Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Korrupció: tisztességesebbek vagyunk, mint egy éve

A tavalyihoz képest idén egy fokkal jobbnak minősítette a korrupciós helyzetet Magyarországon a visszaélések ellen küzdő nemzetközi szervezet. Idén többek közt a BKV- és a rádiófrekvencia-ügy borzolta a kedélyeket. Volt már Magyarországon Ernuszt-ügy is. Igaz, nem 2009-ben, hanem 1494-ben.
2002-ben még a 33., tavaly a 47., idén pedig a 46. helyen végzett Magyarország a korrupciós listán, amelyet a Transparency International (TI) állít össze az év vége felé. Ilyenkor általában azt a következtetést vonják le az újságok, hogy Magyarország továbbra is "közepesen korrupt" ország. Az eggyel jobb helyezés első pillantásra érdekes lehet, annak fényében, hogy továbbra is tart a Zuschlag-ügy tárgyalása – 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzése, elosztása szerepel a vádiratban –, a kereskedelmi rádiófrekvenciákat is különös módon osztották el, és a pártok sem tudtak megállapodni a kampányfinanszírozás vitás kérdéseiről.

Meglopják a közt

Idén derült ki továbbá, hogy a Budapesti Közlekedési Vállalatnál (BKV) több tucat korábbi vezető kapott 30–40 milliós végkielégítést távozásakor, ezeket most vizsgálják. A TI azonban nem a sajtóból dolgozik, hanem üzletemberek, szakértők és turisták megítélése alapján.

Az alábbi is egy ilyen szakértői vélemény, de régebben vetették papírra: "A magyarok (...) büszkék és arrogánsak, s nem tudnak sem uralkodni, sem kormányozni, és tanácsot sem fogadnak el olyantól, aki ért hozzá. Mindig dicsekednek saját dolgaikkal, azonnal készek bármit megfogadni, de igen késedelmesek a végrehajtásban. Kevés dologgal foglalkoznak, kivéve a dőzsölést és a köznek a meglopását. Ebben nagyon serények..." Ezek Francesco Massaro velencei titkár szavai 1523-ból. Az eredetileg kicsit hosszabb idézet is tavaly kezdett keringeni internetes oldalakon.

Tocsik Márta a tárgyalóteremben.
Tocsik Márta a tárgyalóteremben.


A kincstartó sikkasztott

Fórumokon vitatkoznak róla, illetve arról, micsoda mocskos hazaáruló az, aki ilyeneket tesz közzé. Nem lehet tudni, hogy a velencei titkár lesújtó véleménye valódi tapasztalatokon nyugodott-e – mindenesetre nyugodhatott.

Rácz Lajos Magyarország környezettörténete az újkorig című tudományos munkájából kiderül például, hogy a magyar országgyűlés 1494-ben azért íratta össze az összes adófizetőt, és másoltatta egy könyvbe a kincstár kétévi számadásait, mert fölmerült a gyanú: a kincstartó, Ernuszt Zsigmond sikkasztott. A gyanú nem volt alaptalan. Ugyanebben az évben kezdte bontogatni a szárnyait egy magyar–német vállalkozás, amely rézben utazott. A magyar nemesfémbányászat a válságát élte, mert sokáig nem volt jó megoldás a tárnák víztelenítésére. A német vidékeken kipróbált technikát honosította meg itthon a magyar nemesi családból származó Thurzó János. Ám nemcsak víztelenített, meg akarta szerezni a rézmonopóliumot is. 1494-ben éppen az Ernuszt család egyik bányáját vette bérbe. Thurzó János látta, hogy nem lesz elég pénze a vállalkozáshoz, ezért gazdag partnert keresett. Az augsburgi Fuggereket választotta, akik már akkor a pápának adtak hiteleket. A magyar fukar szó a német család nevéből származik...

Szalainé dr. Szilágyi Eleonóra, a BKV volt humánpolitikai igazgatója 100 milliós végkielégítése sokaknál kiverte a biztosítékot.
Szalainé dr. Szilágyi Eleonóra, a BKV volt humánpolitikai igazgatója 100 milliós végkielégítése sokaknál kiverte a biztosítékot.


