Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Kevés a szerv, kétszer annyi a beteg

Minden egyes nap kétszer annyi magyar vár szervátültetésre a transzplantációs várólistán, mint amennyi szervátültetés történik egész évben - mondta el a Szervkoordinációs Iroda vezetője hétfőn, a sajtó képviselőnek tartott tájékoztatón Budapesten.
Mihány Sándor tájékoztatása szerint a donorszám növelésére megoldást nyújthatna a koordinátori hálózat fejlesztése, vagyis kórházi, illetve donorkoordinátorok alkalmazása minden kórházban, ahol donációs potenciál van. A várólistán lévő betegek számának növekedése meghaladja a rendelkezésre álló szervek számának növekedését, azaz egyre mélyül a különbség a kínálat és a kereslet között. Akadnak olyan területek az országban, ahonnan nem kerül beteg a várólistára, bizonyos megyékből évek óta nem érkezik donorjelentés. Az igen aktív kelet-magyarországi régió mellett jelentős elmaradás tapasztalható több Dunántúli megyében.

A laikusok nincsenek tisztában a feltételezett beleegyezés fogalmával, illetve az agyhalálra és szervdonációra vonatkozó szabályokkal - vélekedett Mihály Sándor. Hozzátette: az agyhalálhoz vezető esetek közel kétharmadában agyi érkatasztrófa áll a háttérben, egyharmadban pedig agysérülés. A különbség vélhetően tovább fokozódik a csökkenő baleseti halálozásoknak köszönhetően.

Magyarországon az első szervátültetés 1962. december 21-én történt. A veseátültetést élő donorból Német András végezte el a szegedi egyetem Sebészeti Klinikáján - tájékoztatott a Transzplantációs Társaság elnöke. Szenohradszky Pál elmondta: az élő donor az az élő személy, aki szervet, szövetet adományoz azért, hogy más személybe azt átültethessék. Élő személy csak páros szervet, vagy olyan szerv részletét ajánlhatja fel, amelynek eltávolítása esetén a szerv - vese, máj vagy tüdő - jelentősebb funkciókiesés nélkül működik tovább. Szervet csak egyenesági rokon, a rokon testvére, testvér, annak egyeneságbeli rokona illetve egymással szoros érzelmi kapcsolatban állók adományozhatnak egymásnak.

Az egészségügyben észlelt információs hiányosságok kiküszöbölésére, az orvos és beteg közötti kommunikáció javítására alakult egyebek mellett az Érthetően Az Egészségért Alapítvány, melynek nagykövete az eredetileg orvos Várkonyi Andrea műsorvezető. Elmondása szerint az alapítvány azért csatlakozott a donációs szervezetek ismeretterjesztő munkájához, hogy bemutassa a szervadományozás jelentőségét, valamint segítse a szervadományozással kapcsolatos félreértések tisztázását.

Olvasóink írták

 • 3. demeterkornel 2009. november 23. 19:00
  „Lidocain! nem is tudtam, hogy zugugyved az anyád! :-) Szép család lehet!”
 • 2. lidocain 2009. november 23. 18:40
  „demeter én meg felajánlom anyádat. teljes egészében.
  ugye,hogy mennyire nem vicces??”
 • 1. demeterkornel 2009. november 23. 17:51
  „Én valoperes_zugugyvedet teljes egészében felajánlom! Csak az agyából ne használjanak, mert azzal nem segítenének szegény betegen! :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frontális ütközés Halászteleken

Frontálisan ütközött egy terepjáró és egy személygépkocsi Halászteleken hétfőn; a balesetben ketten… Tovább olvasom