Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 4°C Még több cikk.

Már mindenhol visszavonták a hófúvás és a sok eső miatt kiadott figyelmeztetést

A Rába Győrnél apad, a Marcal tovább árad. A meteorológia szerint 110 éve nem volt ennyi csapadék az év ebben a szakaszában.
21:17 - Megcsúszott a partfal Ercsiben

A felázott talaj miatt megcsúszott a felújított partfal Ercsiben, a Szőnyi István utca végén. A partfal tetején az aszfalt mintegy 50 méter hosszan kettévált, és alatta a földréteg szétnyílt - közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerdán.

Szabó-Bisztricz Anett azt is tudatta, hogy Adonyban a felgyülemlett belvíz miatt a polgármester harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el szerda reggel. A belvíz 200 hektáron mezőgazdasági területet öntött el. A védekezés részeként a város külterületén lévő 5. számú belvízvédelmi csatornából a vizet az Adonyi-főcsatornába emelik át.

Az Adonyi-főcsatorna emelkedő vízszintje miatt elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerda déltől az adony-ercsi belvízvédelmi öblözetben.

19:53 - Megcsúszott a padka és a rézsű a 76-os főúton

Lezárták a 76-os főút egy sávját Nagykapornaknál a rézsű és az útpadka megcsúszása miatt - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán.

Nagykapornakon száz méter hosszan kellett lezárni a főút egyik sávját a jobb oldali rézsű és padka megcsúszása miatt. Tormaföldén teljesen lezártak egy útszakaszt, mert a felázott talaj miatt ott is megcsúszott a rézsű.

A nagy mennyiségű csapadék okozta áradás miatt továbbra is zárva van Dötkön a település bekötőútjának fél pályája, amelyen 3,5 tonnás súly- és 30 kilométeres sebességkorlátozást rendeltek el. Zala megyében további 12 útszakaszon is sebességkorlátozások vannak érvényben az áradások okozta vízátfolyások miatt.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint az ár- és belvíz lakóházak mellett szerdán egy templom alagsorát is elárasztotta. Szécsiszigeten a műemléki templom és plébániaépület pincéjébe tört be a víz, ezt az épület védelme érdekében a lenti tűzoltók szivattyúzták ki.

Barlahidán, Kisbucsán, Tótszentmártonban, Vindornyaszőlősön és Keszthelyen családi házak pincéjéből vagy melléképületeiből kellett nagy mennyiségű vizet kiszivattyúzni, Nagykanizsán pedig a Principális-csatorna magas vízállása miatt a védett oldalra átszivárgó víz öntötte el több lakóház pincéjét. Gyenesdiáson, Zalaszentivánon és Zalaszentgróton a vízelvezető árkok teltek meg annyira, hogy a közelükben lévő lakóházakat veszélyeztették, ezért ezeken a helyszíneken is a tűzoltók beavatkozása segített.

17:15 - Békésben a szántóföldek több mint harminc százaléka vízzel telített

Békés megyében a szántóföldek több mint harminc százaléka vízzel telített, ebből 13 900 hektár víz alatt áll, és további 102 600 hektáron a vízszint elérte a talaj felső rétegét - tájékoztatott a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatósága szerdán.

Veress Vilmos fő falugazdász elmondta: a 102 600 hektáron, a szántóföldek 27 százalékán telítődtek a kapillárisok, újabb esőzésekkel a vízborítás ezeken a területeken is megjelenik.

Kiemelte: a szerdán készült összefoglaló jelentés szerint a szántóföldek 4,5 százalékát borítja víz Békés megyében. A legnagyobb összefüggő vízfelület Orosháza térségében, Gádoros és Nagyszénás között alakult ki, mintegy négyszáz hektáron, itt jelenleg is aktív védekezés folyik, a mély fekvésű területről folyamatosan szivattyúzzák ki a vizet.

A talajon jelenleg nem lehet mezőgazdasági munkálatokat végezni, a lemaradás rendkívüli a növénytermesztésben. Borsót eddig 680 hektáron vetettek, pedig a gazdálkodók háromezer hektár vetését tervezték. Pár száz hektárra tehető az elvetett tavaszi árpa, zab, fénymag és más tavaszi kultúrák területe.

Az őszi búza 72 százaléka, mintegy 82 ezer hektár megkapta a fejtrágyát, a gyomirtás azonban meghiúsult, a vetésterületnek mindössze 0,2 százalékán történt meg - tette hozzá Veress Vilmos.

16:53 - OKF: sehol nem volt szükség nagyobb beavatkozásra

Sehol nem volt szükség nagyobb beavatkozásra az ár- és belvízi helyzet miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerda délután.

Az időjárási viszonyok miatt tizenegy megyében - Fejér, Veszprém, Vas, Zala, Nógrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Csongrád, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyében - van szükség védekezésre, de a hivatásos tűzoltók beavatkozására nincs mindenhol szükség - áll a közleményben.

Szerdán több folyó apadni kezdett, de néhol folytatódott az áradás, emiatt több helyen újabb homokzsákok pakolásával védekeztek. Emellett a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit számos alkalommal vízszivattyúzáshoz, veszélyesen megdőlt fák eltávolításához, valamint a viharos szél által megrongálódott épületekhez riasztották.

Az OKF azt írta: szerdán két családnak, hat embernek kellett önkormányzati lakásban elhelyezést biztosítani, valamint a mentesítési munkálatok miatt egy útszakaszt is lezártak.

Kiemelték: az országban már sehol nincs érvényben meteorológiai riasztás, "valószínűleg az északkeleti országrészben élők is nyugodtabb időjárásra készülhetnek". Hozzátették viszont, hogy a Nyugat-Dunántúl négy megyéjében a talaj menti fagy miatt továbbra is érvényben van az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése.

A Nyíregyháza környéki tanyákat is veszélyezteti a belvíz. Fotó: MTI (galéria)

16:03 - Vágnál tetőzik a Rába

Kezdődik a Rába tetőzése a Győr-Moson-Sopron megyei Vágnál, a folyó vízállása nem éri el a harmadfokú készültségi szint határát, reggelre pedig várhatóan a másodfok alá csökken a vízszint – közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerda délután.

A közlemény szerint reggel tetőzik a folyó Árpásnál, ahol délre már a másodfokú készültség szintje alá apad. Gyirmótnál, ahol a Marcal a Rábába torkollik, most elsőfokú, a csütörtökre várt, egy napon át elhúzódó tetőzés idején másodfokú készültség határát éri el a vízszint.

