Délmagyar logó

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 11°C Még több cikk.

Jövőre szigorítják az autósok pontrendszerét

Az eddiginél több büntetőpont jár januártól az utakon elkövetett bűncselekményekért és szabálytalanságokért - döntött hétfőn az Országgyűlés. A gondatlanságból elkövetett közlekedési bűncselekményt az eddigi 4 pont helyett 7, a szándékost 7 helyett 10 ponttal, a szabálysértést 1-3 pont helyett 1-től 6 pontig büntetik 2008-tól.
2001-ben vezették be itthon a pontrendszert, 2004-ben egyszer már módosították, de azóta bebizonyosodott, hogy tovább kell szigorítani.

Több büntetőpont jár januártól az egyes bűncselekmények miatt. Az eddigi 7 helyett 10 büntetőpontot kap az, aki elmulasztja a segítségnyújtást, részegen vagy bódult állapotban vezet, illetve cserbenhagy valakit. Ugyanennyi pont jár közúti veszélyeztetésért, és járművezetés tiltott átengedéséért és cserbenhagyásért is.

Közúti baleset okozásáért az eddigi 4 helyett 7 pontot lehet kapni az újévtől.

Változnak azok a határok is, amely után csökkenthetők a büntetőpontok, ha a megbüntettet sofőr képzésre megy. Eddig 14 pontnál 9, 15 és 17 pont között 5 pontot lehetett veszíteni, ha valaki részt vett az utánképzésen. 2008-tól 9 pont csak 12 pontig járna, míg afölött 6 ponttal lehet csökkenteni a meglévő büntetőpontokat.

A 18 pontos határ, ami után bevonják a jogosítványt, nem változik jövőre.

2006 végéig 330-an érték el azt a legfelső ponthatárt -18 pontot vagy többet - ami után visszavonják a vezetői engedélyt. Emellett összesen több mint 550 ezer embernek volt valamennyi büntetőpontja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták az egészségbiztosítási törvényt: jöhet a tőke

Jobb ellátást nyújtó és hálapénzmentes egészségügyet remél a kormány a hétfő este elfogadott, az… Tovább olvasom