Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Hétfőn napirendre kerül a Robin Hood adó

Hétfőn kiderül, kivetik-e a következő évtől itthon a nagy energetikai cégekre a Robin Hood adóként emlegetett különadót - ma lesz ugyanis az ide kapcsolódó törvényjavaslat zárószavazása.
Emellett napirenden lesz még az erőművekkel kötött hosszú távú áramvásárlási szerződések megszüntetése, valamint az igazságügyi minisztérium módosító csomagja, amellyel a közrend és az igazságszolgáltatás működésének védelmét próbálnák hatékonyabbá tenni.

Az Országgyűlés hétfőn szavaz a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényjavaslatról, amely tartalmazza a Robin Hood adót is. A módosítás szerint minden kőolaj, földgáz, villamos-energia és gőzenergia termelő és forgalmazó cég 2009-ben és 2010-ben éves nyereségük 8 százalékát fizetné be a költségvetésbe, amiből a legrászorultabbaknak nyújtana távhőtámogatást a kormány.

Szintén hétfőn szavaz a parlament a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításáról, amely egységesítené az alkoholmentes és az alkoholos italok csomagolásának termékdíját az Európai Bizottság kötelezettségének megfelelően.

Napirenden lesz a villamos energiával összefüggő egyes kérdésekkel kapcsolatos javaslat zárószavazása is. Eszerint legkésőbb 2008. december 31-ig az államnak fel kell mondania az erőművekkel korábban kötött áramvásárlási szerződéseket, mivel a megállapodásokat az Európai Bizottság kifogásolta, és 2008 júniusában elrendelte valamennyi ilyen megszüntetését.

Ugyancsak hétfőn lesz a zárószavazása annak a módosító csomagnak, amellyel a közrend és az igazságszolgáltatás működésének védelmét szeretnék hatékonyabbá tenni. Ebben azerepel egyebek mellett az, hogy a kiszabott bírságot egy idő után adó módjára hajtanák be, ha azt nem fizetik be határidőre. A javaslat szerint az eddiginél szigorúbban büntetnék azokat, akik bírósági vagy hatósági eljárásban kihívóan erőszakosan vislekednek. Az előterjesztésben szerepel még a központi bűnügyi nyilvántartása létrehozása, amely lehetővé tenné például azt, hogy egy-egy büntetés kiszabásánál a vádlott előéletét nyomon kövessék.

Olvasóink írták

  • 2. floridaimagyar 2008. november 11. 04:31
    „Robin Hood nevet igy felhasznalni? Nekem is inkabb buntetesnek hangzik es nam adonak. Holnap elmeselem az itteni kollegaimnak, szerintem ez vagy vicces, vagy furcsa, de ha a magyar allam Robin Hood-ot jatszik, akkor talan en meg Piroskat es Farkas-t.

    Teljesen mas tema: Jovore haza ugrom, meg van meg az a jo kis pick szalami kajalda a nagy aruhazanl ahol volt jo kis hurka meg kolbasz 13 eve? MEg ugyanugy nez ki? Odajartam az egyetembol minden nap kajalni...”
  • 1. Jo bacsi 2008. november 10. 08:10
    „Itt a magasabb tavhodij jovore mert ugye az emelt UTONALLO ADO (Robin Hood).
    Miota tartozik az ado kategoriaba egy kozonseges buntetes es ezaltal itt a rendorhatalom bevezetese mert aki hozong azt meg jobban kizsakmanyoljak. Tehat fogd be a pofad es kuss, vagy pedig.........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyertyás virrasztás Nagycsécsen: nem volt atrocitás

Gyertyás virrasztást tartottak vasárnap este Nagycsécsen, ahol hétfőn két ember meghalt, amikor Molotov koktélt dobtak és rálőttek két házra. Tovább olvasom