Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Helyesírási hibák a diplomában

Több helyesírási hibát találtak angol nyelvű diplomájukon a Pázmány Péter Katolikus Egyetem végzősei. Az egyetem az egyik hibát elismerte, a másikat nem. Azt mondják: a szöveget az Oktatási Hivataltól kapták.
A vitatott szó háromszor is szerepel a papíron, két különböző formában. A diákok attól félnek, hamisnak tűnik így a diploma. Az oktatási minsztérium szerint viszont erről szó sincs.

Kétszer s-sel, egyszer z-vel szerepel a "Specialisation" szó az angol nyelvű fordításon. A diákok az akadémiai szótárban néztek utána, ez alapján z-vel kell írni. Az egyetemen azt mondták: az Oktatási Hivataltól kapták a hivatalos szöveget, amin nem változtathattak. A diákok attól félnek, a külföldi cégek azt hihetik, hogy a papír hamis.

Az oktatási minisztérium szerint nincs hiba, mert a vitatott szót így is lehet írni, meg úgy is. A hivatalos diploma pedig amúgy is a magyar nyelvű. Manherz Károly, a tárca államtitkára azt mondta, hogy a diákokat meg kell nyugtatni, mert nem lesz semmi gondjuk. Az hogy a szótárban s-sel van írva, vagy z-vel, az már mindegy. Kétféleképpen is lehet írni, itt az s-ses változat került be.

A Vitéz János kar diákjai egy másik kifogásolható kifejezést is találtak az oklevelükön. Itt az első betű átcsúszott az előző szótaghoz, így veszítette értelmét a szöveg. A Pázmány Péter katolikus egyetemen elismerték a hibát, azt mondják a szövegszerkesztő tagolta hibásan a szót. Ígérik, ha a diákok reklamálnak, akkor kijavítják a hibát. A másik szóhoz viszont nem nyúlnak.

Olvasóink írták

 • 5. floridaimagyar 2009. július 08. 22:58
  „attol fugg hol elsz! USA-ban csak "z"-vel irhatod a szot, mig a britt angolban inkabb az "s"-sel hasznaljak. Mindenesetre ugyanabban az irasban nem cserelheted fol a ket fajta betuzest, dontsd el hogy britt vagy USA angolt hasznalsz a diploma kiadasahoz. Olyan ez mint a color vagy a colour, etc - a szo ugyanazt jelenti csak ket helyen teljesen mashogy betuzik! Latszik hogy olyan embre irta a diplomat aki nem beszeli az angolt a legjobban.”
 • 4. joy 2009. július 07. 17:05
  „A gugli "s"-sel 3,1, "z"-vel 10.3 millió találatot hozott le.
  Az angol szótárakban viszont "z"-re cseréli ha "s"-t írunk be!
  Ergo rosszul tudik a ministráriumban!
  Szövegszerkesztő akkor tagol rosszul, ha rosszul írják be a szót, illetve nem használják a helyesírásellenőrzőt.

  1:1!

  Ölég szomorú, hogy azok adik a diplomát, akik maguk sem tudnak írni!
  Talán már ők is oskolába járás nélkül kapták meg a papírt?”
 • 3. mentelmi-jog 2009. július 07. 00:10
  „Ja, és nem tudom milyen angol nyelvű képzést kaptak ott, ha ezt a "hibát" kifogásolják. A másik meg egy typo, azon meg nem kéne ennyire fennakadni szerintem, pláne, hogy el is ismerték. Viszont az egyetem végzőseinek az angoltudásáról elég jó képed ad ez a cikk... negatív értelemben. Legalább néztek volna utána rendesen, nem a legelső szótárban ami a kezükbe akadt. Elég ciki hogy ekkora hír lett belőle és fordítva sült el...”
 • 2. mentelmi-jog 2009. július 07. 00:04
  „Több ilyen szó is van az angolban, attól függ hogy melyiket kell írni, hogy a Brit vagy amerikai angolt nézzük. Viszont ha több ilyen szó is szerepel, akkor illene valamelyikhez ragaszkodni, és azt követve írni az egész szöveget. Egyébként valóban mind a kettő helyes, nem hiszem, hogy ebből lehet problémájuk.”
 • 1. web 2009. július 06. 21:01
  „Igenis,hogy ki kell javítani !!!De nem javítani hanem Új diplomát kell a rendelkezésükre bocsájtani, hiba nélkülit.
  Fölháborító, hogy ennyiben hagyják hivatalos helyeken!
  Ha egy diák gondolkozna így, bizony hogy nem kapott volna diplomát. Aki hibázott tessék arányosan büntetni!!! Felelőtlenség.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

130 hektáron égett a gabona Veszprém mellett

Körülbelül 130 hektáron égett a gabona hétfőn délután Veszprém határában. A tűzoltók egyórás… Tovább olvasom