Hozzátették: a Cuhai Bakony-ér Mezőörsnél jelenleg árad, de a hétvéginél alacsonyabb szinten fog tetőzni, Bőnynél csütörtök délben tetőzik a patak.

15:33 - Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el Kárpátalján

Megelőző intézkedésként harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el az ukrán kormány Kárpátalján - jelentette be Olekszandr Vilkul ukrán miniszterelnök-helyettes szerdai kijevi sajtótájékoztatóján.

A kormányfőhelyettes közölte, hogy a harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendelése nem jelenti azt, hogy Kárpátalján rendkívüli helyzet van.

A kárpátaljai folyók vize jelenleg nem lépett ki a hullámtérből - mondta Vilkul, megjegyezve, hogy a régióban nincs jelentősebb árvízveszély.

A rendkívüli helyzetek Kárpátalja megyei főosztályának szerdai jelentése szerint az ukrajnai megye nagyobb folyóinak felső és középső szakaszain stabil apadás figyelhető meg. Ugyanakkor a katasztrófavédelem 400 munkatársa és több mint száz gépe teljes készültségben van, hogy szükség esetén azonnal reagálni tudjon az esetleges árvízi veszélyhelyzetekre.

14:46 - Mégsem vágják át Nagykanizsán a Principális töltését

A korábbi tervekkel szemben mégsem vágják át a Principális-csatorna gátját Nagykanizsán, erről a kockázatokat mérlegelve a helyi védelmi bizottság döntött szerda délután - tájékoztatta a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-t.

Bangó Szilárd elmondta: a vízügyi szakemberek által végzett mérések alapján - miután néhány órája megállt a vízszint emelkedése - a bizottság azt a döntést hozta, hogy mégsem vágják át a csatorna bal parti töltését. A jobb parti lakóterület védelme érdekében azonban folytatni kell a védekezést, kora délután közel száz ember - köztük hivatásos tűzoltók és önkéntesek is - homokzsákokkal magasították a gátat.

A Miskolchoz tartozó Alsóhámorban homokzsákokkal védik a házakat a Szinva patak áradásától. Fotó: MTI (galéria)

14:44 - Áradnak a folyók, jelentősen nőtt a belvízzel elöntött területek száma

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) összegzése szerint valamennyi hazai vízfolyás árad, bár a nagyobb folyóké egyelőre nem jelentős. Országosan 30 ezer hektárral nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága az elmúlt két napban, csak az Alsó-Tisza vidékén több mint ezer hektárral.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője szerdán elmondta: valamennyi hazai vízfolyás árad, a kisebb folyók közül többek között a Rábán, a Zalán, a Körösökön, a Zagyván és az Ipolyon van érvényben valamilyen szintű - egyes folyókon harmadfokú - árvízvédelmi készültség.

A nagyobb folyók áradása egyelőre nem jelentős, a vízgyűjtő területeken elindult hóolvadás és az elmúlt napokban leesett csapadék miatt első- és másodfokú árvízvédelmi készültséget igénylő árhullámok vonulnak le - ismertette Bakondi György.

A nagyobb léptékű áradás a vízgyűjtőn lévő hó mennyiségétől, az olvadás gyorsaságától és a csapadékmennyiségtől függ - tette hozzá. A meteorológiai jelentések szerint kedden Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye területén havazhat, és az erős szél miatt hóátfúvások is kialakulhatnak.

A védekezéshez szükséges erők és eszközök az ország minden térségében rendelkezésre állnak - mondta az OKF főigazgatója.

Az OKF közölte: jelenleg öt megye 11 településén árvízi, 15 megye 48 településén belvízi védekezést folytatnak, a belvízzel elöntött terület nagysága országosan 155 ezer hektár, ami közel 30 ezerrel több, mint két nappal ezelőtt. Tizenkét vízügyi igazgatóság területén 15 szakaszon elsőfokú, 46 szakaszon másodfokú, 9 szakaszon pedig harmadfokú belvízvédelmi készültség van.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapján közzétett összegzés szerint mintegy 2648 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség az országban. Ebből elsőfokú a Túron, a Lónyai-főcsatornán, a Bodrogon, a Tarnán, a Murán és a Tiszán, másodfokú a Taktán, a Sajón, a Zagyván, a Berettyón, a Hármas-Körösön, a Sebes-Körösön, az Ipolyon és a Rábán, harmadfokú pedig a Krasznán, a Hortobágy-Berettyón, a Fekete-, a Fehér- és a Kettős-Körösön, valamint a Zalán.

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság szerdán elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tisza bal partján Tiszafüred és Rakamaz között. A Hortobágy-Berettyón továbbra is a legmagasabb, harmadfokú a készültség, a Berettyó felső szakasza ugyanakkor elsőfokú készültség mellett apad.

A Felső-Tisza folyóin jelenleg minden vízfolyáson - a Szamos kivételével - valamilyen szintű árvízvédelmi készültség van érvényben. A Kraszna középső szakaszán harmad-, a határszelvény közelében másodfokú a riasztási szint. A Túr teljes magyarországi, illetve a Tisza Vásárosnamény és Gávavencsellő közötti szakaszán elsőfokú készültség van érvényben.
A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság közölte: a kedden lehullott csapadék hatására a Zagyva-Tarna vízrendszerben újabb vízszintemelkedések alakultak ki. A Zagyva vízszintje Jászteleknél szerda reggel ugyan a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szint alá csökkent, de az újabb áradás a déli órákban megállítja a folyó apadását.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerint a délelőtti apadás után újra emelkedik a Zala, a Mura, a Kerka és a Principális-csatorna vízszintje. Zalaapátinál harmadfokú készültség mellett a vízszint meghaladta a töltéskorona szintjét, ezért nyúlgátakat építettek.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság lassú apadást jelez előre a Rába Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán. Reggeli közleményük szerint a vasi megyehatárhoz közeli Vágnál várhatóan nem éri el a harmadfokú készültség szintjét a legmagasabb vízállás, amely csütörtök reggel csökkenhet a másodfokú szint alá. Tájékoztatásuk szerint csütörtök reggel tetőzik a folyó Árpásnál, ahol délre már a másodfokú készültség szintje alá csökkenhet a folyó vízszintje. A Marcal tetőzését csütörtök estétől várják a szakemberek; a Répce tovább apad.

