Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 15°C Még több cikk.

Kibővített kormányülés - több miniszter is feladatot kapott

A legfontosabb feladat, hogy új impulzusokat kapjon a gazdaság, ehhez a kormány szerint átfogó közteherviselési, foglakoztatási és szociális átalakításra van szükség - erről Gyurcsány Ferenc beszélt a vasárnap esti kibővített kormányülés után.
A gazdaság és foglalkoztatás élénkítésével kapcsolatban feladatokat osztott a miniszterelnök a pénzügy-, a gazdasági és a szociális miniszternek, nekik a jövő hét végén kell ezekről beszámolniuk a kormányfőnek. A miniszterelnök konkrét javaslatokat nem említett, azt mondta: a január 29-i rendkívüli parlamenti ülésen nem konkrét számokat, hanem az irányvonalat vázolják fel.

A kibővített konzultációt követően Gyurcsány Ferenc újságírók előtt arról beszélt, hogy két dolgot egyszerre kell kezelni. A legfontosabbnak annak a megoldását nevezte, hogy hogyan lehet új impulzusokat adni a gazdaságnak. Ehhez a kormány szerint átfogó közteherviselési, a foglakoztatási és szociális átalakítás szükséges. Feladatokat kapott ebben a tárgyban a pénzügy-, a gazdasági és a szociális miniszter is. Mint Gyurcsány Ferenc fogalmazott: nekik kell ebben az ügyben a legtöbb munkát elvégezniük. Az elkövetkező napban a három tárcavezetővel külön-külön is egyeztet a miniszterelnök. Jövő hét végén pedig ismét leül velük konzultálni.

Másik kezelendő területnek az igazgatás és a politikai képviseletet tartja a kormány. Ennél a körnél azt tekintik át, hogy milyen változtatások lehetségesek a napirenden lévő kérdésekben a kisebb parlamenttől kezdve, a kevesebb bürokráciával működő önkormányzatig - fejtette ki Gyurcsány Ferenc.

Konkrét feladatokról a miniszterelnök nem beszélt. Szerinte ugyanis átfogóan kell gondolkodni, nem lehet "csipegetni". "Amivel szemben állunk, ilyet nem láttak még szüleink sem". A kormányfő hangsúlyozta: nem szabad kapkodni, sem időt húzni ebben az ügyben.

Gyurcsány Ferenc a költségvetési hiányt firtató kérdésre reagálva kifejtette: a gazdasági világválság kezelése nem költségvetési probléma. A kérdés az, hogy a válság átrendeződési folyamatait, hogyan tudja Magyarország felhasználni saját érdekében. A sajtóértesülésekben szereplő áfa és adóemelésekről pedig annyit mondott, hogy az adó- és közteherviselés reformjában elképzelhető, hogy az egyik adónem kulcsa növekszik, másiké pedig csökken.

Hétfőn nyilvánosságra hozza az Európai Unió a 27 tagállam új növekedési előrejelzését. A kormányfő arra számít, hogy többségük alacsonyabb növekedéssel fog szembe nézni, mint amivel a nemzeti költségvetésükben számoltak. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: Magyarország az első, aki ezzel szembenéz és beavatkozik.

A január 29-i rendkívüli parlamenti üléssel kapcsolatban a miniszterelnök megjegyezte: ezen lezárják a válság értékelésének és elemzésének szakaszát. Meghatározzák, hogy milyen területeken, milyen irányban avatkoznak be, és milyen határidővel cselekszenek. Konkrét számokat ezen a parlamenti ülésen nem fognak mondani, hanem az átalakítás alapvető struktúrájáról ad a kormány tájékoztatást, illetve meghatározzák, hogy a részletes javaslatok mikorra készülnek el.

Olvasóink írták

 • 5. KolompárRómeó 2009. január 20. 07:22
  „Feri ezt mondta:
  "Blablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablabla, adoemeles lesz."”
 • 4. trainman 2009. január 19. 21:30
  „Gyurcsány takarodj! Vidd az összes haverod! Ennél többet nem nagyon lehet mit mondani, maximum annyit, hogy remélem börtönben rohadnak pár évig!”
 • 3. achilleus 2009. január 19. 11:15
  „Már meg sem lepődöm, hogy az alábbi mondat elkerülte a FÜGGETLEN Hírügynökség figyelmét:

  "Ilyen rossz helyzetben még nem volt Magyarország, ekkora nehézségek soha nem álltak előtte - mondta el Gyurcsány Ferenc a vasárnap esti kibővített kormányülés utáni rögtönzött sajtótájékoztatóján."

  Minek izgatni a népet? Még ha Gyurcsány maga is mond ilyeneket.”
 • 2. arvisura 2009. január 19. 00:24
  „Nagyon jó szöveg: "Magyarország az első, aki ezzel szembenéz és beavatkozik."
  Az Unió többi miniszterelnöke, meg a hasát fogja a röhögéstől.
  Ott azért nem kell beavatkozni, mert nem hazudoztak össze-vissza, és nem hamisítják a költségvetési adatokat.”
 • 1. comet 2009. január 19. 00:18
  „Hogy az átfogó közteher viselés milyen gazdasági impulzusokat fog adni a foglakoztatási meg szociális átalakítással? - lehet hogy csak én lassultam le így éjfél körül?
  "Amivel szemben állunk, ilyet nem láttak még szüleink sem" Ezt mi is elmondhatnánk róla.
  "a költségvetési hiányt firtató kérdésre reagálva kifejtette: a gazdasági világválság kezelése nem költségvetési probléma." - tipikus Gyurcsányi csúsztatás. Ő ártatlan a tehetetlen és telhetetlen kormányával, minden a világválság miatt van.
  Van aki komolyan veszi még ezeket a blődségeket?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hivatalosan sincs még gáz

Egyelőre nem érkezett hivatalos értesítés Magyarországra arról, hogy megindulna újra Oroszország… Tovább olvasom