Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Hogyan vállaljunk munkát babysitterként?

Mit csinál az au pair?

Az au pair francia eredetű szó, segítőt jelent. Az au pair egy olyan fiatal, aki meghatározott időre kerül egy fogadó családhoz azért, hogy:
- tökéletesítse a nyelvismeretét
- megismerkedjen a fogadó országgal és annak lakóival,
- ellenszolgáltatásként segítsen a gyerek(ek) ellátásában és a különféle kisebb háztartási munkákban
- a továbbképzési, -tanulási és munkavállalási esélyeit javítsa a saját hazájában. 

Az au pair-ség feltételei

Az au pair általában 18 és 30 év közötti de ez országonként változó! Alapfokú nyelvismeret, kis háztartásbeli jártasság és gyermekgondozási tapasztalat szükséges. Sem elvált, sem házas fiatal nem lehet au pair.

Mit nyújt a fogadó család?

Az au pair elvárhatja, hogy a fogadó család életében részt vehessen (közös étkezések, részvétel a családi ünnepeken, a szabadidős tevékenységekben, stb.). Az au pairnek szüksége van némi szabadidőre és önállóságra a nyelvtanfolyam látogatásához és a megfelelő felkészüléshez, a saját kezdeményezésekhez és a felfedezésekhez, a barátok látogatásához, stb. Az au pair elvárhatja, hogy legyen a fogadó családban egy partnere, akivel beszélgethet, aki nyelvileg segíti őt, és akihez a személyes kérdéseivel fordulhat. A közös helyiségek használata mellett az au pairt egy saját, külön szoba illeti meg. 
  

Munkafeltételek

Az au pairek - az európai jogszabályoknak megfelelően - 30 órát segítenek hetente (heti 5 napon át 6 órát vagy 6 napon át 5 órát) a gyerekek gondozásában és a mindennapos házimunkákban (pl. ágyazás, portörlés, porszívózás, asztalterítés és -leszedés, mosogatás, konyha rendbentartása, egyszerűbb ételek elkészítése, bevásárlás, vasalás, a gyerekek fehérneműjének rendbentartása). Az au pairrel nem lehet nehéz munkát végeztetni, mint pl. nagymosás, órákon át tartó vasalás, ablaktisztítás, a mellékhelyiségek karbantartása, padlósúrolás, a pince takarítása, stb.

Milyen előkészületek szükségesek?

A legtöbb országban az au pair tevékenységhez vízum, valamint - a célországba való érkezést követően - hatósági nyilvántartásba vétel szükségeltetik. A vízumot vagy az adott ország magyarországi külképviseletén meghívóleveled, a vízumigénylési nyomtatvány, esetleg az au pair szerződésed benyújtásával (ilyenkor sajnos esetenként 6-10 hetet is várnod kell elkészültére) vagy a választott országba való beutazáskor szintén a meghívólevél felmutatásával igényelheted.

Jár-e az au-pairnek fizetett szabadság?

Az au pair-ként való foglalkoztatás időtartama 3 hónaptól 2 évig terjedhet. Egyéves au pair foglalkoztatás esetén az au pair (célországonként eltérő mértékben) 2-4 hét fizetett szabadságra tarthat igényt, amelynek pontos kezdési, illetőleg befejezési időpontját, valamint időtartamát a vendéglátó családdal egyeztetve kell meghatározni.

Mely országokban lehet au-pairként elhelyezkedni?

Elvileg a világ minden táján lehetséges au pair jogviszony keretei között foglalatoskodni. A gyakorlat ennek szűkebb határokat szab, azaz ésszerű és felelősségteljes keretek közé szorítja az elhelyezkedési terveket. Az igények és az effektív megvalósítás közötti összhang miatt ma leginkább Anglia, Ausztria. Skócia, Írország, Németország, Hollandia, Franciaország, Spanyolország és Olaszország szerepel a repertoárunkban, de egyedi kívánság szerint, a jelentkező saját kockázatára olyan távoli országokban működő agentúrákkal is kapcsolatot tudunk teremteni, mint Ausztrália, Jamaika vagy Brazília. A legbiztosabb és leggyorsabb eredmény angliai és németországi jelentkezések esetén várható.

Van-e lehetősége az au-pairnek nyelviskolába járnia?

Az Európai Unióban hatályos szabályozás a célország nyelvének elsajátítására való törekvést elismeri, a válasz: igen, az au pair-nek lehetősége van teljes külföldi tartózkodása alatt nyelvtanfolyamok látogatására. Sőt, az iskolalátogatás olyan alanyi joga valamennyi au pair-nek, hogy a vendéglatónak biztosítania kell valamely nyelvi kurzus látogatását au pair-e számára, továbbá lehetővé kell tennie a tanfolyam helyszínének ingyenes elérését. Egyes államokban nem csak a családok kötelessége az óralátogatás elősegítése, hanem a a külföldi au pair programban résztvevő fiataloknak is kötelező jelleggel be kell iratkoznia a helyi munkaügyi központ által elismert valamely iskolájának nyelvi kurzusára.
A tanfolyamok heti 5-7 tanórát és 10-15 fős csoportokat jelentenek. A nyelvórák költségeit általában maga a nyelvet tanuló viseli, a család ennek kifizetésére nem kötelezhető, kivéve, ha ha azt az au pair és a család közti megállapodásban átvállalta. 

A fenti adatok tájékoztató jellegűek, az egyes irodák, ügynökségek esetében eltérhetnek. A pontos részletekért, tudnivalókért érdeklődjünk a kiválasztott ügynökségnél!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felvételi katalógus az interneten

Mivel minden felvételire készülő diák nem tudott részt venni a Központi… Tovább olvasom