Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Hende: fegyvernyugvásra van szükség Ukrajnában

Magyarország továbbra is osztja a német álláspontot az ukrán válság kezelésének ügyében - mondta a honvédelmi miniszter.
Magyarország továbbra is osztja a német álláspontot az ukrán válság kezelésének ügyében - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter pénteken az MTI-nek a 51. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia (MSC) szünetében, hangsúlyozva, hogy nincs katonai megoldás a konfliktusra, és mielőbbi fegyvernyugvásra van szükség a válságövezetben.

A miniszter kiemelte, hogy a konfliktus igen sűrűn lakott térségben zajlik, ahol még több fegyver csak még nagyobb szenvedést okozna. Magyarország változatlanul kitart a német kancellár, Angela Merkel és Orbán Viktor kormányfő hétfői találkozóján megfogalmazott álláspont mellett, miszerint az ukrán hadsereg támogatása fegyverszállításokkal nem lehet megoldás - tette hozzá telefonon adott nyilatkozatában.

A kelet-ukrajnai válsággócban "nem olajat kell önteni a tűzre, hanem oltani kell a lángokat" - mondta Hende Csaba.

Az utóbbi egy évben "drámaian megváltozott" a globális biztonságpolitikai környezet, és mindenekelőtt Európa helyzete. A müncheni konferencia ezt a folyamatot tekinti át "mélyreható elemzésekkel", és akár "új megközelítések" is felmerülhetnek a vasárnapig tartó tanácskozáson - tette hozzá a honvédelmi miniszter, rámutatva, hogy az MSC a legszínvonalasabb biztonságpolitikai konferencia, és keretében az idén minden korábbinál több magas rangú politikus, katonai vezető és vállalatvezető vitatja meg a legégetőbb kérdéseket.

Hende Csaba felidézte, hogy Chuck Hagel leköszönő amerikai védelmi miniszter a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek csütörtöki brüsszeli munkaebédjén azzal a figyelmeztetéssel búcsúzott a kollegáktól, hogy a mostani "forrongó világban a NATO az egyetlen komoly, stabilizáló erő" és ennek "a mi 28 tagállamból álló szövetségünknek kell készen állnia arra, hogy úrrá legyen az igen nyugtalanító bizonytalanságon, és biztosítsa a szabadságot, a békét és a prosperitást" - mondta a miniszter.

Az MSC első előadói között volt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, aki hangsúlyozta, hogy a NATO nem felelhet meg az egyre nagyobb kihívásoknak, ha tovább folytatódik a védelmi kiadások csökkenése a tagállamokban.

Ezzel kapcsolatban Hende Csaba rámutatott, hogy a magyar védelmi költségvetés az idén éves összevetésben 8,5 százalékkal bővül, ami "a rendszerváltozás óta példátlan" mértékű növekedés, és azt mutatja, hogy "tartjuk a szavunkat", Magyarország következetesen végrehajtja a NATO tavalyi walesi csúcstalálkozóján hozott határozatokat.

Kiemelte, hogy a magyar honvédség technikai korszerűsítése "tovább nem halasztható feladat, de ennél is sürgősebb a jól képzett, elkötelezett katonák megtartása". Ezt szolgálja a négy év alatt végrehajtandó 50 százalékos illetményemelés, amelynek a nagy részét már az idén végrehajtják, az illetmények így 30 százalékkal emelkednek 2015-ben - mondta Hende Csaba, hozzátéve, hogy legutóbb 12 éve, az első Orbán-kormány idején emelkedtek jelentősen a katonák illetményei.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még pénteken elhagyta az országot Simicska

Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó médiabirodalom teljes vezetői kara lemondott. "Árulásnak tartom, és mellbe vágott" - nyilatkozta a vállalkozó. Tovább olvasom