Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Holokauszt-emléknap - Országszerte megemlékezéseket tartottak

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan országszerte megemlékezéseket tartottak; mivel az emléknap, április 16-a az idén szombatra esik, a zsidó vallás előírásaira való tekintettel nem aznap, hanem pénteken tartottak, illetve vasárnap tartanak több programot.

Az emléknap alkalmából Hende Csaba honvédelmi miniszter az egykori győri zsinagóga kertjében, a vészkorszak áldozatául esett győri gyermekek emlékoszlopánál rendezett megemlékezésen azt mondta: mondhatjuk, hogy nem foglalkozunk a történelemmel, de nem kerülhetjük el, és nem is szabad elkerülnünk a vele való szembesülést. "Emlékeznünk kell arra, hogy megmérettettünk, és könnyűnek találtattunk" - mondta, utalva arra: a magyar állam nem tudta megvédeni polgárait, eltűrte, támogatta a jogfosztást és a gyilkosságokat, a nemzet jelentős része pedig nem értette meg, nem érezte át, mi történik, s nem volt ereje tenni ellene.

Arra is emlékezni kell, hogy "kerültek ki közülünk gyilkosok is", de voltak közöttünk neves és névtelen hősök, "emberséges emberek", akik "emberek maradtak akkor is, amikor büntetés járt ezért; akik nem mondták a rosszra azt, hogy jó, sem félelemből, sem jutalomért, sem előrejutásért" - tette hozzá.

Juliusz Janusz apostoli nuncius a fővárosban, Angelo Rottának, a második világháború időszaka budapesti nunciusának emléktáblájánál arra szólított fel: tanulmányozzák a fiatalok a holokauszt időszakának tragikus történetét. Lássák azt, hogy nagyon sokan álltak a rossz oldalon, de sokan voltak olyanok is, akik merték kockáztatni életüket az üldözöttek megmentéséért.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke az MTI-nek küldött közleményében úgy fogalmazott: ha egy választásokon hatalomra kerülő politikai erő leépíti a társadalom demokratikus intézményrendszerét, miközben képtelen működtetni az állam gépezetét, akkor veszélybe kerülnek demokratikus és alkotmányos alapértékek, ami a szélsőséges erők erősödéséhez vezet.

Az MSZP elnöke szerint mára "megingott a demokrácia, meggyengültek demokratikus intézményeink és védelemre szorul a Magyar Köztársaság". Hozzátette: a vészkorszak története arra figyelmeztet, a demokratikus kontroll hiányában az antiszemitizmus, a fajgyűlölet könnyen hétköznapivá válhat, ezért politikai hovatartozástól függetlenül határozott nemet kell mondani az erőszakra, a félelemkeltésre, a gyűlölködésre, a kirekesztésre és érvényt kell szerezni a mindenkire egyformán vonatkozó törvényeknek.

Ormos Mária történész, akadémikus a fővárosi Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban tartott megemlékezésen azt hangsúlyozta: ne történjen senkivel jogtalanság mássága, mentalitása, gondolkodásmódja okán vagy bármilyen mondvacsinált ürüggyel. A történész szerint ma is akadnak, akik azt szeretnék, hogy ez a jogtalanság megtörténjen.

Ormos Mária arról is beszélt, hogy a vészkorszak idején Magyarország nem volt szuverén állam, ezért a vezetők egy részének "a keze meg volt kötve", de "mégsem léphetünk ki a felelősök köréből. Ráadásul jóvá sem tehetünk semmit, mert a múltat lehet esetleg tagadni, de megsemmisíteni nem lehet." A történész megemlítette: a magyar hatóságok eleget tettek "a berlini óhajoknak", és "túlbuzgóan teljesítették is" őket.

A városból elhurcolt háromezer zsidó áldozat emléke előtt tisztelegtek Székesfehérváron. Az egykori zsinagóga helyén emelt emlékkőnél Jávor Mátyás, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke, Cser-Palkovics András (Fidesz), Székesfehérvár polgármestere és Törő Gábor (Fidesz), a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke helyezte el az emlékezés koszorúját a kő talapzatánál.

