Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Május közepéig elhúzódhat az árvízi helyzet

A Körösök apadnak, de táplálják a Tisza áradását. A Tiszán a következő napokban várhatóan emelni is kell a készültséget.
Nagyjából május közepéig, végéig tartó árvízi védekezésre készülnek a hatóságok - mondta Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vezetője a Parlamentben a Giró-Szász András kormányszóvivővel közösen tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Áradások várhatóak a Felső-Tisza-vidék folyóin

Kisebb árhullámok indultak el a Felső-Tisza-vidék folyóinak külföldi vízgyűjtő területein, a hazai folyószakaszokon egyelőre még az apadás jellemző - közölte a térségi vízügyi igazgatóság igazgatója csütörtökön.

Bodnár Gáspár elmondta: az elmúlt egy nap alatt Kárpátalján és Erdélyben átlagosan 8-9, míg hazai területen átlag 6 milliméter eső esett, amely vízszintemelkedést okozott a térség folyóinak felső szakaszain.

A Tisza országhatáron túli területén újabb kisebb áradás indult, ez csütörtök reggel már Tiszabecs térségében is jelentkezett, az alsóbb szakaszokon még folytatódik a lassú apadás. Elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a folyó Vásárosnamény és Záhony közötti bal parti szakaszán, valamint Záhony és Szabolcsveresmart között. A Tokajig tartó folyószakaszon másodfokú a készültség - ismertette a védelemvezető.

A Kraszna Romániában újra áradni kezdett, a hazai szakaszon viszont végig apad, de még érvényben van a másod-, és harmadfokú készültség a védvonalakon. A Szamos és a Túr vízszintje is emelkedni kezdett, az igazgatóság működési területén azonban változatlanul apadás jellemző, készültségi szint alatti vízállással. A Lónyay-főcsatornán a korábban elrendelt másodfokú riasztási fokozatot fenntartják.

A belvízzel borított terület meghaladja a 22 300 hektárt, az összes belvízi szakaszon első- és másodfokú készültség keretében védekeznek. A térségben három vízgazdálkodási társulat területén és hét településen van érvényben valamilyen fokú riasztás - tette hozzá Bodnár Gáspár.

Az előrejelzések szerint az elkövetkező három napon 12-24 milliméter csapadékra lehet számítani, amelynek hatására vízszintemelkedések várhatók a folyókon.

A főigazgató azt mondta: a Körösök apadnak, de táplálják a Tisza áradását. A Tiszán a következő napokban várhatóan emelni is kell a készültséget, s számításaik szerint 8-10 napig harmadfokú készültség lesz a folyónál. Emellett a napokon belül várható olvadás miatt a Duna, a Dráva és a Mura áradása miatt is védelmi intézkedésekre lesz szükség.

Emiatt az osztrák és horvát vízügyi szervekkel folyamatosan kapcsolatban állnak. A Dráva és a Mura áradása miatt 81 önkormányzatot értesítettek, hogy felhívják a figyelmüket: szükség esetére álljon rendelkezésre a védekezési tervük.

Molnár Béla azt is elmondta, hogy a belvízzel elöntött területek nagysága csökkent, s úgy vélik, hogy a közép-alföldi területen is jelentősen csökkenteni tudják majd a belvízzel elöntött területeket.

Giró-Szász András a legfrissebb adatokat ismertetve azt mondta: az árvíz miatt országosan jelenleg összesen 2209 kilométeren van érvényben valamilyen fokozatú készültség. Ebből 536 kilométeren harmadfokú, 1225 kilométeren másod-, míg 448 kilométeren elsőfokú készültség mellett védekeznek.

Emellett a 90 belvízvédelmi szakaszból 82 helyen védekeznek valamilyen fokú készültségben. A belvízzel elöntött területek nagysága mintegy 200 ezer hektár. Ebből 86 ezer hektár vetés- és szántóterület.

Giró-Szász András arra is kitért, hogy az elmúlt három évben történt kormányzati beruházások nyomán számos olyan fejlesztés történt, amelyek nagy mértékben segítik most a védekezést, az ingatlanok, s egyéb értékek védelmét. Példaként kiemelte továbbá a kormány közfoglalkoztatási programját is, amelynek keretében nagy hangsúlyt fektettek az árkok és csatornák megtisztítására. Ez pedig a kormányszóvivő szerint szintén nagyban hozzájárult most az ár- és belvízi védekezés hatékonyságához.

Molnár Béla, az OVF főigazgatója kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy mindkét, a napokban kórházba került vízügyi igazgató állapota javult. Közölte: a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője, aki - mint a kórházban kiderült - lábon hordott ki egy infarktust, már kezd visszatérni a munkába. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőjét, aki az osztrák-magyar határbizottság egyeztető ülésén lett rosszul, továbbra is kórházban kezelik - mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A köznevelési államtitkárságot bírálja a Jobbik

Az ellenzéki párt szerint az államtitkárság felelőtlenül politizál és hazárdjátékot játszik az… Tovább olvasom