Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Közmunka a Demszkyt megdobáló fiataloknak

Közmunkára ítélték a Demszky Gábort tojással megdobáló fiatalokat.
Közérdekű munkára ítélte hétfőn a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) azt a két fiatalt, aki három éve tojással dobálta meg Demszky Gábor szabad demokrata főpolgármestert.

A városvezetőt 2009 áprilisában éppen a PKKB épülete előtt hajigálták meg tojásokkal, amikor a Polgár Tamással, a Tomcat néven ismert radikális bloggerrel folytatott perről távozott. Az egyik tojás eltalálta a politikust.

Németh Leona bíró szóbeli indoklása szerint az esetről készült videofelvételek alapján kétségtelenül bebizonyosodott, hogy mi történt. Ezt a vádlottak az eljárás során -időnként változó tartalommal - tett vallomásaikban is jobbára elismerték. Mindazonáltal vitatták bűnösségüket, és azt hangoztatták, hogy amit tettek, az nem bűncselekmény, nem volt veszélyes a társadalomra, és a véleménynyilvánítás szabadságának keretei között maradt.

A vádlottak az eljárás során azzal is védekeztek, hogy Demszky Gábor fasisztának, újnyilasnak bélyegezte őket mint egy tüntetés résztvevőit, és ők "kisemberekként" nem láttak más lehetőséget a kellő súlyú reagálásra, mint hogy tojással megdobálják. Ez a tiltakozási forma szerintük Nyugat-Európában bevett, és nem is büntetendő.

A vádlottak szerint a sértett volt az, aki a vádbeli időszakban politikai tevékenysége miatt megbotránkozást, közfelháborodást keltett, amerre csak megjelent.

A bíró szóbeli indoklásában rámutatott: a vádbeli garázdaság bűncselekmény megállapításához nem csak a fenti eredmény szükséges, de az is, hogy az elkövető erőszakos magatartást tanúsítson.
Emlékeztetett: a vádbeli cselekmény előtt nem sokkal a büntető törvénykönyv garázdaságot szabályozó paragrafusa kiegészült egy új szakasszal, amely szerint az is erőszakos magatartásnak minősül, ha a támadó jellegű fizikai ráhatás "nem alkalmas testi sérülés okozására".

A törvényalkotó a személyre irányuló tojásdobolást így üldözendő cselekménnyé, garázdasággá nyilvánította, függetlenül attól, hogy azt a véleménynyilvánítás szándékával követték-e el - tette hozzá Németh Leona.

A büntetés mértékéről kifejtette: a korábbi védői indítványban szereplő próbára bocsátást nem tartotta elegendőnek, ezért szabott ki 30 nap közérdekű munkát, amit fizikai munkakörben kell majd letölteniük a vádlottaknak hétről hétre a pihenőnapokon, naponta hat órában.

A két büntetlen előéletű Pest megyei fiatal - egyikük szakmunkástanuló, a másik munkanélküli informatikus - a védőjével együtt tudomásul vette az elsőfokú döntést, ám az egyelőre nem emelkedett jogerőre, mert az ügyészség három nap gondolkodási időt kért a fellebbezés kérdésében.

Olvasóink írták

 • 2. Mozimasiniszta 2012. június 11. 17:12
  „Nna...és akkor ... erről a patkányról úgy hallgat a média, mintha az elmúlt húsz év tiszta diadalmenet lett volna a fajtájának, (szadesz) uralkodása alatt a fővárosban ! Semmi-semmi bűn nem tapadt hozzájuk,
  semmi kárt nem okoztak ! nincs is miről számot adnia, felelősséget vállalnia !
  De ! ha valaki annyi bűnt követ el a kiválasztottakkal szemben mint nevezetesen eme két ifjonc,
  akkor: elévűlhetetlenség ! kerékbetörés ! kárpótlás ! ja és a holokausztot még fel sem emlegették !
  (valamiből csak meg kell élniük - jól)”
 • 1. Jozsoci 2012. június 11. 15:45
  „Mi tartott ezen három évig? Ja, lassú munkához idő kell!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megrongálták a nagykanizsai menórát

Ismeretlenek rongálták meg a nagykanizsai zsidó hitközség udvarán található menórát. Tovább olvasom