Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Jelentős gázár-csökkenés csak áprilistól várható

A nemzetközi olajárak esése ellenére a magyarországi földgáz fogyasztói ára jelentős mértékben csak jövő március után csökkenhet, a villamos energia pedig várhatóan 3 és fél százalékkal drágul januártól - ezt mondta a Magyar Energia Hivatal elnöke egy keddi szakmai konferencián Budapesten.
A tanácskozáson az is elhangzott, hogy a klímaváltozás következtében távlatilag növekedni fog Magyarország kiszolgáltatottsága az orosz gázimporttal szemben.

A világpiacon óriásit zuhantak az olajárak, a magyarországi gázárak azonban egy sajátos képlet alapján követik a nemzetközi árváltozásokat. A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumnak legkésőbb december 1-jén kell nyilvánosságra hoznia, hogyan és mennyit változik a gáz fogyasztói ára január 1-től. A konferencián Gordos Péter, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium szakállamtitkára nem válaszolt arra a kérdésre, milyen árváltozást készül bejelenteni tárcája. A javaslattételre feljogosított Magyar Energia Hivatal elnöke is csupán annyit mondott, hogy a nemzetközi olajárakat 9 hónapos követéssel érvényesítik a gáz fogyasztói árában. Horváth J. Ferenc mindezek kapcsán arra szorítkozott, hogy 2009. I. negyedévében nem fog jelentősen csökkenni a forintban mért gáz importár, nagyobb árcsökkenés legfeljebb csak március után várható.

A villamos energia árát viszont az energia hivatal hagyja jóvá, és ezzel összefüggésben Horváth J. Ferenc azt mondta, hogy a rendszerhasználat költségének emelkedése miatt 3 és fél százalékos drágulás várható januárban. A jövő év egészében legfeljebb 10 százalék áremelkedést prognosztizált Horváth J. Ferenc.

Tótth András, az E.ON igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországnak most nincsenek hosszú távú, 20-25 évre szóló gázszállítási szerződései Oroszországgal, eltérően más országoktól. Ez hátrányba hozza Magyarországot, mert csökkenő orosz exportkapacitásért állunk sorba növekvő fogyasztás közepette - fogalmazott Tótth András.

Alács Lajos, a MOL ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az Európai Unió "régi" 15 tagállamában átlagosan 22 százalék az orosz gázimport aránya, Magyarországon viszont 80 százalék. Emiatt mindenképpen új gázforrásokra is szükség van, de Magyarország számára előnyös lenne az oroszok által kiépíteni tervezett Déli Áramlat igénybevétele is. Az olajtársaság egyik vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy 2013-tól a légkörbe kibocsátott szén-dioxid minden grammjáért keményen fizetniük kell az országoknak, és ennek következtében az energiafelhasználás a szén helyett mindinkább a földgáz felé tolódik el, ennek kisebb ugyanis a széndioxid-tartalma. Ez azonban azzal jár, hogy növekedni fog Magyarország kiszolgáltatottsága az importgázzal szemben - mondta Alács Lajos.

Magyarország rendelkezésére állnak a szükséges villamosenergia-tartalékok - közölte Gerse Károly, az MVM vezérigazgató-helyettese. Ehhez azonban hozzátette: mivel az erőművekkel kötött hosszú távú áramszállítási szerződéseket uniós kényszer miatt fel kellett bontani, az MVM-nek más úton, módon kell beszereznie az import áramot, és ez hatással lesz az árakra.

Olvasóink írták

 • 4. efje 2008. november 25. 16:27
  „Olyan okosak és ügyesek a mi vezetőink. Itt a nagy kihívás a számukra:
  Hogy lehet úgy lehúzni az embereket hogy közben a kormány tagjai gazdagodjanak? Ez a politika.
  Ehhez többek közt előrelátónak kell lenni és olyan szerződéseket aláírni amivel az emberek nem járnak jól, de a kormány igen. Ofoldeak alatt található Európa legnagyobb gazlelőhelye. Megírta a Délmagyarország, sőt a Wall Street Journal is. 2011-tol elkezdik kitermelni. Ki jár jól vele? Olcsóbb lesz a gaz? Mennyi ebből az ország haszna?
  Választások előtt kanaan, utána meg özönvíz.
  Az elmúlt évekhez hasonlóan tavaszra valószínűleg megint feljebb megy az olaj ara. Akkor majd azzal magyarázzák ki. Fogy az idejük és ezt érzik ok is. Remélem emlékezni fog mindenki ezekre az évekre és soha többet nem szavazunk megy egy ilyen vérszívó bandát megegyszer.
  http://www.origo.hu/itthon/20081125-az-mszp-a-valsag-nyertese-a-szazadveg-szerint.html
  A Jobbik szedje össze minden erejét, keressen barátokat és meglátjuk kire szavaznak majd 2010-ben.”
 • 3. KolompárRómeó 2008. november 25. 15:43
  „2. hozzászólás tahoszegedi 2008.11.25. 14:37:

  AD4: o, nem minden tobbgyermekes csaladot lehetetlenitenek el, csak azokat, akik dolgoznak, probalnak a felszinen maradni. A szerencsetlen hatranyos helyzetueket nyomjak am nagyon, azoknak nem hogy tamogatott, de semmilyen gazarat nem kell fizetniuk. Ha meg tartoznak, majd ugyis valaki kifizeti nekik, mert kulonben jon az áládár, meg a viktoria, oszt balhe van.

  Jut eszembe! A nevhasznalat jogtalan bitorlasara nincsen valami az alkotmanyban? Gondolok a tahoszegediek.fw.hu oldalra, melyet magam szerkesztek :D”
 • 2. tahoszegedi 2008. november 25. 14:37
  „Felvetődik a kérdés:

  AD1:
  3. § (1) A Magyar Köztársaságban a pártok az Alkotmány és az alkotmányos jogszabályok tiszteletben tartása mellett szabadon alakulhatnak és szabadon tevékenykedhetnek.
  (2) A pártok közreműködnek a népakarat kialakításában és kinyilvánításában.
  (3) A pártok közhatalmat közvetlenül nem gyakorolhatnak. Ennek megfelelően egyetlen párt sem irányíthat semmiféle állami szervet. A pártok és a közhatalom szétválasztása érdekében törvény határozza meg azokat a tisztségeket, közhivatalokat, amelyeket párt tagja vagy tisztségviselője nem tölthet be.
  - kisebbségi kormány sicccc

  AD2:
  6. § (1) A Magyar Köztársaság elutasítja a háborút, mint a nemzetek közötti viták megoldásának eszközét, és tartózkodik a más államok függetlensége vagy területi épsége ellen irányuló erőszak alkalmazásától, illetőleg az erőszakkal való fenyegetéstől.
  Mi lesz a külföldön állomásozó magyar alakulatokkal?

  AD3:
  Ami az Alkotmányban is rögzítve vagyon, minden ami a földben található, és értéket képvisel az a Magyar Állam tulajdona. ergo mivan a makói gázlelőhellyel?

  AD4:
  15. § A Magyar Köztársaság védi a házasság és a család intézményét.
  Csökkentik a gázártámogatást, ezzel is ellehetelenítik a többgyermekes családokat”
 • 1. ametiszt51 2008. november 25. 12:37
  „Ha csökkenteni kell, akkor húzzák-halasztják, de ha emelésről van szó, arra azonnal van lehetőség.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majdnem 40 webáruház a Panaszfal internetes feketelistáján

A nyári indulás óta már majdnem 40 webáruház került fel a Panaszfal fogyasztóvédelmi portál… Tovább olvasom