Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Lemondását ajánlotta fel Gyurcsány - külföldi vélemények

A BBC szombaton internetes honlapjának címoldalán szerepeltette, hogy Gyurcsány Ferenc felajánlotta lemondását.
A német Spiegel magazin írása szerint a pénzügyi válság miatt Magyarország gazdasága a padlóra került, a kormány pedig levonta a tanulságot, és Gyurcsány Ferenc ezért ajánlotta fel távozását lemondását. Az AFP francia hírügynökség szerint Gyurcsány elismerte: egy jelentős pillanatban elmulasztotta, hogy tisztán beszéljen, ezért jelentősen lecsökkent a szavahihetősége. A hírhez szinte minden médium hozzáteszi: Magyarországot különösen érzékenyen sújtotta a gazdasági válság.

A brit közszolgálati médium írása szerint Gyurcsány azért ajánlotta fel lemondását, mert a gazdasági válság közepette túlságos megcsappant kormányának népszerűsége. A BBC szerint a magyar kormányfő pártja, az MSZP kongresszusán többek közt azt mondta, hogy akadályként látja magát a szükséges gazdasági és társadalmi reformok útjában. A brit közszolgálati médium elemzőkre hivatkozva azt írta, hogy Gyurcsány ugyan csökkentette a költségvetés hiányát, de nem sikerült neki társadalmi támogatást szereznie a széleskörű reformok végrehajtásához.

A német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerint Gyurcsány arra hivatkozva mondott le, hogy a válságmenedzsmentnek és a reformoknak a jelenleginél nagyobb politikai és társadalmi támogatottságra lenne szükségük. A német lap egyúttal megemlíti, hogy a pénzügyi krízis miatt az év elején már megbukott Izland és Lettország kormánya. Az FAZ a BBC-hez hasonlóan szintén említést tesz róla, hogy Magyarország októberben 25 milliárd dolláros hitelt vett fel a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF).

A Spiegel szerint a pénzügyi válság Magyarországon olyan károkat okozott, amelyek teljesen romba döntötték a gazdaságot. A német magazin szerint a kabinet levonta a tanulságot, és ezért ajánlotta fel lemondását a kormányfő. A Spiegel szerint április közepéig megalakulhat az új kormányzat Magyarországon. A lap ezután sok más médiumhoz hasonlóan arról ír, hogy Gyurcsány Ferenc 2004-ben került hatalomra, majd 2006-os újraválasztása után a balatonőszödi beszéd miatt hosszas kormányellenes zavargások törtek ki Magyarországon.

Az AFP francia hírügynökség többek közt azt írta, hogy Gyurcsány az MSZP szombati pártkongresszusán elismerte, hogy egy jelentős pillanatban elmulasztotta, hogy tisztán beszéljen, ezért jelentősen lecsökkent a szavahihetősége. A francia hírügynökség ezenkívül megemlíti, hogy a távozását felajánló magyar kormányfő azt mondta: folytatódnia kell az oktatási-, egészségügyi, és szociális ellátórendszer reformjának.

A Le Figaro napilap információi szerint két hét múlva, az MSZP rendkívüli kongresszusán dől el, hogy a párt kit javasol majd Gyurcsány utódjának.

