Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Hoffmann Rózsa: a nagy változások tanéve jön

Az oktatásért felelős államtitkár kijelentette: nyíltan ki kell mondani, hogy az iskola a személyiséget formálja, azaz nevel.

A 2011-12-es tanév a nagy változások, egyben a további változások előkészítésének éve lesz - mondta Hoffmann Rózsa hétfőn Salgótarjánban.

Az oktatásért felelős államtitkár a Nógrád megyei tanévnyitó konferencián kijelentette: ideje az iskolát visszahelyezni eredeti pozíciójába, és nyíltan kimondani, hogy az iskola a személyiséget formálja, azaz nevel.

Ezért az új közoktatási törvény már a nemzeti köznevelési rendszerről szóló törvény nevet fogja viselni, és azt üzenik vele az egész társadalomnak, hogy olyan értékrendet próbálnak közvetíteni, olyan pedagógiai munkát szeretnének látni az egész országban, amely az emberért van és az emberről szól - tette hozzá.

Hoffmann Rózsa a köznevelési rendszer örökölt problémái között sorolta, hogy tisztázatlan az állam szerepe, a döntést laikusok (szülők, diákok) kezébe tették, az értékalapú nevelést felváltotta az értékrelativizmus, sikertelenek voltak a felzárkóztatási programok, romlik az oktatás eredményessége, s hanyatlik a fiatalok teljesítménye.

Ezeket a problémákat szeretnék orvosolni - mondta.

Mint kifejtette, az új köznevelési törvényben közszolgálatnak, közszolgáltatásnak tekintik az oktatást és a nevelést. Az állam finanszírozza a közoktatást, és evidens joga lesz, hogy nagyobb szerepet kapjon az oktatási rendszerben. Az állam a közoktatási intézmények fenntartója, de a koncepció szerint az önkormányzatok - megfelelő paraméterek megléte esetén - átvehetik a fenntartást.

Hoffmann Rózsa közlése szerint az igazgatókat vélhetően az oktatási miniszter nevezi ki, ez a pozíció megbecsülését jelzi. A Nemzeti Alaptanterv - amelyben visszahozzák a kötelező tartalmakat - és a kerettanterv határozza meg, hogy mit tanítanak az iskolákban.

Az államtitkár úgy fogalmazott: ha az állam felelősséget visel a nemzeti köznevelési rendszerért, hogy egységes műveltséget kapjon egy gyerek Salgótarjánban, Pécsett vagy Záhonyban, akkor elő kell írni, hogy mi az, amit mindenképpen meg kell tanítani az iskolában.

Hoffmann Rózsa arról is említést tett, hogy az új Nemzeti Alaptantervet követően fel kell készülni majd egy új érettségi rendszerre is.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. picipest 2011. augusztus 23. 08:20
  „moderálva offtopic”
 • 25. Ányez 2011. augusztus 23. 08:13
  „Nem gondolom, hogy a trágár kifejezéseket mellőző (igaz a politikát minősítő) véleményemet moderálni kellett volna, mégis megtörtént. Mindegy, elmondom virágnyelven: Egyre nevetségesebb az ország működési mechanizmusa <moderálva>”
 • 24. picipest 2011. augusztus 23. 07:34
  „Nem, a változás azt jelenti , hogy még többet elvonnak, átcsoportosítanak,elvesznek, leépítenek, megszorítanak, tovább amortizálnak, még több embert elküldenek. nagyjából ennyit jelent, ha az oktatásban változásról beszél egy fejes az oktatás területén évek óta.”
 • 23. Mathiasking 2011. augusztus 23. 07:19
  „Qualis rex, talis grex.(Amilyen a király, olyan a nyáj.)

  Azt hiszem lenne még egy latin mondás, de ez is kifejezi a egész közoktatás politikát.

