Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Jön a 9 évfolyamos általános iskola?

Az oktatásért felelős államtitkár nem ért egyet Pokorni Zoltán fideszes szakpolitikus kilenc évfolyamos általános iskolára vonatkozó ötletével.
Hoffmann Rózsa (KDNP) a Magyar Hírlapnak úgy fogalmazott, nem ért egyet a németországi rendszert követő javaslattal.

Mint mondta, indokoltnak tartaná, hogy az ötletgazda a várható következményeket, szakmai és társadalmi hatásokat is kifejtse, amikor egy merőben más berendezkedésű, társadalomszerkezetű ország modelljét állítja be követendő példaként.

Hoffmann Rózsa szerint el kellene mondani, mennyibe kerülne az iskola egy évvel történő meghosszabbítása, hány ezerrel több pedagógusra lenne szükség, és hogy milyen demográfiai, társadalmi hatásokkal járna, ha a fiatalok csak 19-20 éves korukban fejeznék be az iskolát.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. shouri 2011. június 04. 06:04
  „Ez egy bődületes állatság. Több évtizede tanítok. Jónéhány nagyokos oktatásügyi vezér agyament baromságát igyekeztem elviselhetővé tenni tanulóknak. Hogy hány osztályos az ált. isk., teljesen mindegy. A változtatás pedig valakiknek jó pénzt hoz, mint ahogyan ez a nem szakrendszerű, gyerekhülyítő oktatás esetében is így volt!!!!!”
 • 27. Lehiggadt 2011. június 04. 05:11
  „Én azt a reformjavaslatot nyujtanám be, hogy próbáljanak egy hónapon keresztül semmin sem változtatni, és hagyjanak benünket békében! Szerintem ez lenne a legszimpatikusabb megoldás!”
 • 26. Utazo 2011. június 04. 01:09
  „Ezek mindig kitalalnak valami ujat. Csak sajnos mindig hulyeseg jut eszukbe.
  Ennek a Pokorninak is kikezdte mar az agyat a hatalom rendesen.
  A jovoheten mi lesz?
  Inkabb ne gondolkodjanak semmin, nekunk az nem jo!
  Ugye?”
 • 25. maradando 2011. június 03. 19:46
  „Én annak is örülnék ha a leendő 100 ezer munkára éhes roma kijárná a 4 elemit . :-((”
 • 24. bambinaXX 2011. június 03. 18:12
  „Nem értem, mire jó ez? talán, hogy aki bukik és 15-16 évesen fejezné be az ált.isk.-t, az már tovább ne legyen iskolaköteles? szakmát már ne is tanuljon, mert nem muszáj?? hova, milyen munkára veszik fel a szerencsétlent?

