Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Májustól csak kaszinóban és kártyateremben játszható póker

A szerencsejáték törvény legutóbbi módosítása értelmében póker típusú kártyajáték csak játékkaszinóban, vagy kártyateremben űzhető, a módosítás május 1-jén lép hatályba.
A módosítás szerint szerencsejáték szervezésnek minősül a kártyaterem üzemeltetése is. Az ilyen intézményben csak készpénzes, vagy verseny keretében lebonyolított póker típusú kártyajáték szervezhető. Készpénzes játéknál a kezdő tét 500 vagy 1.000 forint lehet, az egy játékos által egyidejűleg beváltható összeg pedig nem haladhatja meg a 100 ezer forintot. Versenynél a nevezési díj legfeljebb 50 ezer forint lehet.

Kártyateremben játékot csak kizárólag erre a célra alapított olyan gazdasági társaság szervezhet, amelynek az alaptőkéje legalább 25 millió forint. A cég tulajdonosai az engedély időtartama alatt nem változhatnak.

A kártyateremben 5-10 kártyaasztal lehet, asztalonként legalább 16 négyzetméternyi terület szükséges, és egy asztalnál legfeljebb 10 személy játszhat. A teremben video ellenőrzési rendszert kell felszerelni.

A kártyaterem játékadója a tiszta játékbevétel 40 százaléka. Nyereményalap versenynél a nevezési díjak összege, míg készpénzes játéknál a megtett tétek összege. A nyereményalap 80 százalékát a nyereményre kell fordítani.

Ha a kártyateremben más szerencsejáték is folyik, akkor az adóhatóság az engedélyt visszavonja.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. varadipal 2010. április 28. 16:16
  „Borzasztóan ráér a törvényhozó ilyen ügyeket napirendre venni. Biztos az összes többi ügy már rendezve van, a kiskapuk becsukódtak, a cégek nem fantomból vannak, az adózók sorba állnak a kasszáknál, a bűnözők megjavultak, a <moderálva> dolgoznak, és mindenkinek van hiteltartozás nélküli lakása.Már csak ezt a rendeletet kellett megalkotni, és itt már jöhet is a kánaán.”
 • 26. 648452 2010. április 28. 13:59
  „Amíg Magyarországon a Szerencsejáték Zrt-nek van kizárólagos monopóliuma, addig nem hiszek a szerencsejátékok tisztaságában.”
 • 25. antikos 2010. április 28. 13:35
  „Nem támogatok semmilyen szerencsejátékot... No comment!”
 • 24. sima 2010. április 28. 13:25
  „Amint azt már a 10.hsz.-ban leírták , a saját nappaliban is lehet pókerezni , aki pedig komolyan játszana az kimegy külföldre. Mindenki ott költi el az adózott jövedelmét vagy a konyhapénzt ahol akarja. Legyen az lottó vagy póker...
  Innentől kezdve , ez az egész törvény csak egy "utolsó" kibabrálás a kedves játszani szerető jó néppel és persze az új kormány embereivel. Vannak olyan számítások , miszerint ezzel az intézkedéssel 1,2 milliárd forint bevételtől esik el az állam.
  Ezt a komolytalan törvényt azonnal meg kell változtatni.”
 • 23. nanemaaa 2010. április 28. 12:58
  „Na mondjátok már! Ha nem lehet pókerezni, elmegyünk képviselősködni. Az legalább garantáltan adómentes.
  És nem is kell hozzá a saját pénzt kockáztatni. :D”
 • 22. Conquer 2010. április 28. 12:44
  „A lottót összehasonlítani a pókerrel balgaság. A lottónyereményből már eleve levonják a 25%-os nyereményadót.

  Ha külföldön pókerezek, abból semmit nem vonnak le. Egy árva buznyákot sem. Ergo az ilyen helyről utalt pénz adózatlan pénz. És egyik kedvenc fogása az APEH-nek is. Elég csak, ha valaki felnyom. Lekérik a bankszámlát és már becsülnek is. És abban nem nagyon van vitamin. Hát kell ez valakinek?

  Inkább adózzanak becsülettel, mert ez egy többmilliárdos üzlet. Az állam bácsi is kéri a részét belőle. Miért baj ez?”
 • 21. Carlo 2010. április 28. 12:37
  „és aki veszít, az meg visszaigényelheti az adót?

  bár aztatat a lottónál sem lehet,
  na nem baj, nyerjek és szívesen fizetek belőle az állambácsinak”
 • 20. z927 2010. április 28. 11:39
  „Amúgy meg, ki fogja azt megtiltani, hogy háznál, a haverokkal összeverődjünk és pókerezzünk, még akár pénzben is?”
 • 19. z927 2010. április 28. 11:37
  „´4. hozzászólás Conquer 2010.04.28. 08:02

