Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Itt a Gripen kényszerleszállásáról készült videó

Hende Csaba honvédelmi miniszter Hazáért érdemjellel tüntette ki a vadászgép pilótáját, Kádár Sándor őrnagyot.
Hende Csaba honvédelmi miniszter Hazáért érdemjellel tüntette ki Kádár Sándor őrnagyot, aki szerda reggel a kecskeméti repülőtéren a Magyar Honvédség elromlott Gripenjével kényszerleszállást hajtott végre, majd katapultált.

A miniszter csütörtökön a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban (Honvédkórház) látogatta meg a balesetben megsérült pilótát. Hende Csaba úgy fogalmazott: a pilóta hősiességével érdemelte ki a kitüntetést, mert az életét sem féltve megmentette a magyar légierő egyik vadászgépét.

1
Hende Csaba honvédelmi miniszter egy fotót mutat a megsérült Gripenről, miután a repülőgép megmentéséért a Hazáért érdemjellel tünteti ki Kádár Sándor őrnagyot a honvédkórház idegsebészeti osztályán június 11-én.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A 39 éves pilótát jelenleg 8 napon túl gyógyuló sérüléssel kezelik a budapesti kórházban. Kádár Sándornak eltört az egyik csigolyája, egy másik pedig megrepedt.

A Honvédelmi Minisztérium csütörtöki közleményében azt írták: a pilóta sérülése jelenleg nem igényel műtéti beavatkozást, felépülése, rehabilitációja előreláthatólag fél évet vesz igénybe.

Hozzátették: a Hazáért érdemjel a honvédelmi miniszter által adományozható legmagasabb elismerés, amely a szolgálat vagy a honvédelem érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenység, bátor helytállás, hősies magatartás elismerésére adományozható.


A Magyar Honvédség JAS-39 Gripen típusú vadászrepülőgépének pilótája szerda délelőtt Kecskeméten kiképzési repülésre szállt fel. A pilóta nem sokkal később "deklarált vészhelyzetet" jelentett, mivel többszöri próbálkozásra sem sikerült behúznia a gép orrfutóját, amely így "félállásban" maradt. A pilóta és a földi személyzet svéd szakemberek bevonásával minden körülményt és tapasztalatot mérlegelt, és még a levegőben megkísérelték elhárítani a műszaki hibát. Mivel ez több mint egy órán át sem sikerült, a pilóta úgy döntött, hogy az üzemanyag kifogyásáig a levegőben tartja a gépet, majd úgynevezett hasraszállást hajt végre a kecskeméti kifutópályán. Mivel a manőver során a gép balra kitört a betonon, a pilóta a protokollnak megfelelően katapultált. Az előzetes vizsgálatok szerint a vadászgép javítható.

2
A repülőgép megmentéséért a Hazáért érdemjellel kitüntetett Kádár Sándor őrnagy a honvédkórház idegsebészeti osztályán június 11-én.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A honvéd vezérkar helyettes főnöke, Orosz Zoltán altábornagy szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: Kádár Sándor őrnagy már sok órát repült, tapasztalt pilóta.

Csütörtökön az M1 aktuális csatornán a Magyar Repülő Szövetség repülőbiztonsági szakértője közölte: a Gripen pilótája helyesen döntött, amikor kényszerleszállást hajtott végre, majd katapultált. Siklósi Zoltán volt vadászpilóta kiemelte: a kényszerleszállás végső szakaszában a pilóta már életveszélyben volt, nagyon rövid idő alatt kellett cselekednie.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az LMP szerint Pintér röghöz kötné a dolgozókat

A közfoglalkoztatási törvény módosítását tervezi a kormány. Tovább olvasom