Thurzó János egyik fia Fugger-lányt vett el, s a két család közös cége – ahogy a németek nevezték: ungarischer handel – 1495-től az 1520-as évek közepéig működött. Thurzó Jánosból, majd fiából körmöcbányai kamaraispán lett, Thurzó Elek többször volt kincstartó. Ezt aztán szóvá is tették: nem járja, hogy Elek báró ellenőrzi a saját cégét is, ráadásul a felesége a kancellár unokahúga. A Fugger–Thurzó vállalkozás pozícióira nürnbergi és budai kereskedőknek fájt a foga. Végül 1525-ben a király elkobozta, állami kézbe vette a bányákat. Jakob Fugger megpróbált „diplomáciai úton" közbenjárni, és ez sikerült is, amikor jött a török, és II. Lajosnak szüksége lett a Fugger-bank kölcsönére.

Sírbaeresztő kötél

A Transparency International szerint Magyarországon azért tartós a korrupció, mert „a visszaélésen kapottak nem esnek rossz társadalmi megítélés alá". Ezt azonban nem mindenki látja így. Például az 1994 és '98 között regnált, és kétharmados többsége révén erős Horn-kormánynak sokak szerint nem a Bokros-csomag, hanem a Tocsik-ügy volt a sírbaeresztő kötele. Vagyis a választó hajlandó áldozatot hozni, de csak akkor, ha úgy látja, a vezetők is ugyanezt teszik. Ha nem, büntet. A Tocsik-ügy úgy született, hogy az állami nagyvállalatok területén lévő földek a rendszerváltás után az önkormányzatok tulajdonába kerültek, de úgy, hogy a föld értékének megfelelően kaptak tulajdonrészt az érintett vállalatban. A vagyonügynökséget arra kötelezte a Legfelsőbb Bíróság, hogy ezt az értéket készpénzben fizesse ki a dunaújvárosi önkormányzatnak. Erre több helyhatóság pert indított az állam ellen, hogy megkapja a pénzt. Tocsik Márta és a Vektor Rt. közvetített a két oldal között, és az ezért fölvett sikerdíj vágta ki a biztosítékot – vagyis az, hogy a pénz akkor is elfolyik, amikor az állam egyik zsebéből a másikba teszi át. Tocsik Márta ügyvéd ellen 1996-ban csalás gyanújával indítottak büntetőeljárást, de hat ítélet után 2004-ben felmentették. A polgári pert azonban 2008 májusában jogerősen elvesztette: a 804 milliós sikerdíjból 80 milliót tarthatott meg, 562 milliót, plusz az áfát vissza kell fizetnie – ha tudja.

BKV-s botrányok

Nyilván sokban mások a régi és a mostani Magyarország korrupciós ügyletei, egyvalamiben mégis hasonlítanak: abban, hogy nem véletlenül derülnek ki, s pláne nem „egy rendszertisztulási folyamat részeként". Utóbbi idézet nem II. Lajostól származik, hanem Atkári János leköszönt budapesti főpolgármester-helyettestől, aki nemrég a BKV-botrányról nyilatkozta a HVG-nek, hogy "ha nincs feszültség az MSZP-n, illetve a fővárosi MSZP–SZDSZ-koalíción belül, akkor ezek az ügyek nem derültek volna ki". Még szebben: "a mostani botránysorozat egy alapvetően elhibázott politikai szerkezetnek a következménye".

Panama, kis p-vel

Kosztolányi Dezső Esti Kornél című regényében az őszinte emberek városának polgármestere ezt mondja a letelepedési engedélyért folyamodó jövevénynek: „Nem örvendek először azért, mert háborgat, és azt se tudom magáról, hogy kicsoda-micsoda. Nem örvendek másodszor, mert közügyben zaklat, holott én csak egyéni panamáimmal foglalkozom." A korrupció régi magyar elnevezésével itt találkoznak először a magyar középiskolás diákok. A Panama-csatorna, amely az Atlanti- és a Csendes-óceán közötti 70 kilométeres távolságot hidalja át, és megkönnyítette a hajózást, nagyon körülményesen készült. A beruházás hatalmas pénzeket emésztett fel, mint 1889-re kiderült, elsősorban a sikkasztások miatt. A panama kifejezés ezután nyert polgárjogot a magyar közbeszédben, valahogy úgy, ahogyan nemrég például az „igéretcunami" szó született a távol-keleti szökőár után.

