Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza -2°C | 8°C Még több cikk.

Jávor Benedek: le kellene állni a paksi bővítés előkészítésével

Jávor Benedek szerint a kormánynak azonnal le kellene állítania a paksi bővítési folyamatok előkészítését, és egy teljesen új energiastratégia mellett kellene letennie a voksát - derül ki a Világgazdaságban hétfőn megjelent interjúból.
Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke a lapnak kifejtette: Magyarország nem attól fog energiafüggetlenné válni, hogy mostantól az orosz–ukrán gázvitákon kívül a török–iráni gázviták is megszabják az energiapolitika jövőjét. "Az a kérdés, hogy képesek vagyunk-e egy teljesen más stratégia mellett letenni a voksunkat, olyanon, amely az energiahatékonyságon, energiatakarékosságon alapszik, az alternatív energiaforrások széles körű használatán, rövid távon pedig egyéb, pillanatnyilag nem kiváltható, például fosszilis energiaforrásokkal is számolva" - mondta.

Hozzátette: nem az az egyetlen megoldás, hogy Paksnak működnie kell. A most felvázolt energiastratégia az első olyan kormányzati dokumentum, amely egyáltalán felveti más megoldások lehetőségét.

A bővítés költsége, az a 2-3 ezer milliárd forint, amely a magyar GDP tíz százaléka, gyakorlatilag azt jelentené véleménye szerint, hogy Magyarország az atomenergia mellett tette le a voksát. A paksi erőmű élettartam-hosszabbítására nehéz reális alternatívát kínálni Jávor Benedek szerint, de az a véleménye az LMP-nek, hogy a bővítés előkészítését a kormánynak azonnal fel kellene adnia. "Nem tudjuk ma még, hogy a 2020-as években hogy fog kinézni a nemzetközi energiapolitika" - mondta. Az atomerőművek létesítésének költségei az elmúlt években stagnáltak, Fukusima után a biztonságnövelés finanszírozása miatt vélhetően emelkedni fognak, míg a megújuló energiaforrások bekerülési költsége meredeken csökken - fejtette ki.

A környezetvédelmi tárca beolvasztásáról a Vidékfejlesztési Minisztériumba azt mondta: "bebizonyosodott, amit az első pillanatban mondtunk, hogy ez a halála ennek a szektornak".

Olvasóink írták

  • 3. dodó 2011. május 23. 17:14
    „"A Békásmegyeri Víziorgona utcai óvodában plakátolt az LMP" 2011, május 23 - 14:53”
  • 2. dodó 2011. május 23. 11:29
    „Édes jó DM-em! Mindennapi LMP-s agymenésünkről tudósíts ma (is)!”
  • 1. papipa 2011. május 23. 09:30
    „Na ez sem tudja, hogy miről hadovál!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszüntették a nyomozást Szigetvár volt alpolgármestere ellen

Megszüntette a nyomozást a rendőrség a napokban Rodek Gyula, Szigetvár volt szabaddemokrata… Tovább olvasom