Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 8°C | 22°C Még több cikk.

Hollókőé lett a világörökségi vagyon

Nógrád megye önkormányzata ingyenesen adta át Hollókő önkormányzatának a világörökségi település ófalui részében lévő ingatlanokat - ezt sajtótájékoztatón jelentették be a megállapodás aláírása után szerdán, Salgótarjánban.
Becsó Zsolt (Fidesz), a megyei önkormányzat elnöke elmondta: kilenc ingatlan térítésmentes átadásáról van szó, ezek számviteli értéke 60 millió forint. Az eszmei érték ezt jóval meghaladja, hiszen ezek Magyarország egyetlen világörökségi falujában találhatók - tette hozzá.

Közlése szerint a két testület évek óta közösen dolgozik egy Hollókőt érintő kiemelt turisztikai projekt előkészítésén, ennek terveit is térítésmentesen adják át a településnek.

Szabó Csaba (Fidesz), Hollókő polgármestere "aranybetűs ünnepnek" nevezte ezt a napot, és emlékeztetett arra: jó húsz éve vagyonmegosztáskor kapta meg az érintett ingatlanokat az akkori megyei önkormányzat, és bár azok a falu kezelésében maradtak, a falu azóta is azért harcolt, hogy ezeket vagyonilag is megkapják.

Három udvar, valamint a Vár étterem, a Szövőház, két palóc üdülőház, egy diákszállás és a Bátki ház került a hollókői önkormányzat tulajdonába - utóbbi mézeskalácsból készült, kicsinyített mását Becsó Zsoltnak ajándékozta a sajtótájékoztatón a polgármester.

Szabó Csaba nagyon fontosnak nevezte a település egységének megőrzését. Mint mondta, gondolni is rossz arra, mi lett volna, ha ezeket valaki eladja, és több tulajdonos kezébe kerülnek az ingatlanok, hiszen a leglényegesebb, hogy megmaradjanak azok a funkciók, amelyeket a világörökségi lét is megkíván, és a település is szeretne.

Ez év januárjával megszűnt a megyei önkormányzatok intézményfenntartói szerepe, vagyonuk pedig állami tulajdonba került, de a törvény lehetőséget adott kivételeket meghatározó megállapodásokra. Nógrád megyében - a hollókői vagyonátadás mellett - így került Salgótarján önkormányzatának tulajdonába a bányamúzeum a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. jóváhagyásával.

Szabó Sándor, Nógrád megyei kormánybízott ezzel kapcsolatban azt mondta, a megyei önkormányzati elnök és a polgármester közös kérésére nem mondhatott nemet a kormányhivatal, mert azonnal felmérték, hogy az ingatlanok legjobb gazdája helyben lesz.

Olvasóink írták

  • 1. Emberségetavilágnak 2012. május 24. 07:13
    „Festői település a kéktúra útvonalán. Valamikor a hetvenes évek elején jártunk ott először, megnéztük a várat, aztán leballagtunk a faluba. A Cserhát lankáján megreggeliztünk és figyeltük az ébredező falut.Jött a pap, meghúzta a harangot és elindult a nép apraja-nagyja palóc népviseletben, imakönyvvel a kezében a misére. Római katolikus temploma olyan egyszerű, hogy olyat másikat még azóta se láttam.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az LMP változtatna az áfa-fizetés szabályain

Az LMP azt kéri, hogy NAV a jelenlegi 75 helyett, 45 nap alatt kelljen kifizetnie a vállalkozók áfáját. Tovább olvasom