Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 8°C Még több cikk.

Körültekintő vásárlásra intenek a fogyasztóvédők

A pénzügyi válság miatt a szokásosnál is nagyobb körültekintésre intik a vásárlókat az idei karácsonyi szezon előtt a civil fogyasztóvédők.
Az áruhitelek esetén emelkedő törlesztőrészletekre kell készülni, de a hibás termékekre most is a szokásos szabályok vonatkoznak. A fogyasztóvédők szerint idén kevesebb drága műszaki cikkről kapnak majd panaszbejelentést, mert a válság miatt ezekből feltehetően kevesebb fogy majd.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) a közelmúlt pénzügyi történései miatt arra figyelmezteti a vásárlókat, hogy még a korábbiaknál is jobban gondolják át, hogy milyen ajándékra mennyit és milyen formában költenek idén karácsonykor. A jelenlegi áruhitelek törlesztőrészletei ugyanis emelkedhetnek, ezért az ünnepek után a családok nehezebben tudják majd visszafizetni a kölcsönt. A szakemberek azt tanácsolják, hogy még az áruhitel felvétele előtt vegyék számba a lehetőségeiket, gondolják át alaposan, hogyan tudják megoldani a visszafizetést és csak ezek fényében költekezzenek - mondta Kovács Krisztina, a FEOSZ szóvivője.

A fogyasztóvédők minden ünnep előtt, alatt és után számtalan panaszt kapnak hibás termékekről. Fontos tudni, hogy ezekre karácsonykor is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az év többi részében. Ha a vásárló a jótállási, szavatossági időn belül jelzi a minőségi hibát, akkor a kereskedőnek jegyzőkönyvet kell felvennie, és gondoskodnia kell arról, hogy kicseréljék vagy megjavítsák a terméket, esetleg visszafizessék az árát. Az akciós árukra ugyanilyen szabályok vonatkoznak. Ez alól csak az lehet kivétel, ha egy terméknek éppen azért vitték le az árát, mert valamilyen hibája volt és erre még a vásárlás előtt felhívták a vevők figyelmét. Azt is érdemes tudni, hogy csak hiba esetén kötelesek kicserélni az árut, vagyis ha például nem jó a szín vagy a méret, akkor a kereskedő döntheti el, hogy milyen módon kezeli a problémát.

Mivel karácsonykor általában műszaki cikkeket vásárolnak az emberek, a panaszok jelentős része ezekkel kapcsolatban érkezik a FEOSZ-hoz. A korábbi években a kisebb háztartási gépektől a több százezer forintos plazmatévékig szinte minden előfordult ezek között, ez azonban a jelenlegi pénzügyi válság miatt változhat. Kovács Krisztina hozzátette: az előrejelzések szerint az emberek idén jobban megfontolják majd, hogy belevágjanak-e például egy félmillió forintos televízió megvásárlásába. Emiatt valószínűleg több fogy majd az olcsóbb termékekből, vagyis feltehetően ezekkel kapcsolatban érkezik majd a panaszok többsége is a fogyasztóvédőkhöz.

Olvasóink írták

 • 1. joy 2008. november 12. 08:11
  „Mi a frászért gerjeszik a válsághangulatot az újságok?
  Egyes ipari termelésben valóban beütött a krach, de a nagytöbbséget meg sem érinti, csupán azokat, akiket megkurtítanak ezzel a hamis jelszóval!
  Addig papolnak, míg a kereskedelem jelentős áremeléseket hajt majd végre "Válság van!" fölkiáltással!

  Sokkal inkább a VÁSÁRLÓI TUDATOSSÁGot kellene erősíteni!
  Mindenki nézze meg, mit, hol, mennyiért lehet kapni, és ne dőljön be a "Legolcsóbb", meg "Akció" címszavaknak!
  Mindig figyeljen az árra, és ha tudja ellenőrizze a kiírt összeget a vonalkód olvasóval!
  A nevenics terméket meg ne vegye meg!!!
  Sok esetben azért nem lehet érvényesíteni a garanciát, mert 1-2 hónappal a vásárlás után már sem a gyártó, sem az importőr kereskedő nem érhető el!
  A thai-kínai dzsunkánösszeszerelt laptop, PC, TV, monitor sz.rt sem ér, hiba érte pénzt kiadni még akkor is, ha ára felényi a nevesebb termékekénél!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csaknem 120 milliárd forintos vasútfejlesztési program indul

A kormány múlt szerdai ülésén döntött arról, hogy kiemelt projektként támogatja a Budapest-Székesfehérvár-Boba vasútvonal csaknem 120 milliárd forintos rekonstrukcióját. Tovább olvasom