  Exitus acta probat. (Tettet a vég igazol.)”
 • 22. spiler 2011. augusztus 23. 07:15
  „a válltozás ha aszt jelenti,hogy udvariasak,szófogadobb,olvasottabb,tudnak fejben számolni a gyerekek akkor jó de ha nem akkor.....”
 • 21. N.P. 2011. augusztus 23. 07:14
  „sajtkukac
  "Régen rossz, ha valaki azért akar pedagógus lenni, mert a bértáblán a besorolás esetleg több, mint máshol!" - ugye a bankárnál, fogorvosnál, ügyvédnél ez teljesen rendben van.
  Tudod a pedagógust is, mint az orvost, tűzoltót, kőművest - egyszerűen meg kellene fizetni, nem hivatástudatról papolni. Hogy vársz el magas szintű közszolgálatot (hivatástudatot..?) olyanoktól akik 1-2 diplomával kevesebbet keresnek mint egy pesti utcaseprő és akiknek a kezéből kivettek minden eszközt és akikre a családok összes nyűgét át akarjuk tolni?
  Egyébként pedig a nevelésnek alapvetően a család a színtere nem az iskola!”
 • 20. picipest 2011. augusztus 23. 06:58
  „akit kineveznek,fidesz-hívő kell, hogy legyen
  akik maradhatnak,kussolniuk kell, vagy fidesz-hívőnek kell lennie
  túlórát vállalni nem lehet,mert nem adnak rá pénzt, de maradj bent dolgozni ingyen,elhivatottságból”
 • 19. Ányez 2011. augusztus 23. 06:37
  „deszkás, kerettanterv most is van, de attól függetlenül ez a nő tényleg gáz. Úgy beszél, mintha épp most találta volna fel a spanyol viaszt. A cikk alapján nem nagyon mondott újat, leszámítva a kinevezések módját (ÚR ISTEN, EZ NAGYON GÁZ!), illetve azt, hogy az oktatást (sic!) nevelést közszolgálatnak fogják tekinteni. Ami remélem azt (is) jelenti, hogy a pedagógusokat ezentúl nem a közalkalmazotti, hanem a közszolgálati bértábla szerint fogják megfizetni. Egyre nevetségesebb az ország működési mechanizmusa <moderálva>”
 • 18. cat49 2011. augusztus 23. 06:37
  „Deszkás! A Kádár időkben nem volt kerettanterv! Miről beszélsz? Egy központi tanterv volt, meghatározott központi tartalommal, hozzá egyfajta könyv. Jelenleg is van a NAT, annak lebontása különböző kerettantervekben jelenik meg, amit az iskola választ szabadon. (Mintegy 20 éve, s folyton változik, kurzusoknak megfelelő színezékkel.) Ehhez eszelős mennyiségű tankönyv kínálat van. Amit most HR mond, az valóban szűkítés, egységesítés, a Magyar Bálint-féle liberális okt.politika helyrebillentésének szándéka. Bár a megvalósíthatósághoz azért fűzök kételyeket ....”
 • 17. sajtkukac 2011. augusztus 23. 05:21
  „10. Larsson! Képzeld, teljesen tiszta az udvarunk, mert nem a csodát várom, hogy hátha valaki összesöpör! És addig, ameddig nem tudod az Én életemet, illetve annak a hátterét, amit írtam, javaslom nézz körül a saját udvarodon, valószínűleg ott is akad egy-két téma, ami a földön hever és összesöprésre várna. Csak kettőnk között annyi a különbség, hogy az én söprűm, mint a példa mutatja, intelligensebb, és tudatlanul, a konkrétumok ismeretének hiányában nem ítélkezem a Te söprűd, illetve másé felett sem! Csak annyi még. Régen rossz, ha valaki azért akar pedagógus lenni, mert a bértáblán a besorolás esetleg több, mint máshol! A hivatástudat, a nevelni, tanítani AKARÁS hiányzik nagyon-nagyon sok pedagógusból sajnos! És ezt sem a söprűmmel söpörtem össze, egy légből kapott fuvallat során, hidd el! Rendezni kellene már egy DM-es kommentelők találkozót, hogy kicsit ismerjék már meg az emberek egymást, mielőtt egy-egy cikkhez hozzászólva, a saját tapasztalatukat megosztva, tök ismeretlenek, ne a cikkhez szóló kommentekre reagáljanak, hanem egymást bántsák ismeretlenül, és ne személyeskedő hangvétellé fajuljon el egy-egy téma. Larsson kedves, most pedig felülök a seprűmre és szétnézek fölötted, hogy akad-e még söpörnivaló. :D”
 • 16. mosómasa 2011. augusztus 23. 05:19
  „13. Sajnos nem 15, de még 25 év után se kap egy pedagógus 130 ezer nettót.Közeli ismerősöm pótlékokkal együtt sem keres ennyit 28 év szolgálati idő után, pedig jól dolgozik.Biztos nem a pénz miatt maradt a pályán!
  Ez a sok "változás" ,ami nagyrészt csak ötletelgetés egyenlőre, csak a bizonytalanságot növeli. Nem használ az oktatásnak az biztos.”
 • 15. Ferrer 2011. augusztus 22. 23:29
  „Isten mentsen meg minden diákot Hoffmann Rózsa fantáziájától..”
 • 14. deszkás 2011. augusztus 22. 23:04
  „Kerettanterv? Úgy mint a Kádári időkben. Gratulálok,fejlődünk.”
 • 13. Larsson 2011. augusztus 22. 22:18
  „12.

