Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Magyarország elismeri a szíriai ellenzéki koalíciót

Magyarország a szíriai nép egyetlen törvényes képviselőjének ismeri el a felkelők és az ellenzék által novemberben, Dohában megalakított Szíriai Forradalmi és Ellenzéki Erők Nemzeti Koalícióját - tájékoztatott a Külügyminisztérium.
Kifejtették, a csaknem két éve tartó szíriai konfliktusban "a saját népe ellen háborút viselő, tízezrek halálát, menekülthullámot, pusztítást, humanitárius katasztrófát okozó és súlyos emberi jogsértéseket elkövető, diktatórikus Aszad-rendszer" elvesztette legitimitását, és távoznia kell a hatalomból.

Magyarország álláspontja szerint minél előbb történik meg a politikai rendszerváltás az országban, a szíriai nép annál előbb kap esélyt jövőjének szabad alakítására - olvasható a tárca közleményében.
Az ellenzéki koalíció elismerésével "Magyarország nincs egyedül" - mutattak rá. Kiemelték, a nemzetközi közösségben egyre több ország, köztük EU-tagállamok és a Szíria barátai csoport találkozóin részt vevő, a szíriai változás mellett elkötelezett országok döntöttek már hasonlóan.

Magyarország lépésével támogatja a demokratikus átalakulásra, a szabad választásokra és az emberi jogok érvényesítésére tett erőfeszítéseket, hogy a szíriai nép szabadon határozhasson sorsáról - hangsúlyozták.

Úgy fogalmaztak, fontos, hogy az ellenzéki koalíció egyesítse a szír társadalmat, és teret adjon valamennyit törekvésének, irányzatának, csoportjának. Továbbá biztosítania kell az etnikai és vallási kisebbségek, különösen a szíriai keresztény közösségek jogait és részvételét a döntéshozatalban - áll a kommünikében.

A francia külügyminiszter szerdán közölte: száznál is több ország ismerte el az új szíriai ellenzéki koalíciót, így lehetőség nyílt arra, hogy nagyobb humanitárius - és esetleg katonai - segítséget nyújtsanak a Bassár el-Aszad ellen harcoló erőknek. Laurent Fabius "rendkívüli előrehaladásnak" nevezte a Szíria barátai országcsoport szerdai marrákesi konferenciáját. A csoportot alkotó arab és nyugati országok az eseményen hivatalosan is elismerték a Szíriai Nemzeti Koalíciót a szíriai nép "egyetlen képviselőjének". Az elismerést a tanácskozáson elfogadott közös dokumentum is tartalmazza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2013-ban indul a konzultáció a határon túli magyarokkal

Orbán Viktor és kormánya tevékenysége az emberekkel való folyamatos kapcsolattartáson alapul,… Tovább olvasom