségű hálózaton elhárítják az üzemzavart Szabolcsban

Hétfőn a középfeszültségű hálózaton várhatóan elháríthatják az időjárás okozta üzemzavart Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte az E.ON Zrt. szóvivője az MTI-vel. Kora délelőtt 43 szabolcsi település 16 293 fogyasztói helyén még mindig nincs áramszolgáltatás a vezetékszakadások, oszlop- és szigetelőtörések miatt.

Egyházi Nikoletta elmondta: a folyamatosan dolgozó szerelők, akiknek munkáját segíti a honvédség, a Hunor Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet és a rendőrség is, vasárnap estétől újabb hat településre, Döge, Hodász, Jármi, Kocsord, Mátészalka és Szakoly teljes területére vissza tudták kapcsolni az áramot.

Hozzátette: a középfeszültségű hálózat helyreállítása után kedden megkezdődhet a kisfeszültségű vezetékrendszer és az egyedi hibák megszüntetése is.

A fokozatosan javuló helyzet ellenére ezernél több fogyasztói helyen nincs áram Balkányban, Bökönyben, Demecserben és Gávavencsellőn. A négy településen 5615-en várják a szolgáltatás helyreállítását csütörtök óta.

A 27 szabolcsi város közül még tizenegyet érint az üzemzavar, Balkányban 1122, Demecserben 1106, Nagyhalászon, Nagykállóban, Nyíregyházán, Nyírteleken és Újfehértón több száz, míg Dombrádon, Kemecsén és Tiszavasváriban már csak néhány háztartásban nincs áram.
A 43 település között tíz olyan is akad, amelynek nagy részén már van áram, csak néhány lakásban nincs, azokban pedig feltehetően egyedi hiba okozza a bajt.

Egyházi Nikoletta szólt arról is, hogy sajnos megjelentek a fémtolvajok. Legutóbb ötszáz méternyi nagyfeszültségű kábelt loptak el, és transzformátorállomásokat is megrongáltak. Akadt olyan hely, ahol a már helyreállított vezetékrendszer egy részét próbálták eltulajdonítani. Megjegyezte, hogy az E.ON Zrt. rendőrségi feljelentést tett és fokozott rendőri jelenlétet kért a még áram nélküli körzetekben.

A szóvivő emlékeztetett arra is, hogy péntek éjjel a Nyíregyházához közeli Magyhoz tartozó Kauzsaytanyán történt kábellopás több mint egymillió forint értékben. A tetteseket, két magyi lakost, valamint a kábelek egy részét tőlük néhány ezer forintért megvásárló ófehértói orgazdát a rendőrök már elfogták.

Szabolcs megyében a csütörtöki-pénteki rossz időjárás miatt 98 település mintegy százezer fogyasztói helyén szűnt meg az áramszolgáltatás, miután a vezetékekre, oszlopokra fagyott eső és hó súlya alatt, illetve a viharos szél által kidöntött fák miatt több mint ötezer kilométer hosszú elektromos hálózat rongálódott meg. Több mint kétszáz oszlop tört el, mintegy háromszáz helyen szakadt el a vezeték, a szigeteléstörések száma pedig megközelítette az ezret.

09:34 - Tizenhat szabolcsi településen nincs tanítás

Tizenhat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település huszonhárom oktatási-nevelési intézményében rendeltek el tanítási szünetet hétfőn az önkormányzatok - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője az MTI-vel.

Tóth Gabriella elmondta: a szünetet azért kellett elrendelni, mert a települések többségében még mindig nincsen áram.

Kótaj, Napkor, Sényő, Biri, Bököny, Érpatak, Geszteréd, Tiszarád, Beszterec, Demecser, Székely, Tiszatelek, Paszab, Tiszabercel, Buj és Gávavencsellő iskoláiban és óvodáiban lépett érvénybe az intézkedés. A tanítási szünetet egyelőre hétfőre rendelték el az önkormányzatok, de elképzelhető, hogy az intézkedést - az áramhálózat helyreállításáig - egyes településeken meghosszabbítják.

A szünetet egyébként a megyei védelmi bizottság elnökének ajánlására, saját hatáskörükben rendelhetik el az érintett önkormányzatok - tette hozzá.

Az áram nélkül maradt települések száma közben tovább csökken a megyében, hétfő reggelig 44 településen nem volt szolgáltatás, ezek közül 14 részlegesen volt ellátatlan. Azokról a helyekről, ahol már visszakapcsolták az áramot, átszállítják az aggregátorokat a még áram nélküli településekre. Az E.ON négy nagyteljesítményű aggregátora egy járási hivatal, egy vízműtelep, valamint két tanya áramellátását biztosítja - közölte Tóth Gabriella.

