Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Jobb hűségszerződéseket vár a fogyasztóvédelem

Egyértelműbb és átláthatóbb hűségszerződéseket vár a szolgáltatóktól a hírközlési fogyasztói jogok képviselője. Takács Péter szerint továbbra sem alakult ki tiszta, a verseny érdekeit is szolgáló piaci gyakorlat, ezért több érintett hatósággal közösen ajánlást tett közzé azért, hogy megváltozzon a helyzet - derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH)szerdai közleményéből.
Magyarországon több mint 20 millió előfizetői szerződés van hatályban, ezek jó részéhez hűségperiódus tartozik. Az ezekhez kapcsolódó nyilatkozatok azonban veszélyeket rejthetnek, ezért nagyon fontos, hogy szerződéskötés előtt a fogyasztó ismerje meg a részleteket, és legyen tisztában a lehetőségeivel - áll a közleményben.

A most megfogalmazott ajánlás szerint a szolgáltatók nem kényszeríthetik a fogyasztókat hűségnyilatkozatos előfizetői szerződés megkötésére, sem úgy, hogy nem ajánlanak hűségnyilatkozat nélküli előfizetést, sem pedig úgy, hogy a határozatlan idejű szerződés megkötését az előfizetőkre nézve hátrányos feltételekkel nehezítik meg. A szolgáltatóknak kerülniük kell az olyan, egyoldalúan kikötött jogi és gazdasági feltételek alkalmazását is, amelyek korlátozzák a fogyasztók választási szabadságát, illetve csak aránytalan terhek vállalása mellett teszik lehetővé a díjcsomagváltást - közölte az NHH.

A hűségnyilatkozat létezéséről szóló tájékoztatásban szerepelnie kell a szolgáltatásról szóló kedvezményeknek, valamint informálni kell a fogyasztót arról, hogy alakulnak a hűségidő alatt, illetve annak lejártával a szolgáltatás feltételei, és milyen következménnyel jár, ha a fogyasztó a hűségidő lejárta előtt akar abból kilépni.

A hűségnyilatkozat ideje csak a felek közös akaratával, írásban hosszabbítható meg. Elvárás, hogy a szolgáltatók az ÁSzF külön fejezetében egyértelműen rendelkezzenek a hűségnyilatkozat aláírásával a fogyasztóra, valamint a szolgáltatóra háruló kötelezettségekről, és ezek a feltételek jelenjenek meg a szolgáltatók honlapján, illetve díjszabásában is - zárul a közlemény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adatlopás a Pannon Egyetemen - elrendelték a nyomomozást

Számítástechnikai rendszer és adatok elleni vétség gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Veszprém… Tovább olvasom