  Ezzel kivételesen egyetértek. Igenis adóztassuk meg ezeket a jövedelmeket is. Az már nem járja, hogy egy-két óra játékkal adózatlan jövedelemre tegyenek szert emberek. Ez egy szerencsejáték, adózzon...´

  Remélem akkor nem lottózol, vagy ha netán te nyered a következő ötöst, akkor reklamálj majd légyszi, hogy te abból még adózni akarsz. Amúgy meg, mit irigykedsz? Neked is adott a lehetőség, hogy Pókerezz! Már csak hogy tudd... azt is már adómentesen készhez kapod, ugyanis a megnyerhető összeg, az a teljes összeg 60%-a. A 40% nyereményadót már lefogták belőle.”
 • 18. KolompárRómeó 2010. április 28. 11:08
  „Dezsőt sem szabad már csak úgy levágni, mert jön az ávó.”
 • 17. .suhym. 2010. április 28. 11:02
  „12. hozzászólás eldorádó 2010.04.28. 10:19

  Az is jó játék.))))))))))))))))
  ...............................................................
  15. hozzászólás Logaritmus 2010.04.28. 10:51
  "...hogy 18 év alattiak ne fertőződjenek meg kocsmai póker versenyeken, ..."

  18 év alattiak mit keresnének a kocsmákban?”
 • 16. Manitu007 2010. április 28. 10:53
  „Ezek szerint nem pókerezhetünk többet a kocsmában a haverokkal ?Nem pénzbe szoktunk játszani csak zsetonokkal.”
 • 15. Logaritmus 2010. április 28. 10:51
  „Jól látszik. hogy miközben jogos a cél, hogy 18 év alattiak ne fertőződjenek meg kocsmai póker versenyeken, sőt esetleg ha tízmilliós tétekben rendeznek versenyeket akkor azután adót kapjon az állam, a szabályozás ebben a formájában erős túlzás.”
 • 14. Logaritmus 2010. április 28. 10:50
  „1991. évi XXXIV. törvény
  a szerencsejáték szervezéséről
  Az Országgyűlés az állam szerencsejáték monopóliumának gyakorlásával kapcsolatos feladatok meghatározása, a szerencsejátékok szervezése iránt jelentkező igények kielégítése, az engedély nélküli, illetőleg a jó erkölcsbe ütköző szerencsejátékok megelőzése, a szerencsejáték szervező tevékenység ellenőrzése, valamint a szerencsejátékokból származó jövedelmek egy részének közcélra fordítása érdekében a következő törvényt alkotja:
  ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK
  1. cím
  Alapvető rendelkezések
  1. § (1) Szerencsejáték minden olyan játék, amelyben a játékos pénz fizetése, vagy vagyoni érték nyújtása fejében, meghatározott feltételek fennállása vagy bekövetkezése esetén pénznyereményre, vagy más vagyoni értékű nyereményre válik jogosulttá. A nyerés vagy a vesztés kizárólag, vagy túlnyomórészt a véletlentől függ.
  (2) E törvény alkalmazásában szerencsejátéknak minősül a fogadás és a pénznyerő automata üzemeltetése is. E törvényt kell alkalmazni - a törvényben külön szabályozott esetekben - a játékautomatára és az ajándéksorsolásra is.
  (3) A koncesszióról szóló 1991. évi XVI. tv. (a továbbiakban: Ktv.) 1. § (1) bekezdésének i) pontjában meghatározott szerencsejátékok szervezésére irányuló tevékenységnek minősül
  a) sorsolásos játék szervezése,
  b) pénznyerő automaták üzemeltetése,
  c) szerencsejátékok lebonyolítására szervezet (a továbbiakban: játékkaszinó) alapítása, működtetése,
  d) kártyaterem üzemeltetése,
  e) a lóversenyfogadás és az a)-d) pontok alá nem tartozó, e törvényben meghatározott egyéb, szerencsejáték szervezésére irányuló tevékenység (a továbbiakban együtt: szerencsejáték szervező tevékenység).
  Kártyajáték
  29/B. § (1) Kártyajátékot játékkaszinóban és kártyateremben lehet szervezni.
  (2) Kártyateremben kizárólag totalizatőri, készpénzes és/vagy verseny rendszerben lebonyolított, póker típusú kártyajáték szervezhető, továbbá a játékosok számára vendéglátás nyújtható. Készpénzes lebonyolítás esetén a kezdő tét az 500, illetve az 1000 forintot, az egy játékos által egyidejűleg beváltható összeg a 100 ezer forintot, verseny rendszerű lebonyolítás esetén pedig a nevezési díj (tét) mértéke az 50 ezer forintot nem haladhatja meg. A nevezési díjat a játékos több részletben is teljesítheti. Kártyajáték hírközlő eszköz és rendszer útján nem szervezhető.
  (3) Kártyateremben kártyajátékot a kizárólag e célból alapított gazdasági társaság szervezhet. Egy kártyateremben kizárólag egy gazdasági társaság szervezhet kártyajátékot.