Mint azt a hivatalvezető elmondta, kilenc településen mintegy ötezer embernek biztosít napi kétszeri meleg étkezést és meleg teát hétfőn a Magyar Honvédség, amely a helyreállítási munkálatokban hat lánctalpas járművel segíti az áramszolgáltató munkáját.

A 65 melegedőhelyet a rendkívüli időjárás kezdete óta összesen 782-en keresték fel, az elmúlt huszonnégy órában 17 embert helyeztek el bennük - tette hozzá Tóth Gabriella.

A megye területén nincsen lezárt útszakasz, a MÁV-tól kapott tájékoztatás szerint a Záhony-Nyíregyháza szakaszon, a felsővezeték áramellátásának problémája miatt késnek a vonatok.

08:39 - A három nap alatt hetvenegy baleset járt sérüléssel

Országszerte összesen 71 személyi sérüléses balesetnél intézkedtek a rendőrök a háromnapos hosszú hétvégén - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn a honlapján.

A március 15-17. közötti időszakban három balesetben három ember halt meg, további 27 baleset súlyos, 41 pedig könnyű sérüléssel végződött. Az elmúlt 72 órában tizenhárom kihűléses haláleset jutott a rendőrség tudomására.

Március harmadik hétvégéjén a rendőrök 386 embert fogtak el, akik közül 180-at bűncselekmény elkövetésekor értek tetten. Az országhatárokon 131 embert tiltott határátlépés miatt, hármat közokirat-hamisítás miatt fogtak el a járőrök - írta az ORFK.

Ibrány - a honvédség lánctalpas járművekkel segíti az elektromos hálózatot javító szakembereket. Fotó: MTI (galéria)

08:27 - Giró-Szász: százszázalékosan teljesített a katasztrófavédelem

A kormányszóvivő szerint az élet- és vagyonvédelem tekintetében százszázalékosan teljesített a katasztrófavédelem, a rendőrség, a tűzoltóság és a mentők a közutakon a hó fogságában rekedt emberekkel kapcsolatban.

Giró-Szász András hétfőn, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hozzátette: az elmúlt három napban, váltott műszakban csaknem 30 ezer hivatásos vett részt a mentésben, és tett meg mindent azért, hogy honfitársait és külföldi állampolgárokat a hó fogságából kiszabadítson.

A kormányszóvivő szerint emellett kedden, szerdán és csütörtökön folyamatosan adtak ki figyelmeztetéseket az állami szervek, a Belügyminisztérium szervei és a meteorológiai szolgálat is.

Giró-Szász András - aki elmondta, hogy maga is "hó fogságában" volt - a mentés hatékonyságára vonatkozó kérdésre kifejtette: mindenkinek nagyon nehéz volt, aki ott ragadt, de mindenkinek látnia kell bizonyos szempontból a saját felelősségét is. "Így nekem is. A saját felelősségemre indultam el, hiszen én is hallottam a figyelmeztetéseket, amelyet korábban napokon át mondtak a különböző állami szervek" - jegyezte meg.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Európában ugyanez a hirtelen jött katasztrófahelyzet nagyon hasonló vagy súlyosabb problémákat okozott, például Belgiumban 1600 kilométernyi hosszúságban alakult ki dugó autópályákon, illetve "Szlovákiától Németországon át Franciaországig" 15-20-25 órákat töltöttek el az emberek az autópályán gépkocsijukba zárva. "Ez nem jelent vigaszt természetesen", de ez olyan katasztrófahelyzet volt, amely nem csak Magyarországon állt elő - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy a kormány tervezi-e "bepótolni" az így elmaradt nemzeti ünnepet, a kormányszóvivő kijelentette: az elmúlt három és fél napban a kormányzat és az állam megfelelő szervei a katasztrófa megoldásával voltak elfoglalva, nem pedig a nemzeti ünnep pótlásával. Hozzátette: nem hiszi, hogy "ide-oda lehetne rakni" a nemzeti ünnepeket.
Az ibrányi járáshoz tartozó 1300 lakosú Paszabon négy napja nincs áram egyetlen háztartásban sem. Fotó: MTI (galéria)

08:06 - Több szabolcsi településen ételt osztanak a katonák

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tíz településen ételosztásba kezdtek a katonák - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.