Már a rómaiak is...

A korrupció szó latin, romlást, rontást jelent. Kutatói a mai fogalom pontos meghatározásán is vitatkoznak, mert szinte kultúránként eltér, mit lehet korrupciónak tekinteni, és nem csak a közérdek megsértése, de a piaci verseny elnyomása is annak vehető. Általában olyan törvénybe vagy közerkölcsbe ütköző cselekedetet neveznek korrupciónak, amelynek során valaki pénzért vagy más juttatásért cserébe jogosulatlan előnyhöz juttat valakit.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. jozicsenko 2010. január 03. 12:36
  „hmm, mondanám, hogy azért léptünk előre, mert gyurcsány lemondott, de ez még nem igaz (=nem biztos, hogy lemondott, bármikor visszajöhet, szeirntem szinjáték az egész: akkor hiszem el,hogy eltünt, ha az rtl képeket mutat róla, egy bilincsről meg a csillagról), mert 2009-ben léptünk előre egyet, és ő is 2009ben mondott le

  japp: az idei bebukáscunami után jővőre hova kerülünk majd? hátrébb még 10 hellyel?

  (azért a címhez hozzá kellene tenni, hogy 2002ben a 33.ok voltunk, ma meg 46, tehát a

  " messze a 2002-es szint" pontosabb lenne...”
 • 26. dodó 2010. január 03. 12:01
  „"A tavalyihoz képest idén egy fokkal jobbnak minősítette a korrupciós helyzetet Magyarországon a visszaélések ellen küzdő nemzetközi szervezet."

  Őket is lefizették?”
 • 25. TrombiFrédi 2010. január 03. 11:01
  „A korrupció olyan mint a kurtizánkodás mindig volt, van és lesz is, csak a mértéke nem mindegy!!!”
 • 24. tintasbarns 2010. január 03. 09:44
  „Nincs olyan szegmense az országnak ahol a kommunisták nem loptak volna. Mindent amit a szem meglát a kéz nem hagyja ott heverni, legyen család, barát, ismerős, szomszéd mindent vittek még azt is vitték ami le volt betonozva. A komcsik megtanulták a lopás fortélyait nem véletlen voltak 40 évig hatalmon. 1989 ben csak átvedlettek ruhát cseréltek de a lopni való vágyuk az megmaradt és a rendszerváltás után azt csiszolták.
  És most ott tartunk 20 év után a rendszerváltást követően szemrebbenés nélkül nyíltan mindenki szeme láttára
  szétlopták az országot a szidó komcsikat még a parlament közelébe sem engedném nem, hogy a parlamentbe képviselőnek. Ezt a tolvaj bandát végleg le kell törölni a föld színéről , hogy írmagja se maradjon.”
 • 23. töröggszultán 2010. január 03. 08:44
  „Biztosan "kivettek" néhány kategóriát a korrupció fogalmából. Pl, hogy akkor kapsz meg valami nagyobb melót, ha előtte utána visszajattolsz egy vagon pénzt. aztán legyen majd rajta hasznod ugye... Meg korrupció különben is az a dolog,amiből az átlagember kimarad.”
 • 22. Mignon 2010. január 03. 05:30
  „A korrupciorol jut eszembe!
  Egyszer szerelmes voltam a Kiskörössyben a pincernöbe.
  Lementünk ejfelkor, nyaron a "Sargara" uszni a Tiszaba, meztelenül.

  Eva, mar bukfencezett a Tiszaban, en meg csak terdig alltam benne.
  Ugy faztam, mint egy vadaszkutya.

  De Evike lubickolt.

  De, a vegen, a parton, csak "apava" tett engem ....!!!

  Aranyos volt.
  Ma, valami föepitesz-mernöknö.”
 • 21. Mignon 2010. január 03. 03:15
  „Korrupcio?
  Fel tudom magam mergelni ilyen cikkeken, hiszen korrupcio mindeg volt, van es lesz!
  legyen ez Amerika, Oroszorszag vagy Magyarorszag.
  Nemetorszagban, hazamban is van korrupcio.