Vas megyében ismét áradásnak indultak a folyók és patakok: a szerda reggelig lehullott eső újabb vízszintemelkedéssel jár a vízfolyások felső szakaszain, a középső szakaszokon megállt az apadás, és újból gyenge áradás kezdődött.

Az Alsó-Tisza vidékén az elmúlt két napban több mint ezer hektárral, 33 650 hektárra nőtt a belvízzel borított terület nagysága. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósághoz tartozó belvízvédelmi szakaszok közül kettőn másod-, haton elsőfokú készültség van érvényben.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén a belvízzel elöntött területek nagysága az előző naphoz képest kismértékben, 50 hektárral nőtt, jelenleg 27 200 hektár van víz alatt. A Hortobágy-Berettyó és a belvízcsatornák mentesítése érdekében megkezdték a Nagyiváni-tározó igénybevételének előkészítését.

A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén öt szakaszon van első, három szakaszon pedig másodfokú belvízvédelmi készültség, az elöntött területek nagysága meghaladja a 15 ezer hektárt.

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén újabb 400 hektárral nőtt kedd óta a belvízzel elöntött terület nagysága; összesen 26 800 hektár föld áll víz alatt. Növelni kellett a belvízvédelmi készültséget: az igazgatóság 12 védelmi szakaszából már 10-ben védekeznek; nyolc szakaszon van másod-, kettőn pedig elsőfokú készültség.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összesítése szerint szerda kora délután 7 megyében 18 mellékúton volt még teljes útzár az ár- és belvízi helyzet miatt.

14:42 - Önkéntes tűzoltók is dolgoznak Győr megyében

Önkéntes tűzoltókat is bevetettek a belvíz elleni védekezés során Győr-Moson-Sopron megyében – közölte a katasztrófavédelem megyei szóvivője szerda délután az MTI-vel.

Dobos Viktória hadnagy tájékoztatása szerint az önkéntesek a belvíz szivattyúzásában, a homokzsákok rakásában segítenek Csornán, Fertőszentmiklóson és Győrszemerén.

A szóvivő az MTI érdeklődésére azt közölte: eddig nem kellett senkit kiköltöztetni az otthonából a megyében az áradás és a belvízhelyzet miatt, és ilyen intézkedésre várhatóan a közeli napokban sem lesz szükség.

14:07 - Emelték a készültségi szinteket Győr megyében

Moson-Sopron megye több területén emelték szerdán az árvíz- vagy a belvízvédelmi készültség szintjét, Győr közelében pedig egy hidat le kellett zárni a Rába magas vízszintje miatt - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a honlapján.

Tájékoztatásuk szerint szerda reggel forgalmon kívül helyezték a Koroncót Rábapatonával összekötő Rába-hidat a folyó magas vízállása miatt.

A Rábán Sobor, Szany, Vági és Rábakecöl térségében, valamint Mórichida, Marcaltő, Kemenesszentpéter, Pápóc és Ostffyasszonyfa község térségében másodfokúra emelték az árvízvédelmi, Győrnél a Holt-Marcal mentén pedig a belvízvédelmi készültséget.

A tűzoltóknak az előző nap, kedden hat helyszínre kellett kivonulniuk a megyében, jellemzően a pincékbe betörő vizet szivattyúzni - jelezték.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint a megyében Szanynál és Vágnál egy-egy alacsonyabb rendű utat le kellett zárni az árvíz-, illetve a belvízhelyzet miatt.

13:58 - Megkezdődött beomlott gödör helyrállítása Miskolcon

Megkezdődött a helyreállítás Miskolcon az Irma utcában, ahol kedden este beszakadt a föld és egy 4-5 méter mély gödör keletkezett - tájékoztatta a polgármesteri hivatal szóvivője az MTI-t szerdán.

Dobos Tímea közölte: a környéken lakókat semmilyen veszély nem fenyegeti a gödör miatt, az élet- és balesetveszélyt elhárították még az éjszaka, a gödröt befedték, a helyszínt körbekerítették.

Szerdán a szakemberek megállapították, hogy az Ördögárok nevezetű vízfolyás - az 1930-as években lefektetett - zártszelvényének meghibásodása és a nagy mennyiségű csapadék okozta az alámosást, a beszakadást. Az elöregedett zártszelvény oldalán keletkezett repedésen keresztül áramlik ki a víz, ez okozta az alámosást.

Az utóbbi napokban leesett nagy mennyiségű csapadék szintén hozzájárult az út beszakadásához.

A katasztrófavédelem korábban azt közölte, hogy a föld beomlása miatt az Irma utcában kráter keletkezett az úttest és a járda között.

Homokzsákokkal védekeznek Nagykanizsán a Principális-csatorna áradása ellen. Fotó: MTI/Varga György (galéria)

13:16 - Több településen okoz gondot a belvíz Fejérben

Több településen okoz gondot a belvíz Fejér megyében, a védekezést homokzsákokkal, szivattyúzással oldják meg - tájékoztatta a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerdán az MTI-t.

Szabó-Bisztricz Anett közleménye szerint többször kérték a katasztrófavédelem segítségét szerda délelőtt víz eltávolításához. Székesfehérváron a Sörház téri főiskolai kollégium alagsorába betört vizet szivattyúzzák a tűzoltók, a 80 centiméteres víz az irattárat veszélyezteti. Úrhidán, Móron és Székesfehérváron családi házak pincéjébe tört be a víz.

Lepsényben egy családi házzal egybeépített melléképületbe folyt be a csapadékvíz, a házat homokzsákokkal veszik körbe. Dunaújvárosban egy családi ház udvarán beszakadt az évekkel korábban betemetett földpince, személyi sérülés nem történt.

A szóvivő jelezte, hogy a heves esőzés miatt jelentősen megemelkedett a vízszint a Gaja-patak felső szakaszán szerda délelőtt. A Mór-Bodajk vízfolyáson levonuló árhullám ismét veszélyezteti Bodajkon a vasútállomás mellett lévő lakóházat, de az épület védelme a korábban kihelyezett homokzsákokkal biztosítva van.

13:14 - Ismét emelkedik a zalai folyók vízszintje

Az intenzív csapadék és a hóolvadás együttes hatása miatt megállt az apadás a zalai vízfolyásokon, újra emelkedik a Zala, a Mura, a Kerka és a Principális-csatorna vízszintje - tájékoztatta a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerdán az MTI-t.