Mint írták, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a szélsőséges időjárás miatt több településen napok óta szünetel az áramellátás, és emiatt több család már több napja nem jutott meleg ételhez.

A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár bevonásával hétfőn tíz településen kezdett ételosztásba. A katonák Buj, Vasmegyer, Újdombrád, Tiszarád, Sényő, Kék, Székely, Nyíribrony, Szabolcs és Tiszanagyfalu-Virányos mintegy 5 ezer lakosának napi kétszeri étkezését biztosítják.

Az ételosztások időpontjáról és helyszínéről a lakosságot a polgármesterek tájékoztatják - olvasható a HM közleményében.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. igazságkereső 2013. március 19. 10:30
  „Erre a szintre, amilyeneket most itt lehet olvasni néhány hsz esetében, már nem szabad lesüllyedni!! De azért jó lenne megtudni, hogy fizetnek is ezekért, vagy organikusan tud ennyire hülye lenni egynémelyik hsz?!”
 • 47. történész 2013. március 19. 09:16
  „45. online

  hidd el jobban megbecsülték őket mint minket.”
 • 46. online 2013. március 19. 07:06
  „37.X_Y Hol lehet ezekről olvasni? "No de legalább az import lengyel tapsolókat olyan istentelenül megszopatták, hogy éppen perelni készülnek MÁV-ot meg a szervezőket :"”
 • 45. online 2013. március 19. 06:48
  „Nem tartozik szorosan ide, de mi hír a lengyel importtüntetőkről? A Google csak 2012-es híreket mutat.”
 • 44. DobóI 2013. március 19. 05:32
  „37. X_Y 2013.03.18. 17:14

  Elvtás neked Szanyi meg Török Zsolt..”
 • 43. történész 2013. március 18. 20:42
  „Talán tényleg igaz,hogy végre a kormánynak az ilyen posztokra pártmentes szakembereket kellene tenni"nem politikusokat""Ideje volna váltani Ez a kormány tudta az augusztusi viharkor,hogy a másik kormánynak mit kelett volna tenni.
  Nincs itt semmi baj,de katasztrófa elleni azonnali intézkedések ne a pártoktól függjenek.”
 • 42. történész 2013. március 18. 20:38
  „39. mivan?

  Egy olyan autópályákra ahol a profit az első a hót meg majd elveszi aki adta.ma már ez a szokás,hiszen senki nem szól rájuk..itt a kormány felelőssége..Volt egy árvíz amikor nagy beszédet mondott mindenki,kihirdették a vészhelyzetet csak érdekes módon a közlönyben nem jelent meg !Én már a hóviharban történteken nem lepődtem meg.A hó a felelős,te meg ha nem tudsz magadon segíteni megérdemled sorsod.Talán az államnak a ezres törvényhozáson kívül más dolga is lenne...és ez nem politika.”
 • 41. JeromosGabaly 2013. március 18. 20:19
  „Cillit Bang! Valahol a közepén ott a megoldás, kik csinálták ezt......

  http://www.youtube.com/results?search_query=buk%C3%A1s+h%C3%B3helyzet&oq=buk%C3%A1s&gs_l=youtube-reduced.1.0.0i3l2j0l2.6539194.6541458.0.6546002.5.4.0.1.1.0.294.666.0j3j1.4.0...0.0...1ac.1.z9xbEoV7u_8”
 • 40. süntojás 2013. március 18. 17:29
  „Nédda mán, a szolgáltatótól elvárják hogy 10%-al csökkentsen de azt is hogy mindenkinél legyen villany!”
 • 39. mivan? 2013. március 18. 17:20
  „Nálam az a 100 % ha senkisem töltötte volna a hidegben azt a két napot. Szóval ez kicsit sántít. A kamionosok biztos nem wellnesselni mentek, az tuti. Szóval ki állította meg őket, hogy ne menjenek az autópályára?? Mert az egész cirkusz abból indult ki, hogy miattuk lett dugó. Nem érdekel, hogy az ellenzék mondja, mert ez a dolga, hogy mondja. Hibáztak és kész. Lemond-e valaki emiatt??? Addig álljunk fél lábon...”
 • 38. queenmargareth1 2013. március 18. 17:18
  „35. Cillit_bang 2013.03.18. 17:04 igazat kell, hogy adjak, kivéve persze azt, hogy nem a leesett hó okozott kárt, hanem, hogy hófúvás volt, leszedték a hófogókat!, mert, ahogy írtad, tavasz van, tavaszi kabátban elindul a nép...stb
  és bizony az, hogy titkolták az infókat a kormányod a hóhelyzetről, nem indították el időben a mentést!, mert az ünnepségre készültek!eltelt 24 óra!!!és ez a kormány hibája, ha tetszik neked, ha nem. A kormány hibája, hogy először elutasította az osztrákok segítségét, helyette sms-t küld, milyen nevetséges dolog ez?ja, nem volt idő levélre, tudom.
  és nem a hó volt a hibás, hanem, hogy nem készültünk ilyenre, mert 20 évente történik ilyen!!!míg más, havasabb országokban már rég tudják tapasztalatból mikor kell indulni!”
 • 37. X_Y 2013. március 18. 17:14
  „Szánalmas volt a kormány, a katasztrófavédelem. Néluk szánalmasabbak csak a szokásos fröcsögö fideszdroidok...
  (Dobó elvtárs meg a vízkőoldo elvtárs..)