Olvasóink írták

 • 18. allegro 2009. március 22. 19:33
  „Kedves Achilleus!
  1990 óta adófizető vagyok, és szerintem az inflációs változásoknak megfelelően, már akkor és azóta is ugyanennyi adókat fizettünk, de 1 millióval több munkavállaló járult az államkasszához. (kit is hibáztassunk ezért, hogy ma hol van mindez?)
  Meglehetősen régóta, már O. idejében is 3 millió, vagy talán inkább 2,2 az aki eltart 10 milliót. A kb. 400 ezer felsőoktatási hallgatóból 300 ezer egészen biztos, hogy ingyenes, a keresők 10%-a, 10%-nyi bevétel helyett ennyivel több kiadás, azért nagyon nem mindegy! És az sem, ha elmegy a diplomás pénztárosnak, mert megtehette volna már jópár évvel korábban is - tehát mennyi bevétel kiesést okoz.
  1990-ben mindössze 100 ezer ingyenes hallgatót tartott el 4 millió adófizető és GDP termelő!
  Mondja már meg nekem, honnan és miből osztogatna ma a jóval kevesebből a jóval többnek O?! És kik vágják tönkre a nyugdíjrendszert? Kik miatt kell tovább dolgozni, gyanítom nem miattunk, akik 18 évesen beálltunk, hanem azok miatt, akik ma ezzel inkább várnak még ha lehet 6-10-12 évet is.
  A munkahelyteremtést piacgazdaságban nem az államon kellene számon kérni, mert mindenkinek egyenlő joga van a munkahelyteremtés lehetőségével élni, a munkahelyeket olyan polgárok teremthetik, mint akár Ön vagy én, vagy bárki más. Vannak persze jobb és kevésbé jobb érdekérvényesítők, képzettséggel (mi a frászt csinál a rengeteg diplomás??) és anyagi feltételekkel rendelkezők, magunk között kellene keresni, hogy teremtünk-e, megteszünk-e mindent, amit telik, vagy másokra mutogatunk, sőt bűnbakot jelölünk ki saját tehetetlenségünkkel nem akaródzván szembenézni. Még csak nem is feltétlen vadonatúj vállalkozásokat kell minden esetben teremteni, mert ha felkészülten, szakmailag kompetensen végzik munkájukat, az elég indok arra, hogy virágozhasson egy vállalkozás, és ott hozzák létre az új munkahelyeket, helyben. Még az EU támogatásoknak is alapfeltétele a munkahelyteremtés. Hát akkor?
  O. vezetése alatt is vannak ilyen aktív emberek, mint fordítva. És olyanok, akik gyalázkodás helyett a fent leírt elvárásokat, amelyeket magukkal szemben is alapelvárásnak tekintenek megvalósítják, teremtenek.
  Az üresnél is bosszantóbb gyalázkodás, ami csak hátravet mindenkit vagy példaértékű teremtés?
  O. személye besározza azokat is, akik ezt nem érdemlik meg. Aki sarat dobál az maga is sáros!
  És Ön hol él, mert csak idézget hol ettől hol attól és a valóságtól elrugaszkodott szakértőnek tűnő szövegeket ír naphosszat, nincs jobb dolga egész hétvégén? Bár semmi közöm hozzá elnézést, de nagyjából elolvastam a többi hozzászólását is.
  Meggyőződésem, hogy a bajok nem Gy-től származnak, ha ő igen, akkor O. még inkább tett rá pár lapáttal. És az egész történet a szánalmas magyar valóság - világ legpesszimistább nemzete a magyar, említették már az 1991-es felmérésben, akkor pedig még hol volt Gy.? Vagy O.? Gy. bármit is mondanak róla sokkal kulturáltabban viselkedik, mint O. akiben ennek a nyomait is alig látni. Az öszödi beszédre meg nem kell folyton hivatkozni, az elkúrást nem ő kezdte, bevállalhatta volna O. is, aki felelőtlenül a semmiből osztogatott mindenkinek - ami persz, hogy tetszett sokaknak, mindez azonban csak ideig óráig megy, amíg ki nem borul az a bizonyos bili.”
 • 17. hazgondnok 2009. március 22. 16:26
  „Sajnos bármejik párt jön a kormányzásba az elöbb a saját zsebét tömi meg,ezért a kis bérű ember nem fog semmi változást érezni leg feljebb aszt,hogy már megint üres a pénztárcája pedig a fizetés még a láthatáron sincs”
 • 16. homer 2009. március 22. 15:06
  „Azért ez olyan vicces, hogy egy héttel ezelőtt még a "dovilogiokzaranka" csapat lehülyézett mindenkit aki dili fletó közeli lemondását jósólta!”
 • 15. Hmmm... 2009. március 22. 12:06
  „Mar 1989-ben kezdtek eladni es felszamolni az allami tulajdonokat, de akkor meg az uj gazdak nem kulfoldiek voltak. Sajnos nem is a tulajdonjog valtas lett volna a problema, hanem az ertekesites modja, az arak es a nem megfelelo uj gazdak. Amikor a toke egyre csak csokkent , akkor kezdtek a kulfoldnek atadni a gazdasagi lehetosegeket, nem szamolva azzal, hogy termeszetesen azok erdekei nem a magyar nep erdekeit fogjak kepviselni. Szoval a fejetlenseg 1989-ben kezdodott es kesobb csak egyre nagyobb lett. A maganszektor novekedesevel egyre inkabb kezdett osszeolvadni a hivatali es a maganerdek, az az a korrupcio. Sajnos ma egyetlen jelentos politikusunk sem tiszta, meg ha annak is mondjak onmagukat. A torvenyrendszer kiskapuit ugy nyitogatjak, ahogy akarjak. En emleszem, amikor 1 evre megvaltoztattak az ingatlan ertekesitesi adoszazalakot /erdekes modon csokkent/, ami nyilvanvaloan a tuzhoz kozelallok ingatlan beruhazasi terveinek felelt meg. A kovetkezo evben ujra megugrott ez a szam es az atlagpolgarok tovabbra is a magas adot fizettek.”
 • 14. Hm 2009. március 22. 11:47
  „Szerintem NEM GY-csinálta a VilágVálságot!!!!!!!
  Ja és ne felejtsük el, hogy mikor is adták el pl.: Szegeden a Pick, Sole(tejgyár),Paprika üzemeket és ezzel 1000 meg 1000 munkahelyet szüntetve meg. Sajnos az egész országban ez volt a jellemző amit O.V köszönhetünk persze hová lett az a több 1000 milliárd??????? Persze ő jobb volt hiszen 4 év alatt eltüntette ezt a lovét nem kellett 8 évig küzdeni a tetteivel!!!!! Most sincs programjuk igazából Nincs az országban egy párt sem akire érdemes szavazni ez mind agyhalott és csak a zsebét tudja tömni, de ebben jók!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 13. achilleus 2009. március 22. 10:34
  „11. hozzászólás allegro 2009.03.21. 23:28
  És most ingyenes??? Allegro! Hol él maga?
  Ma egy dolgozó a magas adóelvonás miatt többel gyarapítja az államkasszát, mint bármikor korábban. Csak inkább azt kellene megnézni mi lesz a befizetett adókkal! Nem a termeléssel volt itt a probléma egészen a legutóbbi időkig, hanem az elosztással, és az államilag levezényelt lenyúlásokkal. Nem a nép a hibás, hanem a vezetők. A ténylegesek.”
 • 12. Mignon 2009. március 22. 02:50
  „Kedves 10. "PEPE"
  Igazad van.
  "A külföld csak söpörgessen a sajat haza tajan"!