  (4) A kártyatermet üzemeltető gazdasági társaságnak legalább 25 millió forint alap- vagy törzstőkével kell rendelkeznie.
  (5) Kártyaterem kizárólag a közterület felől saját bejárattal rendelkező épületben, vagy külön bejárattal rendelkező építészetileg zárt helyiségben létesíthető. A kártyateremben legalább 5 kártyaasztalnak kell üzemelnie és legfeljebb 10 kártyaasztal helyezhető el. Egy kártyaasztalnál legfeljebb 10 játékos játszhat. A kártyaterem alapterületének akkorának kell lennie, hogy kártyaasztalonként legalább 16 m2 álljon a játékosok rendelkezésre, melybe a vendéglátásra szolgáló terület nem számítható be.
  (6) Ifjúsági, gyermek-, oktatási vagy nevelési intézmény, ifjúsági klub, egyházi, illetőleg egészségügyi intézmény, továbbá I. kategóriába sorolt játékterem és a kártyaterem engedélyezése iránti kérelem benyújtásakor már engedélyezett játékkaszinó 200 méteres körzetében kártyaterem nem működhet. A kártyatermet 18 éven aluliak nem látogathatják.
  (7) A kártyateremben a játék tisztasága, biztonságos lebonyolítása, a rend és a vagyonvédelem, továbbá a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényben előírt feladatok végrehajtása érdekében videotechnikai ellenőrzési rendszert kell üzemeltetni.
  (8) A kártyateremben működő videotechnikai ellenőrzési rendszer által készített videofelvételeket a szervező a rögzítéstől számított 45 napig köteles megőrizni. Akinek jogát, vagy jogos érdekét a videofelvétel érinti, illetve akit a kártyateremben történt rendkívüli események, különösen a játékosi panasszal érintett események, illetve a játékosokkal szemben alkalmazott intézkedések érintenek a rögzítéstől számított 15 munkanapon belül kérheti, hogy a videofelvételt a szervező panasza kivizsgálásáig ne törölje.
  (9) Ha a kártyaterem üzemeltetése nem felel meg a játéktervnek és az engedélynek, az állami adóhatóság a kártyaterem működését felfüggeszti. Az állami adóhatóság akkor is köteles a kártyaterem működtetését felfüggeszteni, ha az engedély a helyszínen nem található. Ha a kártyateremben az engedélyezett kártyajátékon túl más szerencsejáték szervező tevékenység folyik, az állami adóhatóság a kártyaterem engedélyét visszavonja.
  (10) A kártyaterem jogszerű birtoklásának igazolását az állami adóhatóság a szerencsejáték-szervezőtől a kártyaterem működtetésének engedélyezett időtartama alatt bármikor kérheti. Ha a szerencsejáték-szervező e kötelezettségének nem tesz eleget, az állami adóhatóság az engedélyt visszavonhatja.
  (11) A 26. § (18) bekezdését a kártyatermet üzemeltető szerencsejáték-szervezőre is alkalmazni kell.
  (12) Az állami adóhatóság a játékterv jóváhagyásával lehetővé teheti az alkalmazottak számára borravaló elfogadását. A kártyateremben adott borravalóra egyebekben a játékkaszinóban adott borravalóra vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.”
 • 13. Amira 2010. április 28. 10:44
  „Imádom ezt a túlszabályozott országot. Ezért se lettem vállalkozó annak idején.”
 • 12. eldorádó 2010. április 28. 10:19
  „a póker smafu, a magyar rabló ulti a játék!”
 • 11. karaly 2010. április 28. 10:15
  „10. varadipal 2010.04.28. 09:29
  Szeretném látni azt az embert, aki a nappalimba az engedélyem nélkül belép megnézni, hogy römizek, vagy pókerezek.Már a lépcsőn lerúgom, mielőtt becsengetne

  Na-na Pali! De erős lettél. Mit ettél reggelire?”
 • 10. varadipal 2010. április 28. 09:29
  „Szeretném látni azt az embert, aki a nappalimba az engedélyem nélkül belép megnézni, hogy römizek, vagy pókerezek.Már a lépcsőn lerúgom, mielőtt becsengetne.”
 • 9. Zigeuner 2010. április 28. 09:28
  „Online pókert is csak az arra kijelölt internet kávézókban lehet játszani, minimum 100 Ft/ perces számítógép használat mellett, amelyből 40 Ft az államé.”
 • 8. Laurens 2010. április 28. 09:20
  „Akkor nem ülhetek be vendéglátóegységbe kártyázni a haverokkal? Vagy csak akkor nem ha pénzben játszunk?...no mindegy...xD”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyilkosság áldozata lett egy férfi Budapesten

Gyilkosság áldozata lett egy 60 éves férfi Budapesten, a XV. kerület Nádastó utca egyik lakásában -… Tovább olvasom