Az ácsi vasútállomáson Botos János, a Budapesti Holokauszt Intézet igazgatója, Petrasovics Anna, az Ácsért Alapítvány elnöke és Papp-Váry Borbála kormányzati kommunikációért felelős helyettes államtitkár helyezett el koszorút a holokauszt áldozatainak emlékművénél.

Az Eichmann-per 50. évfordulóján tudományos konferenciát rendezett a Közép-európai Egyetem, a Mensch Nemzetközi Alapítvány és az ELTE Társadalomtudományi Kara a budapesti Nyílt Társadalom Archívumban. A konferencián - amelyen több mint százan vettek részt, köztük a holokausztot túlélők is - kerekasztal-beszélgetést rendeztek az Eichmann-per tudományos utóéletéről és magyarországi összefüggéseiről Heller Ágnes filozófus, Bárd Károly, a Közép-európai Egyetem professzora, Csepeli György szociológus és Hack Péter jogász részvételével.

Vasárnap tartják a Terror Háza Múzeum megemlékezését, amelyen Kövér László, az Országgyűlés elnöke mond beszédet, valamint elindul a 9. Budapesti Élet Menete, átadják az Élet Menete kitüntetést, emlékérmet, és elhangzik José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének videoüzenete.

Az Országgyűlés 2000. évi döntése szerint 2001-től minden évben április 16-án emlékeznek meg a holokauszt magyarországi áldozatainak napjáról. Pokorni Zoltán akkori oktatási miniszter a budapesti gettó felszabadításának 55. évfordulóján, 2000. január 18-án javasolta, hogy a középiskolákban minden évben április 16-án emlékezzenek meg a holokausztról, miután a magyarországi zsidók gettókba zárása 1944. április 16-án kezdődött meg Kárpátalján, az akkori Magyarország területén.

Olvasóink írták

 • 15. zero 2011. április 16. 18:46
  „Emlékeznünk kell arra, hogy megmérettettünk, és könnyűnek találtattunk" - mondta, utalva arra: a magyar állam nem tudta megvédeni polgárait, eltűrte, támogatta a jogfosztást és a gyilkosságokat, a nemzet jelentős része pedig nem értette meg, nem érezte át, mi történik, s nem volt ereje tenni ellene. Ez a szöveg igaz lesz egy pár év mulva”
 • 14. Apátfalvi** 2011. április 16. 15:39
  „12.

  http://filmhiradok.nava.hu/watch.php?id=6127

  Azért kár, hogy a régi jó dolgokból nem maradt meg semmi....”
 • 13. deszkás 2011. április 16. 12:48
  „Hát igen és itt van még az a 12 ezer millárdos New Yorki követelés hazánkkal szemben.”
 • 12. RézmívesGyekszon 2011. április 16. 09:44
  „http://www.youtube.com/watch?v=9UvlaA0dwv4

  Azért kár, hogy a régi jó dolgokból nem maradt meg semmi...”
 • 11. queenmargareth 2011. április 16. 08:16
  „Azért mert nem magyar még ember és borzasztó kínokat álltak ki.Pontosabban haltak bele. A mai nap is összerezzennek a nevére...Ha jól emlékeztem már volt Holokauszt nap ebben az évben VILÁGSZERTE. A magyaroknak még plusszba emlékezni kell. Jó lenne a jövőre nézni.”
 • 10. papsajt 2011. április 16. 08:03
  „T "6. Nátrix73 2011.04.15. 22:22 "

  "Azokra a honfitársainkra emlékezünk ezen a napon, akiket a nácizmus zászlaja alatt 64 évvel ezelőtt megfosztottak jogaiktól."
  Ormos Mária mögötti totemfalon csak zsidó nevek vannak felsorolva. Senki másra nem emlékeznek ?

  Nem vagyok holokauszt tagadó, de az feltűnt,hogy évről-évre nagyobb számot mondanak.

