Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Magyarország maradna ki leginkább az ukrán válság megoldásából

A 10 uniós tagállamban mindössze 7500 felnőttet kérdeztek meg.
Tíz európai uniós tagállam közül Magyarország lakossága szeretne leginkább kimaradni az ukrán válság megoldásából - derült ki egy friss közvélemény-kutatásból.

A The Daily Telegraph című brit lap keddi ismertetése szerint összesen 7500 felnőtt véleménynyilvánításán alapul az eredmény. A felmérés Magyarországon kívül Belgiumra, Franciaországra, Németországra, Nagy-Britanniára, Írországra, Olaszországra, Lengyelországra, Spanyolországra és Svédországra terjedt ki, és április első felében készítette az Ipsos cég.

Az adatok szerint erős Ukrajna stabilitásának támogatottsága az EU-polgárok körében. A tíz ország átlagát véve lakosaik 55 százaléka szerint politikai vezetőiknek minden lehetségest meg kell tenni a megmaradt - Krím nélküli - Ukrajna támogatásáért. Ugyancsak a tízes átlagot tekintve 30 százalék véli úgy, hogy országa vezetőinek ki kellene maradnia a történésekből és hagynia, hogy mások oldják meg a problémákat. Az így gondolkodók hányadának mutatója Magyarországon a legmagasabb, 49 százalékot ért el - jegyezte meg a brit lap.

Szintén kirívó az ukrán stabilitást támogatók magyar hányada: a legalacsonyabb a 10 ország körében. A megkérdezett félezer magyarnak mindössze a 33 százaléka nyilatkozott úgy, hogy országa vezetőinek minden lehetségest el kell követnie Ukrajna segítéséért. Ebből a szempontból a tízes lista másik végén Svédország áll, ott 69 százalékos a támogatást hevesen szorgalmazók hányada.

A tíz ország átlagát nézve 26 százalék azok aránya, akik támogatnák, hogy különböző európai országokból - köztük a sajátjukból - verbuvált haderő települjön Oroszország és Ukrajna közé ütköző övezetbe, elejét veendő, hogy Moszkva a Krím után további ukrán területeket kebelezzen be. Ennek a katonai akciónak Lengyelországban a legmagasabb a támogatottsága, 38 százalékos, míg Magyarországon a legalacsonyabb, 15 százalékos. A többiek esetében a következők a viszonyszámok: Írország 34, Svédország 30, Németország 26, Franciaország 25, Spanyolország 23, Belgium 22, Olaszország 21 százalék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Handó Tünde: a bíróságoknak az ügyfeleket kell kiszolgálniuk

Az ügyfelek nem tehetnek arról, hogy az adott bíróságon nincs elég bíró, de joguk van ügyük gyors… Tovább olvasom