Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Magas német kitüntetést kap Németh Miklós volt kormányfő

A magas rangú német Point Alpha díjjal tüntetik ki Németh Miklós volt miniszterelnököt az európai és a német egység érdekében kifejtett munkájáért - közölte pénteken a Német Egység Kuratóriuma.

A díj odaítéléséről döntő testület hangsúlyozta, hogy a kitüntetéssel elismerik Németh Miklósnak az 1989-es határnyitásban vállalt "bátor és kiszámíthatatlan személyes kockázattal járó" hozzájárulását.

Németh Miklós döntése a határzár felszámolásról megnyitotta az utat, "amelynek végén Európa egyesült a szabadság, a demokrácia és a jog jegyében" - idézték a közleményben a testület elnökét, Christine Lieberknecht Türingia tartományi kormányfőt, aki kiemelte: "az európai demokraták örök felelőssége, hogy ebben a szellemben építsék tovább az Európai Uniót és annak minden egyes tagállamát".

A Német Egység Kuratóriuma egyhangúlag határozott arról, hogy Németh Miklósnak adományozzák a kétévente kiosztott díjat, amelyet korábban többek között Václav Havel néhai cseh köztársasági elnök és Helmut Kohl volt német kancellár kapott meg.

A testület az elismerés adományozásával huszonöt év után ismét fel kívánja hívni a figyelmet "a felejthetetlen és világtörténelmileg példás hozzájárulásra, amellyel a magyar kormány és a magyar nép Németország újraegyesítésének ügyét is előre mozdította."

A kuratórium egyben kifejezi köszönetét és tiszteletét a magyar népnek a keletnémet menekültek ellátásáért kifejtett "karitatív tevékenységért és példamutató humanitárius segítségnyújtásért". Különösen a Magyar-Máltai Szeretetszolgálatnak jár "nemcsak a legnagyobb elismerés, hanem mindenekelőtt köszönet és maradandó tisztelet" a menekültek százaiért végzett odaadó munkájáért - áll a közleményben.

A díjat a Point Alpha nevű egykori megfigyelőállomásról nevezték el, amelyet az amerikai hadsereg épített a hidegháborúban a keletnémet-nyugatnémet határon, Rasdorf település térségében. A kitüntetést június 15-én adják át Németh Miklósnak a támaszponton kialakított emlékhelyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos gázolás történt Biatorbágy és Sóskút között

Még tisztázatlan körülmények között elgázolt egy személyautó egy gyalogost péntek reggel 5 óra körül… Tovább olvasom