  Iskolás éveim alatt 1,5-2 millió áldozatról tanultam. Pár év és 3 millió lett ez a szám. Aztán 4 millió.
  Tegnap a hiradóban már 5 millió volt.

  Őszintén meddig megy a licit???

  A másik ami nem tetszett , Heller Ágnes nyilatkozata. A orosz zsidóság kiirtása is a gonosz műve volt. A Hitler.

  Tudtommal Szálin sokkal véresebb kezű volt, miért 1 emberre van kihegyezve a történet??

  És valóban Pol Potról még nem is beszéltünk.”
 • 9. bespin 2011. április 16. 06:51
  „8. Ez a hazai emléknap, a januári a nemzetközi. A következő hónapban a megyei, az utána jövő a járási, majd a városi és a községi követi időrendi sorrendben.”
 • 8. zest 2011. április 16. 06:36
  „Április 16???? Mióta???? Január 27.... nem??? A DM 2 és fél hónapja már megemlékezett ...http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/holokauszt_nemzetkozi_emleknap_az_aldozatokert/2200492/”
 • 7. Buvana 2011. április 15. 22:26
  „hollókoszt reggelire, hollókoszt ebédre és ha még nem ülte meg a gyomrod akkor vacsira is...”
 • 6. Nátrix73 2011. április 15. 22:22
  „Soha nem értettem, hogy miért gondolják egyesek, hogy ha egy embercsoportot gyászolunk, akkor a többi hasonló sorsút már nem is.”
 • 5. Apátfalvi** 2011. április 15. 21:51
  „4. de, emberek voltak, de Kambodzsában nem magyar vagy német állampolgárok fosztottak ki, és deportáltattak magyar és német állampolgárokat. A komcsi bűnöknek is van emléknapjuk. Csakhogy pol pot rémuralmához Magyarországnak nincs köze, míg a holokauszthoz van, de hangsúlyozom, hogy senki ma élő nem felelős a holokauszt borzalmaiért, és ezt senki nem is állította, csak a neonácik próbálják ezt elhitetni a híveikkel.”
 • 4. queenmargareth 2011. április 15. 21:42
  „németország is emlékezett?
  Kambodzsára, Pol Potra ki emlékszik? ők nem voltak emberek, ugye?”
 • 3. Fridafrida 2011. április 15. 21:40
  „concquer, a holokausztagadás bűncselekmény, remélem elitélnek érte. anyád nem tehet semmiről...”
 • 2. dodó 2011. április 15. 21:08
  „-- Hende Csaba !- Ez szép volt! Biztos tetszik a megrendelőknek is!
  -- Nyílt Társadalom Archívum; Mensch Nemzetközi Alapítvány; Közép-európai Egyetem; ELTE Társadalomtudományi Kara! - Gratula! sikerült a megfelelő előadókat összeszedni!
  -- Juliusz Janusz apostoli nuncius! - Véletlenül nem azért fokozta le a pápa és helyezte Koszovóba, mert el akarta tussolni az itthoni két püspökséget érintő pedofilbetrányt?
  -- Mesterházy Attila! Van önnek bármilyen erkölcsi alapja nagy nyilvánosság előtt beszélni?
  -- Ormos Mária! Ön nem érintett és érdekelt a kárpótláson keresztül?”
 • 1. Conquer 2011. április 15. 18:58
  „Az ún. holokausztban nem vezekeltünk még eleget. Még fizessünk azért, mert egyes polgártársainknak 40-45 között némi könnyű fizikai munkát végeztek (igaz 5 év munkáért nem kap az ember nyugdíjat)...

  <moderálva> mikor kapunk kárpótlást a 700ezer magyarért, akik a GULAG-ra lettek hurcolva és akik közül ténylegesen 300ezer nem tért vissza? <moderálva>
  Nem akarunk palesztinok lenni a magunk hazájában...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Július 3-án tartja kongresszusát a Fidesz

Július 3-án tartja XXIV. tisztújító kongresszusát a Fidesz. A párt Országos Választmánya pénteki… Tovább olvasom