Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Ismét háromnapos ülést tart a T. Ház

A Ház hétfőn egyebek mellett szavazhat a választási regisztráció részletszabályait alaptörvénybe foglaló bizottsági módosító javaslatról.
Háromnapos üléssel folytatódik a jövő héten az Országgyűlés őszi ülésszaka - mondta el az MTI-nek a parlament sajtószolgálatának vezetője a házbizottság csütörtöki ülése után. György Bálint közölte, a Ház hétfőn egyebek mellett szavazhat a választási regisztráció részletszabályait alaptörvénybe foglaló bizottsági módosító javaslatról, míg kedden a tavalyi zárszámadás e hétről elnapolt vitája folytatódhat. Jelezte továbbá, hogy a Fidesz-frakció kérésére levették a jövő heti napirendről az új polgári törvénykönyv (Ptk.) általános vitájának befejezését.

A Ház következő ülése várhatóan Lengyel Szilvia képviselői eskütételével kezdődik, aki a parlamenti mandátumáról lemondott Kukorelly Endrét váltja az LMP frakcióban. A hétfőnként megszokott interpellációs blokk után megválaszthatják az alapvető jogok biztosának jövő nemzedékek védelmét ellátó helyettesét. Az Országgyűlés titkos szavazással dönt Szabó Marcel jelöléséről.

A képviselők ezt követően az alkotmányügyi bizottság kezdeményezésére kiegészíthetik azt az alkotmánymódosító javaslatot, amely az alaptörvénybe foglalná a választójog előzetes regisztrációhoz köthetőségét. Amennyiben a Ház elfogadja a bizottsági indítványt, akkor az alkotmány szintjén rögzítenék, hogy a magyarországi lakhellyel rendelkezők - a kormányoldal eredeti javaslatával szemben - mégsem regisztrálhatnak levélben a választásokra, azt kizárólag személyesen, vagy elektronikus formában tehetik meg a voksolást megelőző 15. napig. A változtatást a Fidesz azzal indokolta, hogy Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke aggályosnak nevezte a levélben történő feliratkozást.

A hétfői határozathozatalok napirendjén szerepel az új hulladéktörvény zárószavazása is. Az előterjesztés legfeljebb 49 százalékos tulajdonrészt engedne a külföldi vállalkozásoknak a hulladékgyűjtési és -szállítási közszolgáltatásban, míg a hulladékgazdálkodás területén nem korlátozná azokat. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár egy szeptemberi bizottsági meghallgatáson azt mondta, a törvényjavaslat megfelel az Európai Unió elvárásainak, nem ütközik a versenyjogba.

Az első ülésnapon elfogadhatják még például a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 2009-2010-es munkájáról és a magyar tudomány helyzetéről szóló beszámolót, továbbá a megyei múzeumok és megyei könyvtárak megyeszékhelyek fenntartásába kerüléséről szóló indítványról.

Ezt követően az Országgyűlés megkezdheti a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint a Médiatanács 2011-es költségvetéséről szóló törvényjavaslat tárgyalását, illetve általános vitát tarthat a hegyközségekről szóló törvényjavaslatról, valamint a digitális átállásról szóló előterjesztésekről is. A képviselők várhatóan a késő esti órákban értékelhetik azokat a módosító indítványokat, amelyek a bírák nyugdíjkorhatárának változtatását indítványozó előterjesztésekhez érkeztek. Navracsics Tibor azt követően javasolta 65 évre emelni a bírák nyugdíjkorhatárát, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette az év elején életbe lépett, 62 éves korhatárt tartalmazó törvényi rendelkezéseket. A közigazgatási és igazságügyi miniszter előterjesztése kiterjedne az ügyészekre, közjegyzőkre, bírósági végrehajtókra és igazságügyi alkalmazottakra. A részletes vitában várhatóan szóba kerül az alkotmányügyi bizottság azon javaslata is, amely hathavi átlagilletményüknek megfelelő kártérítésre jogosítaná a 62. évük betöltése miatt nyugdíjazott bírákat, függetlenül attól, hogy felmentésük miatt bírósághoz fordultak-e.

Kedden a 2011-es zárszámadás e hétről elnapolt általános vitája folytatódhat, majd Pintér Sándor két javaslatának tárgyalásába kezd a Ház. A belügyminiszter egyrészt a Schengeni Információs Rendszer második generációja keretében történő információcserével, valamint a Magyary Egyszerűsítési Programmal összefüggő módosításokat terjesztett az Országgyűlés elé, míg másik indítványában a létfontosságú rendszerek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről és védelméről alkotna új törvényt. Emellett általános vita kezdődhet a házszabály, módosító javaslatok benyújtási határidején pontosító bizottsági előterjesztésről.

Szerdán két beszámoló is az Országgyűlés elé kerül: a képviselők előbb a Bethlen Gábor Alap 2011-es működéséről, majd az Országos Fogyatékosügyi Program 2007 és 2010 közötti megvalósításáról mondhatják el véleményüket. A harmadik ülésnapon folytatódhat továbbá annak a kormánypárti kezdeményezésnek az általános vitája is, amely betiltaná a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető személyek, fogalmak és szervezetek neveinek használatát a cégek, médiumok, valamint közterületek és közintézmények elnevezésében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vasúti sínekre zuhant egy teherautó Lábatlannál

Az üres pótkocsis teherautó sofőrje súlyos sérülést szenvedett. Tovább olvasom