Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Hungarikum-törvény: kiemelt feladat a magyar értékek védelme

Giró-Szász András kormányszóvivő bejelentése alapján elfogadták a Hungarikum-törvény is, amellyel a kormány a magyar értékek szigorúbb védelmét szeretné elérni.
A kormány megalakulása óta kiemelt feladatként kezeli a magyar értékek védelmét, ezt a célt szolgálja Hungarikum-törvény is, amelyet a kormány most fogadott el - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán Budapesten, a kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

A Hungarikum-törvényt a Vidékfejlesztési Minisztérium múlt év végén nyújtotta be az Országgyűlésnek, és várhatóan még a tavaszi ülésszakon tárgyalni fogják a képviselők - tájékoztatta az újságírókat Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A törvény végrehajtásából adódó feladatokra mintegy 500 millió forintot különítettek el a Miniszterelnökségen - közölte a kormányszóvivő.

A vidékfejlesztési miniszter emlékeztetett: a Hungarikum-törvény megalkotásáról 2008-ban az Országgyűlés kivételes politikai akarattal, azaz egyhangúlag döntött. Hozzátette: a most elfogadott Darányi Ignác Terv egyik fontos feladata és célja szintén a magyar értékek védelme.

Fazekas Sándor elmondta: a hungarikumok körébe tartoznak tárgyak, szellemi alkotások, kulturális javak, jelképek, valamint a magyar nemzettudatot megtestesítő alkotások, nemcsak Magyarországról, hanem a Kárpát-medencéből, sőt a világ minden tájáról.

A hungarikumokat először helyben, majd megyei és regionális szinten kívánják összegyűjteni. Ezekből az értékekből egy 13 fős bizottság állítja majd össze a magyar értéktárat, a legismertebbeket hungarikum-védjeggyel látják el.

A miniszter külön megköszönte a Hungarikum-törvény megalkotásában játszott szerepét Simicskó István (KDNP) országgyűlési képviselőnek, valamint Lezsák Sándornak, az Országgyűlés alelnökének (Fidesz).

Fazekas Sándor újságírói kérdésre válaszolva közölte: a hungarikumoknak és a hungarikum-védjegynek is piaci jelentősége van, mivel ezeket a termékeket az emberek már most keresik. A hungarikumok növelhetik a versenyképességet, előállításuk további munkahelyeket is teremthet. Közölte: a magyar élelmiszerek körében jelenleg 34 védjegyet alkalmaznak. Emlékeztetett arra, hogy a magyar termék elnevezés használatát a Vidékfejlesztési Minisztérium a magyar termékrendeletben szabályozza. Ez csak élelmiszerekre vonatkozik, eltérően a Hungarikum-törvénytől, amelyben nem csak élelmiszerek szerepelhetnek.

Giró-Szász András újságírói kérdésre válaszolva tájékoztatott arról, hogy a kismamák gyedéhez hasonló kompenzáció nem került szóba a táppénz esetében, hogy annak összege ne csökkenjen az adójóváírás kivezetését követően.

Szólt arról is, hogy a köztisztviselők végtörlesztésével kapcsolatos ügyekről a kormány még a héten tárgyal csütörtöki és pénteki ülésén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EP-vita: Győri Enikő tisztességes bánásmódot vár

Tisztességes bánásmódot és a reagálás jogának biztosítását várja Győri Enikő az az Európai Parlament… Tovább olvasom