Gaál Róbert központi védelemvezető tájékoztatása szerint a Zala Zalalövőnél 50, Zalaegerszegen 80 centimétert emelkedett szerdán, Zalabérnél egyelőre apad a folyó, de a nap folyamán itt is megáll a vízszint csökkenése. Zalaapáti térségében a Zala árhullámai utolérték egymást, összetorlódtak, ez okozza a folyó rendkívül intenzív áradását és a szokatlanul magas vízállásokat. Harmadfokú árvízvédelmi készültség mellett a vízszint meghaladta a töltéskorona szintjét, ezért nyúlgátakat építettek négyezer homokzsák felhasználásával. Éjszaka a Zalaapáti-patak jobb parti védtöltését is homokzsákokkal emelték és erősítették meg.

A Zala folyó legmagasabb vízszinten, 424 centiméteren 1987-ben állt, ettől mindössze 30 centiméterrel marad el a jelenlegi tetőzés.

A Murán Letenyénél szintén megállt az apadás, a nap folyamán félméteres emelkedés várható a 10 órakor 304 centiméteres vízállású folyón, amelyen továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Murakeresztúron az intenzív csapadék miatt kiterjedt belterületi elöntések keletkeztek, a nagy mennyiségű belvíz miatt folyamatos a szivattyúzás.
A Kerkán Bajánsenyénél 50, Lentinél 70 centiméter körüli az emelkedés. Tormaföldénél ugyancsak megállt az apadás, és újra 30-40 centiméteres vízszintemelkedés várható szerdán.

A lehullott csapadékmennyiség a Kebele-patakon is jelentős vízszintemelkedést és ezzel helyi elöntéseket okozott. A Principális-csatorna a keddi stagnálás után Nagykanizsán ismét lassan árad.

A vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint a Kis-Balatonnál is folyamatos szivattyúzás vált szükségessé, változatlanul harmadfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

Homokzsákokkal védekeznek Nagykanizsán a Principális-csatorna áradása ellen. Fotó: MTI/Varga György (galéria)

13.04 - Megcsúszott egy löszfal Balatonkenesén

Megcsúszott egy löszfal Balatonkenesén: megrongálódott egy nyaraló és beomlott a tanösvény - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese szerdán az MTI-t.

Lukács Krisztián elmondta: a nyolcméteres löszfal még kedden csúszott meg a Partalja utcában. Az alatta lévő vályogház több helyen megrongálódott, egy támfal ledőlt, a löszfalon található tanösvény pedig beomlott, ezért a turistaútvonalra az önkormányzat figyelmeztető, tiltó táblát helyezett ki.

A löszfalon 10-12 méteres fák állnak, melyek koronájánál 2-3 méteres kilengést állapítottak meg - tette hozzá.

A további teendőkről statikus dönt majd.

13:02 - Nincs árvízveszély Kárpátalján

Kárpátalján apadnak a folyók, az ukrajnai megye területén jelenleg sehol nincs árvízveszély.

Az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériuma Kárpátalja megyei főosztályának szerdai jelentése szerint a Magyarországgal határos ukrajnai megye területén nincs árvízveszély, mindenütt csökken a folyók vízszintje. A Tisza felső szakaszán 0,5-1,0 méteres apadást mértek. A folyón levonuló árhullám elhagyta Ukrajna területét. Tiszaújlaknál a Tisza vízszintje szerdára 75 centimétert csökkent, a víz az ártérből visszatért a folyómederbe.

Ugyancsak apad felső és középső szakaszán az Ung, a Latorca és a Borzsa - olvasható a jelentésben, amely szerint szerdára virradóra vízátfolyás miatt le kellett zárni egy másodrendű utat az ungvári járási Tiszaágtelek és Nagygejőc között, mert kilépett medréből a Latorca.

Miroszlav Scserbej, a rendkívüli helyzetek Kárpátalja megyei főosztályának vezetője a sajtónak elmondta: annak ellenére, hogy Kárpátalján jelenleg nincs árvízveszély, a katasztrófavédelem 400 tagja és több mint száz gépe van teljes készültségben, így szükség esetén azonnal reagálni tud a veszélyhelyzetekre.

12:47 - A Szinva áradása ellen védekeznek Miskolcon

A Szinván levonuló árhullám ellen megkezdődött a védekezés Miskolc bükki részein, Alsóhámorban, a Molnár Csárda környékén homokzsákokat raknak le - mondta Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), a város polgármestere a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján, szerdán.

A tájékoztatás szerint Miskolc patakjának, a Bükkben eredő Szinvának vízszintje az utóbbi napok esőzései és a gyors hóolvadás miatt mintegy fél méterrel megemelkedett, és az előrejelzések szerint további - igaz, már csak mérsékeltebb - vízszintemelkedés várható.

A legkritikusabb pont a Molnár Csárda térsége, a homokzsákolással az a cél, hogy a környéket megvédjék az árvíztől - tette hozzá a polgármester.
A miskolci Városgazda Kft. és a Közterület-felügyelet huszonnégy órás megerősített figyelőszolgálatot tart a Szinva mentén.

Miskolcon, tizenkét helyszínen 3650 homokzsákot helyeztek készenlétbe, hogy azokat szükség esetén a védekezéshez szállítsák.

A Szinva partfalerősítésének és mederkotrásának köszönhetően egy mostaninál magasabb vízszint egyébként nem jelenthet árvízveszélyt, ám a patak felső szakaszán a szűk mederben lezúduló nagy mennyiségű víznek romboló hatása lehet.

12:39 - Meteorológia: több mint 110 éve nem esett ennyi csapadék az év első három hónapjában

Több mint 110 éve nem esett országosan ennyi csapadék az év első három hónapjában, mint az idén. Erről írt szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a honlapján.

Kifejtették: a keddi vízügyi jelentések szerint országosan 155 ezer hektár a belvízzel elöntött terület, ebből 71 ezer hektár vetés-szántó. 12 vízügyi igazgatóság 90 belvízvédelmi szakaszából 70 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség. A vízzel elöntött területek nagysága többek között az elmúlt három hónap során lehullott nagy mennyiségű hó és eső következménye - hangsúlyozta a meteorológiai szolgálat.

Az OMSZ mérései szerint Magyarországon az év első három hónapjában 180-340 milliméter hó, eső hullott. Ez - mint írták - a legkevésbé csapadékos délkeleti területeken is több mint 90 milliméterrel, a legcsapadékosabb helyeken pedig több mint 200 milliméterrel meghaladja a sokévi átlagot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati adatbázisa alapján ezek az adatok rekordnak számítanak, ugyanis 1901 óta országosan ilyen nagy mennyiségű csapadékot még nem regisztráltak az év első három hónapjában.

