Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Jelentős belvízre készülnek Tolnában is

Jelentős, belvíz elleni védekezésre készülnek a védelmi szervek Tolna megyében, ahol nagyobb terület áll víz alatt, mint amekkorát egy évvel ezelőtt, a tavaszi áradások előtt borított belvíz.
A legfrissebb adatok szerint Tolnában összesen 61 négyzetkilométer a belvizes és több mint 80 négyzetkilométer a károsan átnedvesedett terület, ezeknek a nagy része szántóföld - mondta Tóth Ferenc, a Tolna megyei kormányhivatal vezetője kedden, Szálkán tartott sajtótájékoztatóján.

Közölte: különösen veszélyeztetett a Sió, a Sárvíz térsége és a Kapos mentén lévő terület. Tóth Ferenc szerint komoly problémákhoz vezethet a Balaton vízleeresztése, mert a Duna magas vízállása nem teszi lehetővé, hogy a víz elvonuljon, és a Sió visszaduzzad.

Mácsai Antal, Tolna megyei katasztrófavédelmi igazgató tájékoztatása szerint Bátaszék és Paks térségében kell komolyabb védekezésre felkészülni. A katasztrófavédelem raktáraiban 80 ezer, a vízügyi raktárakban mintegy 200 ezer homokzsák áll rendelkezésre - mondta. Az igazgatóság a jövő héten megkezdi az újonnan hivatalba lépő polgármesterek felkészítését, azt követően pedig a várható tavaszi ár- és belvízhelyzetre felkészítő gyakorlati oktatást tartanak a települések vezetőinek.

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság január 17-én nagytérségi vízkormányzást rendelt el, amelynek keretében a Sió alsó szakaszának tehermentesítése miatt másodpercenként 50 köbméterről 32 köbméterre mérsékelték a Balatonból leeresztett víz mennyiségét. A Sió vízszintje Szekszárd-Palánknál a Duna múlt heti tetőzése óta folyamatosan csökken, kedden 401 centiméteren állt, ez 179 centiméterrel marad el a legmagasabb vízállástól. Tolna megyében jelenleg a szekszárd-bátai öblözetben és a Nádor-csatorna megyei szakaszán van érvényben elsőfokú belvízvédelmi készültség.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elütötte volt albérlőjét egy férfi

Szóváltás után az autójával üldözni kezdte, majd elütötte volt albérlőjét egy dunaharaszti férfi… Tovább olvasom