  Szerinted komolyan a fizetés miatt lesz vki pedagógus?
  Egyébként meg nézd meg a közalkalmazotti bértáblát, egyik tanár se kap ennyit, max 15 év után...”
 • 12. csmano 2011. augusztus 22. 21:27
  „Eddig szép hangzatos dolgok hangoztak el, kábé hetente kettő oktatási reform tervezet, de semmit sem tettek.
  Amit eddig tudni lehet, sokkal több órát kell tanítani a tanároknak, és központilag akarják kinevezni a vezetőket (régen őket hívták pártkatonáknak, de ha fél év alatt nem váltak be lecserélték, sajnos ezt most nem csinálják)
  Ami pedig a pályára nem illők mikor távolítják el? Soha, amíg nettó 100 -130 között keres egy tanár, egyre több ilyen kerül a pályára.”
 • 11. bánki 2011. augusztus 22. 21:12
  „1. sajtkukac 2011.08.22. 18:22

  Nem értem !

  Szabad iskolaválasztás van hazánkban.
  Van az állami az átlag, a gyagya képző -hiper-szegregált-táltos-művész stb. , vannak az elit képzők ( Lauder és gyakorló) és vannak a vallási iskolák.

  El kéne menni pedagógusnak. Főiskola, egyetem, nettó 100 -110 ezer ft/hónap !”
 • 10. Larsson 2011. augusztus 22. 20:44
  „1.

  Az ilyen embereknek kellene előbb a saját udvarán takarítania és utána lehetne kritiázálni! ;)”
 • 9. meska 2011. augusztus 22. 20:44
  „A hölgy másfél éve CSAK BESZÉL. /reméljük, marad is ebben a viszonylatban./”
 • 8. klj_54 2011. augusztus 22. 20:17
  „Jó lenne ha a kontraszelekció megszűnne, bár ennek esélye sincs!
  Nem vagyok vallás ellenes, hívő vagyok.
  De azt azért elvárom az államtól, hogy felekezet-semleges közoktatás legyen!
  De azt látom, hogy akár az ötvenes évek elején a legfőbb szempont a fideszhez való hűség.
  Ez pedig nem szól másról, mint rabszolga nevelésről.”
 • 7. CsImre 2011. augusztus 22. 19:50
  „Persze, hogy nevel valamennyire. Azért kell az egyháznak minél több.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tilos tüzet gyújtani az erdőkben és környékükön

Általános, országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el hétfőtől az erdőkre, valamint azok határától… Tovább olvasom