12:22 - Kormányszóvivő: megfelelő az árvízi készültség

Felkészültek az ár- és belvízi helyzet kezelésére az érintett intézmények, az Országos Vízügyi Főigazgatóságon Országos Műszaki Irányító Törzs alakult a védekezés irányítására és összehangolására - mondta szerdai tájékoztatóján a kormányszóvivő.

Giró-Szász András Böröcz Istvánnal, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatójával közösen bejelentette: a kabinet kezdeményezésére együttműködésről állapodott meg a kormány és a közmédia a gyors és pontos tájékoztatás érdekében.

Böröcz István közölte: déltől a közmédia valamennyi csatornáján, híradóiban önálló műsorblokkban számol be az árvízi és belvízi helyzetről.

A tájékoztatón elhangzott: jelenleg 2411 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség, belvíz pedig 155 ezer hektárt borít az országban. A legnagyobb, harmadfokú árvízvédelmi készültség 237 kilométeren van érvényben - fűzte hozzá a kormányszóvivő -, a Zagyván, a Hortobágyon, a Berettyón, a Zalán, valamint a Fekete- és a Kettős-Körösön.

Másodfokú készültség 593 kilométeren, míg harmadfokú 1400 kilométernyi töltésen van érvényben. A Dunán a következő napokban nem kell árhullámmal számolni, a Tisza felső szakasza várhatóan másodfokú készültség mellett tetőzik - közölte Giró-Szász András.

A szakaszokon fokozott járőr- és figyelőszolgálat működik, műszaki irányítók, gátőrök figyelik az árhullámot, és a megfelelő mennyiségű homok valamint zsákok is a helyszínen vannak.

A 155 ezer hektárnyi belvízből 71 ezer szántót borít, a probléma elsősorban Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Csongrád, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érinti.

A 12 vízügyi igazgatóság által érintett 90 belvízvédelmi szakaszból 17 szakaszon elsőfokú, 44-en másodfokú, míg 9 szakaszon harmadfokú a készültség. A 209 szivattyútelep eddig 26 millió köbméternyi vizet szivattyúzott ki.

A kormányszóvivő beszámolt arról is: a védekezéshez az anyagi forrás adott, egy felülről nyitott kassza áll rendelkezésre ehhez.

Böröcz István elmondta: a közmédia - közösségi médiaként - a kritikus időszakban törekszik a gyors és pontos tájékoztatásra, ezért minden árvízi és belvízi hírről beszámol az Árvízi hírek című hírblokkjában. Emellett a képernyő alján futó csíkban is tájékozódhatnak a tévénézők az aktuális helyzetről.

Önálló műsorblokk szól az időszerű állapotról a Kossuth és a Dankó Rádión is, emellett a hirado.hu is külön rovatot szán a kérdésnek. A vezérigazgató megjegyezte: a március 15-e körüli napokban a rendkívüli időjárási viszonyok kapcsán 1,5 millió oldalletöltést regisztrált a honlap, a Híradó okostelefonos alkalmazását pedig már 54 ezren töltötték le.

Ha kell, a következő időszakban bármikor megszakítjuk az élő adást - fűzte hozzá a vezérigazgató, és ha szükséges, a Kossuth Rádió éjszaka is rendkívüli híradással jelentkezik - mondta. A közmédia emellett folyamatos kapcsolatot tart az illetékes hatóságokkal, és mozgósította vidéki, valamint Kárpát-medencei tudósítói hálózatát is.

12:14 - Bakondi: intenzív védekezés zajlik a folyók egy részén

Intenzív árvízi védekezés zajlik a magyarországi folyók egy részén, a védekezéshez szükséges erők és eszközök minden térségben rendelkezésre állnak - közölte Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője szerdán Nyíregyházán.

A főigazgató a megyei és járási védelmi igazgatás vezetőinek tartott értekezletet követő sajtótájékoztatón elmondta: valamennyi hazai vízfolyás árad, a kisebb folyók közül többek között a Rábán, a Zalán, a Körösökön, a Zagyván és az Ipolyon van érvényben valamilyen szintű - egyes folyókon harmadfokot is elérő - árvízvédelmi készültség.

A nagyobb folyók áradása egyelőre nem jelentős, a vízgyűjtő területeken elindult hóolvadás és az elmúlt napokban leesett csapadék miatt első- és másodfokú árvízvédelmi készültséget igénylő árhullámok vonulnak le - ismertette Bakondi György.

A nagyobb léptékű áradás a vízgyűjtőn lévő hó mennyiségétől, az olvadás gyorsaságától és a csapadékmennyiségtől függ - tette hozzá. A meteorológiai jelentések szerint jelenleg Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye területén havazik, ezekben a megyékben az erős szél miatt hóátfúvások alakulhatnak ki. Az ország más részein az eső okozhat gondot a következő napokban.

Az OKF főigazgatójának tájékoztatása szerint a védekezéshez szükséges erők és eszközök az ország minden térségében rendelkezésre állnak. A térségi vízügyi igazgatóságok már megkezdték a vízkormányzási munkálatokat, a zsilipek nyitását és zárását, illetve a tározók feltöltését szükség szerint végzik - közölte a főigazgató.

Bodnár Gáspár, a térségi vízügyi igazgatóság vezetője a tájékoztatón elmondta: jelenleg 361 kilométer hosszú védvonalon zajlik védekezés a Felső-Tisza folyóin, minden vízfolyáson - a Szamos kivételével - valamilyen szintű árvízvédelmi készültség van érvényben. A Kraszna középső szakaszán harmad-, a határszelvény közelében másodfokú a riasztási szint. A Túr teljes magyarországi, illetve a Tisza Vásárosnamény és Gávavencsellő közötti szakaszán elsőfokú készültség van érvényben.

A térségi folyók vízgyűjtőjén 18-20 milliméter csapadék várható szerdán, ami áradást indíthat el - jelezte Bodnár Gáspár. Tájékoztatása szerint a Krasznán harmad-, a Túron másodfokú készültséget, a Tiszán Vásárosnamény fölött első-, alatta pedig másodfokú készültséget elérő vízszintet várnak.

