Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Kamu kérdések az alkotmányról

Az igazán lényeges kérdések kimaradtak az alkotmányról szóló nemzeti konzultációs kérdőívből - mondta Hack Péter alkotmányjogász.
Az alkotmányozási vita egyetlen igazán lényeges eleme sem szerepel azon kérdések között, amelyeket rövidesen kiküldenek az embereknek - jelezte Hack Péter arra, hogy a Fidesz honlapján nyilvánosságra kerültek a nemzeti konzultáció kérdőívei.

A jogász úgy véli: az íven olyan kérdéseknek kellett volna megjelenniük, amelyek a kormányzati hatalom fékeire és ellensúlyaira, a független intézményekre, például az Alkotmánybíróságra vonatkoznak. Fel lehetett volna tenni azt a kérdést, hogy kiknek legyen szavazati joga, mi legyen a népszavazással, vagy a Szent Koronával.

Olvasóink írták

 • 8. Csonka László 2011. február 26. 09:14
  „A héten a Fidesz egy olyan törvényt szavaztatott meg, hogy a NATO katonai és civil megszállói hogyan lehetnek Magyarországon. A törvény ezt részletezi. Aki hallotta a bejelentést, annak nem kell magyarázni, hogy mik hangzottak el. Amikor jó tizenöt éve beléptettek bennünket a NATO-ba, akkor megszállásról nem volt szó. Akkor csak egy árva taszári katonai bázisról volt szó. De most különböző nemzetiségű (izraeli is) csapatok jönnek hozzánk, és ezek családtagjai is, akiknek az ellátását a magyar állam fölvállalta. Akárcsak annakidején a szovjeteknek, ezeknek is lakásokat építenek és akkor is mindent a magyar állam fizetett. Most is. Titokban tartják a megszállókat, ha azok civilben közlekednek nálunk, senki sem igazoltathatja őket, bárhová mehetnek, bármit megtehetnek. Mentességet élveznek! Sok részletes szabályozást hoztak, ami mind-mind csak a magyarok ellen van. Egyetlen álnemzeti oldal sem foglalkozott a hírrel és a Jobbik is megszavazta ezt a megszállási törvényt.
  És akkor most nézzük a Fidesz új alkotmányát....Az első mondat úgy hangozhatna: Magyarország egy megszállt ország.”
 • 7. Csonka László 2011. február 18. 22:47
  „Szentkorona tan, mellett, ha megszavaznák ??????? Lenne jogalapja, az elszámoltatásnak, na ezt nem szeretné a <moderálva> Mindkettő "cinkes", valahogy érdekes tény, hogy 1.len-1.fen. Végül is az asztal felett egymás marják, az asztal alatt megy a "zsuga" MÁS !!!!!!! Nem kell a népszavazás az alkotmányról, megoldjuk ! Kiküldünk egy 12.....-os kérdőívet, amire a "kedves kábult állampolgár" azt ír, amit akar, elolvassuk, tudjuk mi a hangulat, majd kihirdetjük, saját verziónkat, hogy ez a jó megoldás!!!!!! Jaj, kedves olvasóm, ezt már 1x, eljátszották, akkor úgy hívták "KÉKCÉDULA" ??????????? nemde ?????? A Károlyi köztársaságtól 1x. állt helyre a szentkorona tan jogfolytonossága, 1920.03.02. Király nélküli - királyság !!!! Magyarország, a Trianoni sokk után, felállt. Ha nem jött volna a II.világégés, az életszínvonalunk + országunk hol tartana ????? Sajnos az is "bekaptuk" !!!! 1946. Nagy Ferenc, leszaggatta volna Vorosilov tábornak, a 10.körmét, ha nem írja alá, Sztálinista alkotmányunkat!!!!!! 1949.20-as, mily alkotmány az, mely a "hős vörös hadsereg" imádatával kezdődött !!!!!!!! Na, 1. ötlet, nem kell visszaküldeni azt a 12........-ot, inkább, 1. valamely szervezetnek eljuttatni, mily még kiáll, Szent István intelmei mellett, ahogy elnézem mostanában igazán időszerű! "Magyar a magyar torkát marcangolja" !!!”
 • 6. tintasbarns 2011. február 18. 17:04
  „Preambulumba kellene, hogy szerepeljen: - demokrácia -vízkészlet
  - jogállamiság -génállomány
  - alkotmányosság -társadalmi igazságosság
  - társadalmi szolidaritás - környezet védelem
  - szabadság jog
  - közvetlen hatalomgyakorlás, népszavazás
  Véleményem szerint . Majd az alaptörvényben pedig.
  - Országgyűlés -Állami számvevőszék, MNB
  - Köztársasági elnök - Kormány
  - Alkotmánybíróság -Honvédség? Rendvédelem
  -Állampolgári jogok - Nemzeti Média
  -Bírói szervezetek -Nemzeti jelkép
  Ezeket látom fontos dolgoknak egy alkotmányban, amelyet természetesen konszenzussal elfogadtatni majd népszavazással megerősíteni.”
 • 5. tüsök 2011. február 18. 17:02
  „3.expro
  Tudniuk kell, ki van velük vagy ellenük.EZ AZ IGAZI "DEMOKRÁCIA"”
 • 4. achilleus 2011. február 18. 16:57
  „2. queenmargareth 2011.02.18. 16:24
  ((Nagy kő esett le a szívemről, hogy újra látom a nevét.))”
 • 3. expro 2011. február 18. 16:33
  „Miért nem lehet név nélkül gyüjtöurnákba bedobni a válasz leveleket?
  Az emberek valos véleményét rögtön megtudnák.”
 • 2. queenmargareth 2011. február 18. 16:24
  „Persze, hogy kihagyták! Különben nem lenne legális diktatúra!”
 • 1. deszkás 2011. február 18. 09:52
  „Ki nem tudta? Természetesen majd később erre hivatkoznak hogy megkérdeztük.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napi 60 ezer forint tanácsokért

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás és hűtlen kezelés miatt tetet feljelentést két, a volt… Tovább olvasom