Délmagyar logó

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 14°C | 30°C Még több cikk.

Lemondott a PSZÁF elnöke

Lemondott Farkas Ádám, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke június 30-i hatállyal azt követően, hogy a felügyelet 2009. éves jelentését a parlament hétfőn nagy többséggel elfogadta.
Farkas Ádám az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: "tekintettel arra, hogy a hatályos törvényi szabályozással összhangban 6 éves időszakra szóló kinevezésem 2009 nyarán kevesebb, mint egy évvel a közelgő választások előtt történt, úgy tartottam tisztességesnek, hogy az újonnan megalakult kormány számára lemondásommal megteremtem a lehetőséget arra, hogy a továbbiakban az általa jelölt szakember irányíthassa a felügyelet munkáját".

A leköszönő elnök azt írta: a felügyelet 2010. január 1. óta a kormánytól független, az Országgyűlés ellenőrzése alá rendelt autonóm államigazgatási szerv, ugyanakkor törvény által szabott feladatai hatékony ellátásához, a szükséges gazdaságpolitikai és pénzügyi szabályozási koordinációban való részvételhez véleménye szerint a felügyelet vezetésének szüksége van a mindenkori kormány bizalmára.

"Az egy évvel ezelőtti kinevezésemet megelőző nyilvános parlamenti meghallgatások során a közvélemény számára is egyértelműen jeleztem, hogy elnöki megbízatásomat nem politikai, hanem független, szakmai feladatnak tekintem. Munkám során mindvégig ennek megfelelően jártam el, ennek elismerése, hogy a felügyelet jelentését a Parlament képviselői 88 százalékos többséggel fogadták el" - fogalmazott Farkas Ádám.

A leköszönő elnök szerint, bár az elmúlt év sem a hazai gazdaság, sem azon belül a pénzügyi szektor, de az ügyfelek számára sem volt könnyű, ennek ellenére a pénzügyi rendszer stabilan töltötte be szerepét a gazdaság működésében.

Megítélése szerint ebben az időszakban a felügyelet szakmai munkájában a törvényi szabályozási környezet változásai és a belső átalakítások következtében sikerült komoly minőségi javulást elérni.

Erősödött a pénzügyi intézmények ügyfeleinek védelme, szorosabbá vált a kulcsfontosságú pénzügyi csoportok működésének felügyelete, időben sikerült fellépni több olyan szervezettel szemben, amelyek jogsértő magatartásukkal a pénzügyi piacok átlátható működését zavarták, vagy ügyfeleik érdekeit széles körben sértették. Megszilárdult a felügyelet függetlensége, a kormányzat, a Magyar Nemzeti Bank és a PSZÁF részvételével létrejött és folyamatosan működött a pénzügyi rendszer stabilitásárért végzett feladataik összehangolására létrehozott Pénzügyi Stabilitási Tanács - sorolta közleményében Farkas Ádám.

Korábbi sajtóértesülések szerint a PSZÁF következő elnöke Szász Károly lehet, aki 2000 és 2004 között már vezette a felügyeletet.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2010. június 29. 16:51
    „Éppen ideje volt, mert az ég világon semmit nem tett a bankok fékezhetetlen CHF árfolyam folyamatos és most megfizethetetlen árfolyamemelésük miatt.Egy magára valamit is adó pénzfelügyeleti szervezet már régen észhez térítette volna bankokat,hogy talán az általuk komoly jövedelemvizsgálat alapján kiutalt CHF hitelek esztelen emelését hagyják abba és vigyék a józan ész határára.Minden féle hivatkozást pedig be kell fejezni,mert hazugság az egész, hiszen pénzügyi nemzetközi szaklapokban olvasható,hogy a bankok masszív nyereségre tettek szert.Akkor miről is szól a bankárok hazugsága,elfogadták az állam által nyújtott milliárdos,vissza nem térítendő támogatást és még a devizahiteleseket is lenyúlják?!Egy demokratikus országban az ilyen bankokat és bankárokat azonnal visszaküldik saját országukba / Olaszország -CIB Bank,Raffaisen bank-Ausztria, MKB Bank-Németország!/ Ott kellene talán tovább "fejni" az embereket ilyen tisztességtelen módon! Várjuk a kormány illetékeseinek azonnali ilyen irányú intézkedését, a törlesztőrészletek teljes összegének felfüggesztésére irányuló kormányhatározatot,addig, amíg a bankok nem viszik vissza az eredeti törlesztőrészletre,amelyet ők maguk hagytak jóvá komoly jövedelemvizsgálat alapján és természetesen ebből állapították meg a hitelképességet is!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halállal végződő verekedés Tokodaltárón

Összeverekedett a tokodaltárói pincesoron két, együtt italozó férfi. Egyikük doronggal ütötte meg… Tovább olvasom