  A folytonosságról: énmár azt sem értettem, hogy anno miért kellett a történelmet a középisk.ban ismét az őskortól kezdeni.. és miért fontosak a frankok - és még sorolhatnám, ahelyett, hogy a múlt századok világtörténelmével foglak. volna többet, hogy kicsit jobban értsük a jelen világpolitikai változásait.. meg sem volt említve, hogy Izraelt az amik "hozták létre"-pedig azóta is harcok folynak miatta..
  és persze 56-ról sem tanultunk SEMMIT!!!!!! már gyanítom, hogy a hülyítés szándékos.”
 • 23. queenmargareth 2011. június 03. 16:36
  „gratulálok eddig azt gondoltam kettő elmebeteg van, igaza van a többieknek:mindenki az, aki ott ül és játszik az életünkkel”
 • 22. Nórikám 2011. június 03. 16:37
  „Nekem a Rákosi éra jut eszembe: Ami uralkodása előtt volt:azt mind kidobni, átrendezni/esetenként megölni/ minden rossz, elavult, kispolgári, csak és kizárólag az a jó és követendő,amit a vezér talál ki!. Úgy kellett hinnünk "apánknak" hogy a szüleinknek sem jobban!”
 • 21. niemand 2011. június 03. 16:20
  „EZ vicc? vagy valamit félreértettem?”
 • 20. Manstein 2011. június 03. 15:22
  „Hát ezek már rendesen meghaladják Magyar Bálint rombolási szintjét, az biztos. Akit ők elvileg annyira utáltak. Pedig MB jóformán óvodás kezdő a Hoffmann-Pokorni duóhoz képest. Történelmi tragédiánk ez a kormányzat, főleg az előző után. A kétharmadra meg már nincs is szó...”
 • 19. THE 2011. június 03. 14:46
  „Döbbenet.”
 • 18. deszkás 2011. június 03. 13:57
  „Végigolvasva a kommenteket leginkább SAJTKUKAC-é (1hsz)a legtalálóbb,hozzátéve Pozsgay minisztersége óta semmi de semmi nem biztos az állandó kisérletezés miatt.”
 • 17. Ferrer 2011. június 03. 13:57
  „11. igazságkereső
  Most mi van? :)))”
 • 16. lidocain 2011. június 03. 13:03
  „ja és csak a pontosság kedvéért amiket vinni kell év elején,majd év közben pótolni a wc papir mellett: papirzsebkendő,szalvéta,folyékony szappan,uzsonnás zacskó,fénymásoló papir (gyerekenként egy csomag),párszáz forint mindenkinek a fénymásolóhoz tintapatronra,plusz havi 600 ft az egyéb kiadásokra (ugynevezett osztálypénz) amiről soha semmilyen elszámolást nem látunk,hogy mégis mire megy el. az osztálykirándulásért külön fizetünk.
  azért ez régen nem igy volt.”
 • 15. lidocain 2011. június 03. 12:55
  „én abban (is) látom a problémát,hogy divatba jöttek az óvodában a vegyes csoportok. egy háromévesnek meg egy 6-7 évesnek egész más az érdeklődése és más foglalkoztatást is igényel.
  de ezektől a fideszes ötletelésektől már kiver a hideg. mindent összebarmolni az megy. ez alatt az egy év alatt még egyetlen összeszedett,kellőképpen megalapozott törvényt nem hoztak.
  mindent üldöznek ami magyar,ami a magyarság,a nép érdekeit szolgálná. nemzeti összefogás kormánya. persze. rohadtabbak,mint az emesz(em)pé volt.”
 • 14. zsuzsmo 2011. június 03. 12:40
  „Kedves Igazságkereső!
  Amikor én általános iskolás voltam- már akkor is mi vittük be a wc-papírt magunknak. Pedig lassan a 3. érettségi találkozóm lesz.... Szóval ezért is GY.F. és O.V. a hibás? Nem hiszem... Szerintem aki éppen "hatalmon" van, az mind lop és csal és hazudik, és csak akkor ismeri ezt be, ha nincs más kiút....
  Ha az iskolák mostani helyzete szülőként engem is zavar, de ennél még jobban zavar az, hogy a tanárok tehetetlenek azzal a 2-3 diákkal szemben, akik miatt lehetetlenség tanítani. Megbuktatni nem szokásuk, mivel egy év múlva is ugyanannyit fognak (nem)tudni. Csak közben a többi gyereket zavarják. Ha pedig a szülő fellép ellenük, akkor jön az ombudsman.... Pedig van olyan osztálytárs, aki kisebbségi, és még őket is zavarja ez a néhány majom....
  Romániában még borzasztóbb a helyzet, tapasztaltam, hogy ott milyen körülmények között tanulnak a diákok, és ha csak az idegen-nylev tudást nézem, messze le vagyunk maradva tőlük általánosságban véve...
  Szóval inkább viszem a krétát és a wc-papírt, csak tudna a gyerekem nyugodtan,rettegés nélkül tanulni...”
 • 13. macs 2011. június 03. 12:25
  „Persze, hogy kell a 9 osztály, hiszen a tankötelezettséget 15 éves korra szállították le. Az tudomásul kellene venni, hogy egyre kevesebb a gyerek, tehát be kell zárni iskolákat. Azt viszont nem szabad tudomásul venni, hogy az új oktatási koncepció a biodroid képzést tűzte zászlajára. Olyan gyerekekről beszélnek, akik nem gondolkoznak, nem kérdeznek, bemagolják, ha kell a telefonkönyvet is. Fogalmuk sincs az összefüggésekről, képtelenek a tanultakat a gyakorlatban alkalmazni, ha azt mondják neki ül!, akkor ül.
  Közben a munkáltatók elvárják az önállóságot, a kreatívitást. Közben a versenyképességi ranglistán egyre hátrább csúszunk. Érdemes körbenézni a világban, a sikeres országok az oktatást fejlesztése révén lettek sikeresek. Mi meg az óccsó munkaerőre hajtunk?
  Nem hiszem, hogy normális országban élünk!”
 • 12. seawasp 2011. június 03. 12:05
  „A 8 osztályt eddig tudtam példával hozni - egyet belül, egyet kívül, és kettőt meg körülbelül X 2 -, de a 9 évből ez hogyan rímel? :-D”
 • 11. igazságkereső 2011. június 03. 11:15
  „#5.aranylaci: a közadakozás, ha jól tudom ment a 2002-2010 közötti időszakban is,a krétákat már akkor is a tanárok vitték többnyire, a WC papírt már akkor is "közadakozásból" szedtük össze! Bizony hiányzik a 8 év alatt, az országból eltüntetett kb.13000 milliárd forint, ha ugyan ez az összeg nem több!!Emlékeztetném Dr. Draskovics Tibor hajdani pénzügyminiszteri tevékenységére is, amikor is a közintézményektől százmilliós nagyságrendben vont ki pénzeszközöket,és mindeközben a gyurcsányi éra a padlóra tette ezt az országot.Emlékeztetném az őszödi beszédre,melynek előadására maga Almunia pénzügyi biztos úr kérte fel,hiszen az EU számára kiderült, hazugság minden számadat! Erről Ön is meggyőződhet, ha elolvassa a Demokrata 2011.január 26.-ai számában megjelent írást "Gyurcsányt az ájulás kerülgette" címmel! Szóval ha Viktor királyt emleget írásában,hadd említsem én is "Ferkó táncát" a dolgozószobájában! Tessék összehasonlítani, hogy melyik tevékenysége lehet sikeresebb,már a tisztelet okán is!”
 • 10. N.P. 2011. június 03. 11:10
  „aranylaci

  Minden szavaddal egyetértek - sajnos! Bár nagyon szeretnék vitatkozni, de a tények makacs dolgok.”
 • 9. Lutetia 2011. június 03. 10:18
  „Abban nem vagyok biztos, hogy több pedagógus kellene a 9 osztályos képzésbe, tekintettel a demográfiai tendenciákra. Így is iskolákat zárnak be.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszüntették az Emfesz gázszolgáltató ügyében a nyomozást

Megszüntették az Emfesz gázszolgáltató ügyében a nyomozást - adta hírül csütörtökön a Hirado.hu. Tovább olvasom