  De, azt ugye megerted, hogy nekem, mint "külföldinek", nem mindegy

  "ha a szomszed haza, epülete eg"!!!!!!!!!

  Szia”
 • 11. allegro 2009. március 21. 23:28
  „Szerintem a tönkre vágásban O-nak igen nagy köze volt. Megszavaztatta tömegek ingyenes felsőfokú oktatását, ami soha nem volt ingyenes, csak igen keveseknek. Ez nagyon olcsó és könnyű fogás volt, ahelyett, hogy elmagyarázta volna, miért is van rá szükség, és a fiatalokkal megértette volna, míg szüleiket emlékeztette volna, hogy ez soha nem volt ingyenes a legtöbb ember számára. A tömeg finanszírozását meg oldja meg Gy. azért ez nem ferr, mert már évek óta az a tömeg, amely előző generációk ugyanazon időszakában dolgozott és gyarapította az államkasszát, az most semmit nem tesz, hanem vesz. Számolni, vagy legalább ilyen alap össszefüggéseket felfogni képesek vagyunk-e vagy csak pufogtatunk?”
 • 10. PEPE 2009. március 21. 20:31
  „Külfőld csak söprögessen a saját háza táján.”
 • 9. comet 2009. március 21. 19:50
  „8. Achilleus- azt elmagyarázták, hogy Fletó beszéde nem lemondás volt, de nem tudták megmomdani, hogy mi volt.
  Lehet hogy nálad a megoldás: gyurcsanyizmus.”
 • 8. achilleus 2009. március 21. 19:21
  „7. hozzászólás comet 2009.03.21. 19:19
  Magyar specialitás. Másutt tényleg nem is értik. Nem biztos, hogy velük van a probléma. És, amit legelőbb írtam:
  "Ha mégis maradna, jót röhögnek rajtunk. De legalább mindenkinek - külföldön is - nyilvánvalóvá válik, mit is jelent a gyurcsányizmus." Úgy megy, hogy jön.”
 • 7. comet 2009. március 21. 19:19
  „a Tv2-őn közben már elmagyarázták a gyengébbeknek, hogy Fletó megnyilvánulása nem lemondás volt.
  Úgyhogy kedves külföldi újságírók a jelek szerint nem sokat konyítanak a szakmájukhoz, mert elég komoly bakinak számít arról írni hogy egy miniszterelnök lemond, miközben csak a pozicióját erősíti.
  Lehet jönni Magyarországra továbbképzésre.”
 • 6. lopicigazsi 2009. március 21. 19:12
  „Külföldön is azt mondták, Gyurcsány a FAL-on nem véletlenül áll a lista élén! (________www.afal.hu_________)”
 • 5. rozator 2009. március 21. 18:29
  „Hát igen !Várják már a Messiást!”
 • 4. Hmmm... 2009. március 21. 17:57
  „Hat igen. Mar akkor johetett volna ez a lepes, amikor bevallotta hiveinek, eveket toltottek el semmittevessel. Meg az is jobb volt talan, mert amikor ralepett a tettek mezejere, csupa veszteseget okozott.”
 • 3. egy 2009. március 21. 17:48
  „A sok külföldi újság lefordítva magyarra: Gyurcsány Ferenc és bandája tönkre vágta az országot, és most a majdnem elsüllyedt hajót elhagyja a mellét döngetve. De, mint kapitány, neki kellene utoljára, de elfelejtette ezt az egyszerű szabályt! És hogy ki lenne a legjobb utána? Szavaztunk már néhányszor, és valamiért mindig nem az történt, amit ígértek, és ezt párthovatartozástól függetlenül mondom.”
 • 2. comet 2009. március 21. 17:37
  „Fletó már a Nabucco-ban gondolkodik, amit meg csinált az országban azt oldja meg más.”
 • 1. achilleus 2009. március 21. 17:28
  „Ha mégis maradna, jót röhögnek rajtunk. De legalább mindenkinek - külföldön is - nyilvánvalóvá válik, mit is jelent a gyurcsányizmus.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétezren a Magyarok Szövetsége zászlóbontó ünnepén

A mozgalom célja az ország érdekeiért cselekvő szervezetek és személyek összefogása. Tovább olvasom