Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Kékszalag: hatalmas új csúccsal győzött a Fifty-Fifty

A Józsa Márton kormányozta kétárbocos katamarán gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott.
A Fifty-Fifty több mint három órával megjavítva saját rekordját nagy fölénnyel nyerte a 46. Kékszalag Audi Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenyt.

A Józsa Márton kormányozta kétárbocos katamarán gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott és 7 óra 13 perc 57 másodperces idővel diadalmaskodott.

A kormányos összességében ideálisnak nevezte a versenyt, de úgy vélekedett, hogy a most elért időnél is lehet jobbat vitorlázni.

"A szigligeti öbölben kicsit erős volt a szél, ott kapaszkodnunk kellett és visszafelé eltört a bumunk vége. Ez kicsit aggasztó volt, de tudtuk kezelni a helyzetet. Taktikailag jól versenyeztünk, jó irányokba mentünk, jól dolgozott a csapat" - értékelt Józsa Márton, hozzátéve, hogy menet közben vitorlacserékre kényszerültek, amivel nagyjából egy órát veszítettek, a szélviszonyok miatt pedig nagyjából másfélszeres távot vitorláztak.

A Fifty-Fifty 2012-ben 10:34 órás idővel ért el új csúcsot, megdöntve akkor a Nemere II 1955 óta élő, 10 óra 40 perces rekordját.

Az üldözők közül az osztrák Andreas Hagara vezette Naturaqua siklott célba másodikként, a Nagy R. Attila irányította Team Black Jack pedig harmadikként. Előbbi hátránya 24:08, utóbbié pedig 51:44 perc volt.

A címvédő és 11-szeres győztes Litkey Farkas irányította Evopro Katamadár kénytelen volt feladni a versenyt, mert az orrmerevítőnél elszakadt egy kötél, ennek következtében több alkatrész megsérült és a hibát nem lehetett a vízen kijavítani.

A jó szélben 522 hajó vágott neki 9 órakor a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred 155 kilométeres távnak Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő vitorlásversenyén.

A Fifty-Fifty kétárbocos legénysége Józsa Márton vezetésével a 46. Kékszalag Audi Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenyen Balatonfüreden 2014. július 10-én. MTI Fotó: Turcsi Gábor
A Fifty-Fifty kétárbocos legénysége Józsa Márton vezetésével a 46. Kékszalag Audi Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenyen Balatonfüreden július 10-én.
Fotó: MTI/Turcsi Gábor

Korábban írtuk:

A versenyben vezető Fifty-Fifty 14 órakor elérte a keszthelyi bóját, s elindult vissza a balatonfüredi cél felé a 46. Kékszalag Audi Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenyen.

A szervezők tájékoztatása szerint a 2012 óta 10:34 órás idővel abszolút rekorder, Józsa Márton kormányozta kétárbocos katamaránnak jó esélye van, hogy megdöntse saját csúcsát.

A Fifty-Fifty mögött másik két kamatarán, az osztrák Andreas Hagara vezette Naturaqua és a Nagy R. Attila irányította Team Black Jack halad a második és harmadik helyen.

Kiderült az is, hogy a címvédő és 11-szeres győztes Litkey Farkas irányította Evopro Katamadár azért volt kénytelen feladni a versenyt, mert az orrmerevítőnél elszakadt egy kötél, ennek következtében több alkatrész is megsérült, s a hibát nem lehetett a vízen kijavítani.
A jó szélben 522 hajó vágott neki 9 órakor a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred 155 kilométeres távnak Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő vitorlásversenyén.

Korábban írtuk:

A címvédő és 11-szeres győztes Litkey Farkas irányította Evopro Katamadár kiállt a versenyből a 46. Kékszalag Audi Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenyen.

A szervezők tájékoztatása szerint a hajó lehúzott vitorlákkal a part felé vette az irányt.

A versenyben nagy fölénnyel vezet a 2012 óta 10:34 órás idővel abszolút rekorder, Józsa Márton kormányozta Fifty-Fifty nevű kétárbocos katamarán, amely már elérte a kenesei bóját.

A jó szélben 522 hajó vágott neki 9 órakor a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred 155 kilométeres távnak, köztük 12 többtestű vitorlás, ezek számítanak esélyesnek. Kedvező időjárás esetén befutó és csúcsdöntés már délután várható.

Korábban írtuk:

A szervezők tájékoztatása szerint 12 többtestű vitorlás található a mezőnyben, ezek számítanak esélyesnek. Közöttük van az Evopro Katamadár, a címvédő, tizenegyszeres győztes Litkey Farkas hajója, amely az 1988-as Amerika Kupára épült. Egyik nagy riválisuk a 2012 óta 10:34 órás idővel abszolút rekorder, Józsa Márton vezette Fifty-Fifty nevű kétárbocos katamarán lesz.

Fotók

Ha a mostani szél kitart a verseny folyamán, már a délutáni órákban várható, hogy visszaérkezik Balatonfüredre a leggyorsabb hajó.

Európa leghosszabb távú és legrégebbi tókerülő versenyén, a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred 155 kilométeres távon először 1934. július 27-én indítottak versenyt. Idéntől - az eredeti kiírás szellemiségét figyelembe véve - nyílttá vált a viadal, többtestű és egytestű hajókkal is lehet indulni.

Az idei viadalon rajthoz állt az 1955-ben 10 óra 40 perces csúcsot felállító, és azt 57 évig tartó Nemere II-vel tulajdonosa, Láng Róbert, és a 118 éves Kishamis is, fedélzetén Hrehus Györggyel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már az erdészek is keresik a medvét Hevesben

Az állat vélhetően Szlovákiából tévedt át, ám ha itt ragadt, akkor valószínűleg megtalálta a… Tovább olvasom