  No de legalább az import lengyel tapsolókat olyan istentelenül megszopatták, hogy éppen perelni készülnek MÁV-ot meg a szervezőket :)”
 • 36. galuska 2013. március 18. 17:13
  „http://www.168ora.hu/itthon/megdobbentek-osztrak-mentoegysegek-m1-esen-latott-allapotoktol-111627.html
  nem tudom látta-e ezt sanci ?”
 • 35. Cillit_bang 2013. március 18. 17:04
  „MINDENRŐL AZ ORBÁN TEHET!!! Bezzeg Votka elvtársék el tudták intézni, hogy Szegedet még a hóvihar IS elkerüli!Ok annyira ügyesek okosak, mindent pontosan tudnak: mit hogyan köll csinálni!Votka szól...házynak és Berbernek és Szögediába már csak eső érkezik! Talán egyszer még azt is megérjük, hogy hó IS fog esni! De akkor csak PIROS! És senki nem fog csodálkozni, mert csodák nincsenek. csak.....Votkáék!”
 • 34. lepkehalo 2013. március 18. 16:51
  „"23. bambinaXX 2013.03.18. 13:30
  Most komolyan: mekkora ész kell ahhoz, hogy ne induljon el vki (gyerekkel!!) hóvihar közeledtével?"

  Ja, a sok hülye fölszáll a Volán-buszra, ahelyett, hogy otthon maradna, és csak az üres busz akadna el. Ha olyan nagy a baj, és nem lehet közlekedni, legalább a Volánoknak szólhatnának.”
 • 33. myckie 2013. március 18. 15:56
  „29. szandokán
  "Csak 24 órát késett a segitség,amúgy minden rendben volt" ! Csak ennyi a probléma! Nem kell majmozni!!!!!!!! Az elosztogatott pénzről csak annyit, hogy az elmúlt 3 évben több pénz lett el....a (pl.: állami földbérletek sógor-koma jóbarátnak) mint előtte 8 év alatt!”
 • 32. macs 2013. március 18. 15:49
  „Akik szidalmazzák az útnak indulókat, azoknak egy kis színes:
  "Giró-Szász András az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta: csütörtök késő délután indult útnak kocsival, és péntek reggel érkezett meg. Az M7-es autópályán, a Velencei-tó magasságában terelték le az autóját a sztrádáról"”
 • 31. myckie 2013. március 18. 15:22
  „28. bambinaXX
  Az amit én írtam, az nem vihar előtt volt, hanem már a vihar tombolása közben! Az első tömeges baleset és az M1 lezárása között egy jó félnap eltelt! Ekkor már nem veszélyes - még több jelzőt fel lehetne sorolni -, hanem lehetetlen volt a közlekedés!!”
 • 30. DobóI 2013. március 18. 15:20
  „Kicsit unalmas már ez az állandó MSZP-s visítozás.. Nulla tett, maximális pofa jellemzi a szocikat!”
 • 29. szandokán 2013. március 18. 15:01
  „Ha az Mszp lenne hatalmon,akkor szerintem még a hó esés elött ott lettek volna a katasztrófavédök a mentök meg a jó isten tudja még kik.Ne játszák már az eszüket ,a lóvét adják elö amit szétosztottak 8-éven keresztül a családban meg azon kivül.Rakás majom.”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindennapos testnevelés: a bevezetés első üteme jól sikerült

Egy összegzés szerint a legnagyobb problémát a tornatermek, sportpályák és felszerelések hiánya… Tovább olvasom