Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Lesz munkaerő-kölcsönzés

A főváros után az országban Győr-Moson-Sopron megyében a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta. Öt év óta folyamatos a csökkenés, 2000-ben a mutató 3,6 és 4,6 százalék között változott.
A megyei munkaügyi központ a lassan elfogyó naptári évben 18 ezer állást közvetített, munkatársai közreműködésével hétezren kerültek vissza a munka világába. Ez az adat is szerepel abban az értékelésben, melyet a megyei munkaügyi központ igazgatója, Rimányiné Somogyi Szilvia készített a szűkebben vett haza idei munkaügyi helyzetéről. A munkanélküliségi mutató az elmúlt öt évben folyamatosan csökkent a megyében. A munkaerő-közvetítésben, ahogy a munkaerő iránti kereslet és kínálat alakulásában is, azonban vannak új jelenségek. Annak tekinthető például a multinacionális cégek munkaerőigényének hullámzása. A multik nem termelnek raktárra. Ha termékeik iránt nő a kereslet, több embert vesznek fel, míg visszaesés esetén leépítenek. A megyei munkaügyi központ egyik legfontosabb feladatának tekinti ennek figyelemmel kísérését és az emberek átcsoportosítását.

Új jelenségnek tekinthető, hogy idén a friss közgazdasági végzettséggel és jogi diplomával rendelkező fiatalok számára sem volt könnyű az elhelyezkedés. A nyilvántartott összes munkanélkülin belül éves átlagban a pályakezdők nem egészen hatszázalékos arányt képviseltek. A munkanélküliek majdnem egyharmada maximum nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkezett. A megyei munkaügyi központ 2002-ben 27 képzési tanfolyamot szervezett és indított. Ezekkel igyekezett pótolni és kiegészíteni az elhelyezkedéshez mind fontosabb nyelvi és számítástechnikai ismereteket. A központ mind nagyobb figyelmet fordít tevékenységében a munkanélkülivé válás megelőzésére. Segít a megalapozott szakmaválasztásban az általános iskolák pedagógusainak, az általános iskolás gyerekek szüleinek, diákjainak tájékoztatásával, irányt mutat az egyes szakmákban tapasztalható elhelyezkedési lehetőségekről.

A munkaügyi központ már tavaly tudott a Győri Keksz Kft. elbocsátási tervéről, s ennek ismeretében a központ intézkedési tervet készített hatásának mérséklésére. Hatásosan közreműködött a központ a Gardénia rt.-ből elbocsátottak elhelyezkedésében is. Eredményesen foglalkozott a központ idén a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási rehabilitációjával, a bizonyság erre: ebből a körből háromszázötvenen jutottak ismét munkához. Jövőre, hangzott el a munkaügyi központ évzáró sajtóbeszélgetésén, szolgáltatásaik közé felveszik a munkaerő-kölcsönzést is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Berkes Erzsébet

Elhunyt Berkes Erzsébet, József Attila-díjas irodalomkritikus, újságíró, a Magyar Újságírók Országos… Tovább olvasom