Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Korrupcióellenes programot hirdetett az Együtt 2014

Bajnai Gordon szerint egyre többen mondják, hogy az ötvenes éveket idéző "kommunista tempó" a trafikok és a termőföld "lenyúlása".
Korrupcióellenes programot hirdetett az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért (PM) választási szövetség kedden Budapesten. A szövetség minden, állammal kötött szerződést nyilvánosságra hozna, és megteremtené a lehetőségét, hogy a bíróságok soron kívül vizsgálják felül a dohánybolt- és a földbérlet-pályázatokat.

A programot Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője és Karácsony Gergely, a PM-hez tartozó független képviselő mutatta be kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

A volt kormányfő azt mondta: Magyarországot "az Orbán-Simicska rendszerben egy polip fojtogatja", amit mindenhol megtalálni, ahol az állam valamit épít, hirdet, vagy valamire közbeszerzést, pályázatot írt ki.

Az állam magánérdekek kiszolgálójává vált, ezért a korszakváltás első lépése a korrupció "tűzzel-vassal való kiirtása" kell, hogy legyen - jelentette ki.

Bajnai Gordon szerint egyre többen mondják, hogy az ötvenes éveket idéző "kommunista tempó" a trafikok és a termőföld "lenyúlása". Ezért azt ígérte, ha az Együtt-PM szövetség kormányra jut, lehetővé teszi, hogy a bíróságok soron kívül, néhány hónapon belül felülvizsgálják a dohánybolt- és a földbérlet-pályázatokat.

Karácsony Gergely elmondta: programjuk része a párt- és kampányfinanszírozás átláthatóvá tétele, így a nyílt kampányszámla bevezetése. A PM-es képviselő hozzátette, ösztönözni kellene, hogy a pártok ne kevés embertől kapjanak sok pénzt, hanem sokaktól keveset, akár úgy, hogy az állam megduplázza a kisebb adományokat annak érdekében, hogy a pártok ne gazdasági érdekkörök akaratát képviseljék.

Az Együtt-PM szövetség előírná, hogy egyetlen, állammal kötött szerződés sem léphet hatályba, amíg az interneten nyilvánosságra nem hozzák. Emellett gyors és olcsó jogorvoslatot tenne lehetővé a közbeszerzéseken vesztes vállalatoknak.

A korrupciós ügyek bejelentőinek a mainál sokkal nagyobb védelmet biztosítanának - mondta Karácsony Gergely.

Közölte: javaslataikat elküldik azoknak a civil szervezeteknek, amelyek - a közérdekű adatok kiadási rendjének megváltoztatása miatt - a közelmúltban kiléptek a kormány korrupcióellenes munkacsoportjából, és azok észrevételeinek figyelembe vételével terjesztik be programjukat a parlamentnek.

Olvasóink írták

 • 7. Qllancs 2013. május 07. 22:19
  „Trafik biznisz --MA a legjobb Magyon. !
  Kiszolták pl. 1 éven 3-5 millió ft Tiszta haszon ,forgalmasabb helyen ..akár duplája is. / trafik.Soknak van 3--4--5 boltja is.
  Ez 20 évre biztos megélhetés..30-50 millió nyereség. Ez csak cigi. Ott a még más termékek árusítási lehetösége.”
 • 6. grafika88 2013. május 07. 16:47
  „Vajon a vizsgált 42 országból ../a korrupciót vizsgálta / Magyarország DOBOGÓS! 3. a legkorruptab ország !
  Egy jelentésből :
  " ..úgy szüntetik meg a korrupciót, --hogy államosítják, törvényesítik. Maguk képére írják át a törvényeket ! " hvg.hu.”
 • 5. igazságkereső 2013. május 07. 16:22
  „A lenyúlás tekintetében vitán felül áll Bajnai Gordon szakértelme, méltán állt a "kommunista tempó" élére! De hol maradt a visszapillantó tükör?!”
 • 4. pachakuti 2013. május 07. 16:17
  „Tolvaj kiált rablót?”
 • 3. queenmargareth1 2013. május 07. 16:02
  „ez nagyon érdekesen hangzik:)”
 • 2. lukrecia 2013. május 07. 14:25
  „"uvegzseb programot " inditott mar az Mszp es Szdsz is. Kuncze addig tartotta magat az elvekhez mig ki nem derult Strabagos akcioja. Semmi masrol nem szol, csak h a trafik dolgot es termofold lenyulast a kelletenel is nagyobbra nagyitsa. Kortesbeszed reszet kepezze.
  Az interneten valo osszes allami-onkormanyzati szerzodes nyilvanossa tetele . Jo otlet mint program. Csak ezt eppen a baliib oldal nem tudja megvalositani soha.”
 • 1. spiler 2013. május 07. 14:22
  „előszőr a POLITIKUSOKAT KELLENE ÁTVILÁGÍTANI AKINÉL valami nics rendben ott eljárni”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: igazságosabb rezsicsökkentés a cél

A megélhetési költségek nem csak gáz és a villanyszámlákból állnak - mondta Török Zsolt. Tovább olvasom