Az igazgatóság működési területén jelenleg öt szakaszon van első, három szakaszon pedig másodfokú belvízvédelmi készültség, az elöntött területek nagysága meghaladja a 15 ezer hektárt. A megyében jelenleg Nyíregyháza, Nagyecsed és Kótaj önkormányzata, valamint a Nyírségi és a Felsőszabolcsi Vízgazdálkodási Társulat tart fenn belvízvédelmi készültséget.

12:13 - Újra áradnak a folyók és patakok Vasban

Újra áradásnak indultak a folyók és patakok Vas megyében - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerdán az MTI-vel.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint a szerda reggelig lehullott eső újabb vízszintemelkedéssel jár a vízfolyások felső szakaszain, a középső szakaszokon megállt az apadás, és újból gyenge áradásnak indultak.

Hozzáfűzte: a Gyöngyösön és a Répcén 50 centiméter alatti emelkedés tapasztalható, a Rábán Szentgotthárdnál 50 centimétert emelkedett a vízszint, Körmendnél pedig megállt az apadás, újra lassan árad a folyó. Rumnál is újabb gyenge áradásra számítanak a nap folyamán.

Vízátfolyások miatt Vas megyében öt útszakaszon: Molnaszecsőd és Döröske, Nagypirit és Boba, Sótony és Ikervár, Nagygeresd és Vasegerszeg, valamint Nádasd és Halogy között zárták le teljesen az utat. Félpályás útlezárással tíz útszakaszon találkozhatnak a közlekedők - sorolta közleményében Balogh Nikoletta.

11:47 - Elsőfokú készültség a Tiszán

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tisza bal partján Tiszafüred és Rakamaz között szerdán a Tiszántúli Vízügy Igazgatóság (Tivizig) - közölte Bara Sándor védelemvezető az MTI-vel.

Tokajnál reggel 633 centiméter volt a vízállás, a folyó tovább árad - tette hozzá.

A Hortobágy-Berettyón továbbra is a legmagasabb, harmadfokú a készültség, a Berettyón, a torkolatnál pedig másodfokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn. Szeghalomnál kedd óta 20 centimétert emelkedett a vízszint, s már 458 centiméter a vízállás - részletezte a Tivizig igazgatója.

Elmondta ugyanakkor, hogy a Berettyó felső szakasza apad, ott elsőfokú az árvízvédelmi készültség.

Növelni kellett a belvízvédelmi készültséget is a Tiszántúlon, az igazgatóság 12 védelmi szakaszából már 10-ben védekeznek: nyolc szakaszon van másod-, kettőn pedig elsőfokú készültség - jelezte a védelemvezető.

A Tivizig működési területén újabb 400 hektárral nőtt kedd óta az elöntött terület nagysága. Jelenleg összesen 26 800 hektár föld áll víz alatt, amelyből 5 750 hektár vetés, 5 650 hektár szántó, 10 350 hektár rét és legelő. Az igazgatóság 21 szivattyútelepet üzemeltet, amelyek mintegy 4 millió köbméter vizet emelnek át naponta a befogadó folyókba, csatornákba - ismertette a részleteket Bara Sándor.

11:42 - Már mindenhol visszavonták a hófúvás és a sok eső miatt kiadott figyelmeztetést

Már mindenhol visszavonta a sok eső, illetve a várható hófúvás miatt kiadott figyelmeztetéseket a meteorológiai szolgálat.

Szerda hajnalban két megyében - Győr-Moson-Sopron és Vas - még narancssárga, vagyis másodfokú, Veszprém és Zala megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés volt érvényben a várható hófúvás miatt. A jelentős mennyiségű eső miatt pedig három megyére - Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, és Szabolcs-Szatmár-Bereg - adtak ki figyelmeztetést. Ezeket azóta mindenhol visszavonták.

Jelenleg Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala megyék területén van még érvényben figyelmeztetés a talaj menti fagy miatt.

Csütörtökre szintén a várható talaj menti fagy miatt kilenc megyére adtak ki figyelmeztetést.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délelőtt az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a Nyugat-Dunántúlon fokozatosan gyengül, éjfélre megszűnik a havazás, és ezzel együtt a viharos lökésekkel kísért északi szél is mérséklődik. Számottevő megmaradó hó már nem várható.

Az esti órákban nyugaton, csütörtök reggel a Dunántúl nagy részén, valamint Pest és Nógrád megyében több helyen valószínű talaj menti fagy.

11:38 - OKF: a havazás és az áradás nehezíti a közlekedést az országban

Az ár-, és belvízi védekezés mellett a hófúvás és a havazás miatt kiadott elsőfokú riasztás is többletfeladatot ad a katasztrófavédelemnek, és az időjárási körülmények nehezítik több megyében a közúti közlekedést.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-nek küldött szerdai közleményében tudatta: a magyarországi folyószakaszokon jelenleg 1491 kilométer hosszon a Túr, a Lónyai főcsatorna, a Tarna, a Hármas-Körös, a Rába és Mura folyókon elsőfokú, 542 kilométer hosszon a Kraszna, a Takta, a Sajó, a Hortobágy-Berettyó, a Berettyó, a Sebes-Körös és az Ipoly folyón másodfokú, míg 351 kilométer hosszon a Zagyva, a Hortobágy- Berettyó, a Fekete-, Fehér- és Kettős-Körös, valamint a Zala folyón harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Jelenleg öt megye 11 településén árvízi, 15 megye 48 településén belvízi védekezést folytatnak, a belvízzel elöntött terület nagysága országosan 155 ezer hektár, és ez közel 30 ezerrel több, mint két nappal ezelőtt. Tizenkét vízügyi igazgatóság területén 15 szakaszon elsőfokú, 46 szakaszon másodfokú, kilenc szakaszon pedig harmadfokú belvízvédelmi készültség van, és több mellékutat is le kellett zárni az ország területén.

11:35 - Lassú apadás a Zala alsó szakaszán

Lassú apadás indult a Zala folyó alsó szakaszán, ahol további ötezer homokzsákot helyeztek készenlétbe, egy helyütt a töltésen átfolyt a víz, de lakóterületet nem veszélyeztet.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerdai közlése szerint Zalaapátinál reggelre 394 centiméteres vízállás alakult ki a Zalán, ahol lassan indult el az apadás, továbbra is harmadfokú az árvízvédelmi készültség. A település Zala-híd utáni szakaszán, Esztergályhorváti irányába a töltésen 500 méter hosszúságú területen átfolyt a víz, de ez a lakosságot nem veszélyezteti, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság homokzsákokkal magasította meg a gátat.