  Mas:

  A legszebb Szilveszter-party New York-ban van a Times Squeren.
  Igen.
  Igen?

  Nos, en, mint new yorki mondhatom, ilyen cim nincs is! Times Square!
  A square= negyzetet jelent.
  Ahol ez a ter van, a Brodway es a 47.-ik utca sarkan ( 52.-u.-ban van a Magyar Fökunzulatus), nos
  ez nem is negyzet, hanem egy 3-szög alaku ter, akkora mint Szegeden a Szechenyi ter!

  Kepzelj el 1 millio latogatot a teren...!!
  Rosszabbak, mint a heringek!

  Igaz, en az ablakbok neztem csaladommal (pezsgövel a kezemben), es az is utana eszembe jutott, hogy
  egyszer 16-evesen , Szilveszterkor szerelmes voltam a Cserepes soron egy ciganylanyba!!

  Zsuzsinak hivtak!

  Lehuzta a bugyijat a loistalloban elöttem, es
  en elpirultam......

  :)”
 • 20. Mignon 2010. január 03. 01:48
  „Nincs korrupcio!!!

  Majd lesz!

  :)))))))))”
 • 19. flexsnake 2010. január 03. 00:12
  „Mi az hogy! Nagyon is! :D
  Azt kapsz amit érdemelsz! Őket érdemled :D”
 • 18. vimvirepellere 2010. január 02. 23:39
  „"A panama kifejezés ezután nyert polgárjogot a magyar közbeszédben"

  Miért éppen polgárjogot nyert? Talán inkább létjogosultságot. A Budapesti Csokoládégyár egykori joggyakornoka hülyét kap, ha ezt meglátja a reggeli lapban :) :)”
 • 17. Mike3 2010. január 02. 23:02
  „Gyorsan megváltozna a véleményük ha szétnéznének Szegeden!”
 • 16. cumania 2010. január 02. 22:58
  „Rosszul értelmezitek a cikket, azt írja: idén! Hát én idén (2100-ben) még nem hallottam korrupcióról. Na, ugye? Javul a helyzet!”
 • 15. zeuszka 2010. január 02. 22:45
  „Szerintebb sokkal rosszabb lett. A rendőrők korábban megbüntettek mert sötétitett ablaküvegem volt ma már szinte soknak az van. Korrupt az egész ország(((( Sorolhatnám tovább a mocskos dolgokat.”
 • 14. nyomdasz63 2010. január 02. 22:23
  „Korrupció: tisztességesebbek vagyunk, mint egy éve
  .....kivétel-én !”
 • 13. gerbera 2010. január 02. 21:46
  „Ne feledkezzünk meg a pénznyelő időkerékről.

  http://www.magyarhirlap.hu/belfold/a_tehetsegtelenseg_beteges_idokereke.html

  Kommunista dombormű,az ország kirablásának jelképe.”
 • 12. Schrek 2010. január 02. 21:12
  „Remélem lesz felelősségre vonás tavasszal !
  Sólyom László újévi beszéde szerint fuldoklik az ország a korrupciótól. Még hogy közepesen korrupt ország...”
 • 11. Mignon 2010. január 02. 20:57
  „Korrupciomentes Magyarorszag!
  Igy igaz.
  :))))))

  Nincs is mar mit ellopni......!

  :D:D:D”
 • 10. Rosmary53 2010. január 02. 20:54
  „Hozzá se szólok, ez annyira gáz...”
 • 9. barkzso 2010. január 02. 20:39
  „Ezt a nyilvánvalóan hazug manipulatív cikket...

  Igen igen igen! Megcsináltuk! Tesszük amit tennünk kell!!

  Milliárdos szoclib bűnbanda takarodj!!”
 • 8. achilleus 2010. január 02. 20:32
  „Az első 20 perc különösen érdekes:
  http://www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=9603”
27 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázolt a vonat Győrszentiván és Nagyszentjános közt

Gázolt a Győrből Budapestre tartó személyvonat Győrszentiván és Nagyszentjános között szombat… Tovább olvasom