Délmagyar logó

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 1°C | 5°C Még több cikk.

Ingyenessé tehetik a bárányhimlő elleni oltást

Változtatásokra van szükség a gyermekorvosi alapellátás megerősödéséhez, ennek érdekében dolgozott ki szakmai javaslatokat a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE).
Póta György, a szervezet elnöke a HGYE kétnapos  konferenciájának nyitónapján újságíróknak elmondta, a javaslatok  között a szakmai kompetenciák növelését, egy módszertani központ  létrehozását, a tehetségtámogató tutorhálózat és az ezzel  összefüggő utánpótlásképzést jelölte meg.  

Elképzeléseik szerint lehessen plusz ellátást végezni a  praxisoknak, mint például a második szakvizsga alkalmazása az  alapellátási gyógyítás során, vagy legyen világos, hogy egy-egy  licencvizsgával milyen további ellátásra lesz jogosult az adott  házi gyermekorvos. Ez utóbbi például a krónikus betegségben  szenvedő gyermekek ellátását könnyítené meg, tehermentesítve a  járóbeteg-ellátást. 
 

"Szeretnénk többet vállalni" - fogalmazott az elnök, jelezve,  úgy látják, hogy a gyerekgyógyász szakvizsgával szerzett tudásuk  nincs kellőképpen kihasználva. 


Póta György úgy vélte, hogy szükség lenne a házi gyermekorvosi  szakmának is egy módszertani központra, amely felkarolná a szakmai  irányelvek fejlesztését, és egyéb területen is segítené a szakmát.  
 

A HGYE elnöke elmondta, a gyermekek és a szülők alapvető  érdeke, hogy az alapellátásban korlátozás nélkül, az ország egész  területén hozzájuthassanak a csecsemő- és gyermekgyógyász által  nyújtott ellátáshoz.  


Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a  konferencián előadásában egyebek között arról beszélt, hogy az  elmúlt időben jelentősen emelkedett a praxisok finanszírozása. Mint  fogalmazott, tudja, hogy ez nem elég, de az irányt jól mutatja. Egyetértett abban az egyesület elnökével, hogy szükség van  egyfajta indikátorrendszerre, amely a többletmunkát elismeri,  valamint beszélt arról, hogy hamarosan megjelenik a kollegiális  szakmai vezetői rendszerről szóló jogszabály.  Az államtitkár szerint jól működik az ösztöndíjrendszer, és azt  mondta, el tudja képzelni, hogy a jövőben emelkedni fog az  ösztöndíj összege.  
 

Ónodi-Szűcs Zoltán beszélt a különböző védőoltásokkal  kapcsolatos kormányzati elképzelésekről is. Azt mondta, a  bárányhimlő elleni oltás kapcsán két verzión gondolkodnak. Az egyik  szerint ingyenessé válna az oltás, de igazi "egészségnyereséget"  akkor hozna, ha kötelezővé tennék a vakcina beadását. A másik  változat szerint a 16 éves korosztályt vizsgálnák védettség  szempontjából, és azokat a lányokat kellene beoltani, akik nem  kaptak oltást, vagy nem estek át a betegségen - ismertette az  elképzeléseket.  


A meningococcus B vírus elleni oltás esetében az elképzelés az,  hogy a vakcina árához valamilyen mértékig támogatást adna az állam. A Romániában járványos szintet elérő és Magyarországra is  begyűrűző kanyarós megbetegedésekről azt mondta, valószínűleg újra  kell oltani a határ menti megyékben élő egészségügyi  alkalmazottakat. Utalt arra, hogy korábban felmérték, az  egészségügyi dolgozók közül ki mennyire védett kanyaró ellen, és  kiderült, több mint tíz százalékuk nem védett. Kiemelte, legalább azoknak védettséget kellene szerezniük, akik  kapcsolatba kerülhetnek kanyarós beteggel. 

Arra a kérdésre, hogy a három említett védőoltás esetében mikor  lesz döntés, Ónodi-Szűcs Zoltán azt válaszolta, az anyag a kabinet  előtt van.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bükön csomagolják Buksi vacsoráját - fotók

Bükön csomagolják Buksi vacsoráját - fotók
Húszmilliárd forintos beruházással bővítette büki állateledel gyárát a Nestlé. Tovább olvasom