A zalai katasztrófavédelem ügyeletére a hajnali havazás és az áradások vagy a belvíz miatti vízátfolyások, elöntések, valamint az utakra dőlt fák miatt már több bejelentés érkezett.

Zalaegerszegen, a 76-os főút városból kivezető szakaszánál, a csácsi arborétumnál lévő emelkedőnél három kamion akadt el kora reggel, Bocföldén csempét szállító kamion csúszott az árokba, Gellénházán pedig egy kisbusz, amelyen heten utaztak, de egyik esetben sem történt személyi sérülés. A megyeszékhely és Gellénháza közötti úton egy hóeltakarítást végző munkagép csúszott árokba, feltehetőleg az erős oldalszél miatt.

A 75-os főút Pölöske és Bak közötti szakaszán kidőlt fa okozott útakadályt, Lispeszentadorjánnál ugyancsak egy útra dőlt fát kellett eltávolítani, ami egy menetrend szerinti busz továbbhaladását is akadályozta.
Gyenesdiáson egy domboldali ház pincéjéből úgy tudták a vizet
kiszivattyúzni, hogy a lejjebb fekvő házakat homokzsákokkal kellett védeni. Kányaváron egy lakóépület mintegy kilenc négyzetméteres pincéjében két méter magasságú vizet szivattyúztak ki a tűzoltók.

11:19 - Átvágják a Principális-csatorna gátját Nagykanizsán

A lakóházak védelme érdekében átvágják Nagykanizsán a Principális-csatorna gátját - közölte honlapján szerdán a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A helyi védelmi bizottság döntése alapján a Pivári utcai házak védelme érdekében vágják át a csatorna túloldali gátját. Eközben homokzsákokkal és szivattyúzással is védik a közeli épületeket.

A csatorna mellett párhuzamosan haladó Kemping utat fél pályán elöntötte a víz, ezért a közútkezelő egy szakaszon sebességkorlátozó táblákat helyezett ki.

Délelőtt önkénteseket toborzó felhívást tett közzé Cseresnyés Péter polgármester (Fidesz-KDNP), mert a nagy mennyiségű csapadék következtében a Principális-csatornánál kritikus helyzet alakult ki. Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy több tucatnyi önkéntes vesz részt a házak felőli oldalon a homokzsákokból az elmúlt napokban rakott gát magasításán.

11:12 - Tovább nőt a belvíz borította terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén

Több mint ezer hektárral 33 650 hektárra nőtt az elmúlt két napban a belvízzel borított terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén - áll a regionális vízügyi igazgatóság honlapján szerdán nyilvánosságra hozott tájékoztatóban.
A belvízzel borított területből 9600 hektár vetés, 6850 hektár szántó, 13 700 hektár rét, legelő.

Az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatósághoz tartozó belvízvédelmi szakaszok közül kettőn másod-, haton elsőfokú készültség van érvényben. Az igazgatóság harminc üzemelő szivattyútelepe közül huszonkettő éjjel-nappal működik, kedden összesen 4 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

A vízgazdálkodási társulatoknál másodfokú készültség mellett folyik a védekezési munka. Felgyőn és Kunszentmártonon szintén másod-, Székkutason és Balástyán elsőfokú készültség van - írta Kádár Mihály védelemvezető-helyettes közleményében.

Szerda reggeltől a Hármas-Körös öcsöd-kunszentmártoni szakaszán másod-, a Tiszán, a mindszenti vízmércéhez tartozó szakaszon elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Szegeden a Tisza fokozatosan elönti a már lezárt rakpartot, így az útszakasz megnyitása a folyó további áradása miatt a következő időszakban nem várható.

11:11 - Lassú apadás a Rába Győr megyei szakaszán

Lassú apadást jelez előre a Rába Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVÍZIG).

Szerda reggeli közleményük szerint a vasi megyehatárhoz közeli Vágnál várhatóan nem éri el a harmadfokú készültség szintjét a legmagasabb vízállás, amely csütörtök reggel csökkenhet a másodfokú szint alá.

Tájékoztatásuk szerint csütörtök reggel tetőzik a folyó Árpásnál, ahol délre már a másodfokú készültség szintje alá csökkenhet a folyó vízszintje.

Mórichidánál stagnál a Marcal vízszintje, de a Bakonyban hullott eső miatt egy kisebb árhullámra kell számítani a folyón, amelyet a gyirmóti torkolatnál a Rába is visszaduzzaszt. A Marcal tetőzését csütörtök estétől várják a szakemberek.

Az ÉDUVÍZIG tájékoztatása szerint tovább apad a Répce; a folyamat zavartalanságát biztosítja, hogy vízgyűjtőin nem hullott újabb eső. Ugyanakkor az esőzések miatt a Concón és a Cuhai Bakonyéren ismét áradás indult meg, amely azonban a reggeli adatok alapján még nem okoz problémát.

10:46 - Újabb áradások indultak el a Zagyva és a Tarna vízgyűjtőjében

A kedden lehullott csapadék hatására a Zagyva-Tarna vízrendszerben újabb vízszintemelkedések alakultak ki. A Zagyva vízszintje Jászteleknél szerda reggel ugyan a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szint alá csökkent, de az újabb áradás a déli órákban megállítja a folyó apadását - közölte Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint az újabb csapadékzóna átvonulása során a Felső-Tiszán helyenként 10 millimétert meghaladó, a Zagyva-Tarna vízgyűjtőjén 10 milliméterhez közeli, míg a Közép-Tisza vidékén 10-15 milliméter közötti eső esett.

A Közép-Tiszán szerda reggel 7 órakor Tiszafürednél 630, Kisköre-alsónál 682, Szolnoknál 709 centiméteres értéken áradó vízállásokat mértek. A folyó tetőzése Szolnoknál 790 centiméteres szinten április 12-én várható. Mint ismeretes, a Tisza rekordvízállása 2000 áprilisában 1041 centiméter volt.

A Kötivizig a Tiszán és mellékfolyóin elsőfokú árvízvédelmi készültséget 390, másodfokút 132 kilométeren tart fenn. Harmadfokú a készültség 52 kilométer hosszan a Hortobágy-Berettyón Karcag-Kisújszállás térségében. Elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a szolnoki önkormányzat kezelésében lévő védvonalakon is. Az árvízi védekezésből az elmúlt nap folyamán 351 ember vette ki a részét.

A Kötivizig területén a belvízzel elöntött területek nagysága az előző naphoz képest kismértékben, 50 hektárral nőtt, jelenleg 27 200 hektár van víz alatt. Ebből mintegy 8600 hektár vetés és 6450 hektár szántó. A védekezők kedden 60 szivattyúval 5,2 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. A Győri Vízügyi Igazgatóságtól 21 gépész érkezett a belvízi védekezés segítésére. A Hortobágy-Berettyó és a belvízcsatornák mentesítése érdekében megkezdték a Nagyiváni-tározó igénybevételének előkészítését.

A belterületeken elsőfokú belvízvédelmi készültségben dolgozik Jászalsószentgyörgy, Kunszentmárton, Újszász és Tápiószőlős önkormányzata. Másodfokú készültség van érvényben Tomajmonostora, Tiszaug, Jásztelek, Alattyán és Cegléd területén. Fegyvernek önkormányzata viszont már harmadfokú készültséget rendelt el a belterületek, valamint az úgynevezett Büdöséri öblözet belvízmentesítése érdekében.

09:34 - Utakat zártak le a Marcal áradása miatt

Három utat zártak le Veszprém megyében a Marcal áradása miatt - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője szerdán az MTI-t.

Pécsi Norbert Sándor közlése szerint nem lehet közlekedni a 8412-es és 84123-as mellékutak egy-egy szakaszán Várkesző térségében.

Az Egyházaskesző és Nemesgörzsöny közötti mellékúton kedd délután óta van érvényben teljes útzár, szintén a Marcal-folyó áradása miatt.

08:38 - A dunántúli megyék csúszós útjaira és a hófúvásra figyelmezet a Közút

Havas, csúszós utakra és a hófúvás okozta közlekedési nehézségekre figyelmezteti a Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyék több térségében közlekedőket a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Pécsi Norbert Sándor szóvivő az MTI-nek küldött szerda reggeli közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a dunántúli megyékben változó intenzitással havazik, ezért a főutak latyakosak, a havazásban érintett más területeken sónedves vagy nedves az útburkolat. Mindenki csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművel keljen útra, utazás előtt pedig tájékozódjon az aktuális útviszonyokról.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda reggel első fokozatú, vagyis citromsárga riasztást adott ki hófúvás miatt Vas és Zala megyékre, valamint Győr-Moson-Sopron megye nyugati és Veszprém megye magasabban fekvő területeire.

07:23 - Újabb árhullám, havazás miatt elakadt kamionok Zalában

A hétvégi árhullám még le sem vonult, miközben az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt újból emelkedik a vízszint a zalai vízfolyásokon. Tormaföldénél rézsűcsúszást okozott a felázott talaj, a havazás miatt kamionok akadtak el - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerdán az MTI-vel.

A Zala folyón három napja kialakult árhullám jelenleg az alsó szakaszon tart, harmadfokú árvízvédelmi készültség mellett. Zalaapátinál szerda reggel 394 centiméteren volt a folyó vízállása, ami a vízügyi honlap adatai szerint 30 centiméterrel kisebb a valaha mért legmagasabb értéknél.

A Zala felső szakaszánál, Zalalövőnél - ahol vasárnap tetőzött a folyó -, az apadás után kedd déltől újabb ötven centiméteres vízszintemelkedéssel, ismét árhullám indult a folyón.

Az áradás mellett az is gondot okoz Zalában, hogy a kedden kezdődött esőzés szerda hajnalban intenzív havazásba fordult, néhol erős széllökésekkel kísérve. A hajnali óráktól 5-10 centiméter hó hullott a megyében, a főutak latyakosak, a mellékutak hókásásak vagy havasak. A megyében több helyről érkezett már jelzés elakadt kamionok, illetve árokba csúszott tehergépkocsik mentése miatt.

A katasztrófavédelem arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy Tormafölde belterületén több mint egy kilométer hosszan le kellett zárni egy útszakaszt rézsűcsúszás miatt. A jelentős mennyiségű csapadéktól az út melletti partoldal jelentősen megcsúszott, az ott lévő fák gyökérzete meglazult és ez nagyban veszélyezteti a közút forgalmát.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt közölte: Zalában az áradások miatt három útszakasz továbbra is zárva van a járműforgalom elől, így nem lehet közlekedni Lentiben és Kerkaszentkirályon egy-egy bekötőúton, valamint a Kerkateskánd és Szécsisziget közötti úton.

07:07 - Tizennégy mellékúton van teljes útzár

Öt megyében összesen 14 mellékúton van érvényben teljes útzár az ár- és belvíz helyzet miatt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerda reggeli összesítése szerint.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Muhi és Köröm közötti, a 26-os főút és Sajókaza közötti, valamint a Sajóörös és Kesznyéten közötti útszakaszokon nem lehet közlekedni.

Vas megyében öt úton van teljes útzár, ezek a Molnaszecsőd és Döröske, a Nádasd és Halogy, a Nagypirit és Boba, a Sótony és Ikervár, valamint a Nagygeresd és Vasegerszeg közötti szakaszok.

Zala megyében Lentinél, Kerkaszentkirálynál és Tormaföldénél van útzár, utóbbinál rézsűcsúszás miatt. A megyében a Kerkateskánd és Szécsisziget közötti utat sem lehet használni.

Tolna megyében Döbrököznél zártak le egy útszakaszt, továbbá Veszprém megyében a Nemesgörzsöny és Egyházaskesző közötti utat.

07:06 - Két megyében továbbra is másodfokú figyelmeztetés van érvényben hófúvás miatt

Bár szerda hajnalban több megyében visszavonták a sok eső, havazás, illetve hófúvás miatt kiadott figyelmeztetéseket, két megyében továbbra is másodfokú figyelmeztetés van érvényben a várható erős hófúvás miatt.

Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye több térségére már elsőfokú riasztást is kiadtak a hófúvás miatt. Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken már a következő órákban számítani lehet gyenge hófúvásra, ami alacsony torlaszokat emelhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnalban az MTI-hez eljutatott, egész napra szóló figyelmeztető előrejelzése szerint Győr-Moson-Sopron és Vas megyében narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben, ami azt jelenti, hogy itt a nap folyamán erős hófúvásra is készülni kell, amely magas hótorlaszokat emelhet. Veszprém és Zala megyében egész napra citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A várható jelentős mennyiségű eső miatt korábban tizenegy megyére kiadott figyelmeztetés már csak három megyében van érvényben. