Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Már ma estétől lehívható lehet az IMF-hitel

Ha a Nemzetközi Valutalap igazgatósága csütörtökön jóváhagyja, akkor akár magyar idő szerint estétől lehívható a Magyarország számára jóváhagyott 12,5 milliárd eurónyi készenléti hitelcsomag - jelentette be csütörtökön Veres János pénzügyminiszter és Simor András jegybankelnök.
Az Európai Unióval és a Világbankkal az utolsó egyeztetések zajlanak, a fennmaradó 7,5 milliárd részletes feltételeiről. A készenléti hitelkeret terhére a kormány kész 600 milliárd forint segítséget nyújtani magyarországi bankoknak.

Délelőtt hozták nyilvánosságra a pénzügyminiszternek a Magyar Nemzeti Bank elnökének aláírásával ellátott szándéknyilatkozatát, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatójának küldtek éjszaka. Ez a dokumentum lényegében nem más, mint összefoglalása az elmúlt hetekben már megismert költségvetési kiadáscsökkentő intézkedéseknek, amelyek célja az államháztartás hiányának mielőbbi lefaragása. Semmilyen új lényegi információ nincs az IMF hitelkeret feltételeiben - hangsúlyozta Veres János pénzügyminiszter. A hatoldalas dokumentum részletesen leírja azt a makrogazdasági helyzetet, amely már megismerhetővé vált a 2009. évi költségvetési törvényjavaslatban is. Ha az IMF igazgató tanácsa magyar idő szerint ma este jóváhagyja a szándéknyilatkozatban foglalt magyar kötelezettségvállalást, és erről írásban értesíti Magyarországot, a hitelkeret máris hozzáférhetővé válik.

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke bejelentette, hogy kétszer 300 milliárd forint értékű pénzügyi csomagot készítenek a magyarországi pénzintézeteknek az IMF hitelkeret terhére. Simor hangsúlyozta, hogy a bankrendszer jó állapotban volt a pénzügyi válság kitörésekor, de azt látták, hogy a nyugat-európai kormányok sorra fogadnak el saját bankrendszerüket megerősítő intézkedéseket. Magyar bankok kerültek volna versenyhátrányba, ha nem részesülnek hasonló támogatásban.

Az első 300 millárdért az ezt igénylő pénzintézetek 2009 január 31-ig jelentkezhetnek, hogy megerősítsék tőkéjüket. Az ilyen segítségben részesülő bankok számára áll rendelkezésre a másik 300 milliárd forint összegű garanciaalap, amelyet 2009. december 31-ig igényelhetnek. A magyar állam a tőke megsegítésben részesített bankokban tulajdonrészt szerez, amellyel ellenőrzési jogot kap a társaságokban. Veres János hangsúyozta, hogy nem akarják államosítani a magyar bankokat, az esetleges tőkemegsegítés fejében megszerzett tulajdonrészt átmenetinek szánják. Simor András részleteket nem árult el a bankcsomagról. Mint mondta, november 10-ig benyújtják a parlamentnek a részleteket is tartalmazó törvényjavaslatot.

Olvasóink írták

 • 9. Kolompár Rómeó 2008. november 07. 07:36
  „Hat ez kurva jo. A bankok elbasszak a nep penzet, tul kockazatos bulik utan szarban vannak, erre a "biztonsag kedveert" igenyelt hitelkeretbol gyorsan el is koltunk rajuk egy csomo penzt.

  Kozben meg az egyik magyar bank kozepvezetoje azert sir, mert majdnem egy evbe tellett, hogy - a sokmillas fizetes melle - vegre megkapta az uj Mondeot. Erre fogom evtizedekig fizetni az adombol a torlesztest? Hat a nagy lofaxt! Ez nem kozos felelossegvallalas, meg osszefogas, ez egyszeru atbaszas!

  Utolag is elnezest az "oszodi brutalis oszinteseg" stilusaban megirt velemenyemert.”
 • 8. nickboy 2008. november 06. 17:40
  „Ha jól emlékszem az első megnyilvánulások arról szóltak, hogy
  1. ez "csak" egy hitelkeret, felhasználni csak vészhelyzetben fogjuk,
  2. most nincs rendkívüli helyzet, így ez egy biztonsági tartalék.

  Akkor most mi is van? Korábban nem mondtak igazat és már készültek a tervek a felhasználásra?
  vagy
  Rendkívüli helyzet van és nincs elegendő tartalék?”
 • 7. homer 2008. november 06. 15:03
  „"Első és második ránézésre is az OTP-re szabottnak tűnik a kormány és az MNB által bejelentett bankmentő csomag - mondta az Indexnek Móró Tamás. A Concorde elemzési vezetője.."”
 • 6. homer 2008. november 06. 14:46
  „Ez újabb 60000 forintnyi adósságot jelent MINDEN állampolgárnak!
  Menjenek a jó büdö pics@ba!”
 • 5. zoli123 2008. november 06. 14:43
  „Igazad van FFFF.

  Miért nem azt segítik akik elveszítették munkahelyeiket, vagy épp a létminimum alatt illetve közelében élnek.
  Az én adómból fizetik vissza, nem a bank fogja, megint lehúznak minket!”
 • 4. FFFF 2008. november 06. 14:14
  „"A készenléti hitelkeret terhére a kormány kész 600 milliárd forint segítséget nyújtani magyarországi bankoknak."MI van a bankokat kell segíteni?, ezt nem értem."túl sokk van !”
 • 3. oksi 2008. november 06. 13:42
  „Én tuti lehívom, kell a zsé...”
 • 2. homer 2008. november 06. 12:34
  „Az összeset!:(”
 • 1. hekaté 2008. november 06. 12:13
  „Kíváncsi vagyok rá,hogy a kormányzati ciklus végéig mennyit fognak lehívni belőle!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óra közben vertek meg egy szekszárdi diákot

Egy kigyúrt férfi esett neki, aki három társával rontott be hirtelen a Kolping Szakmunkásképző… Tovább olvasom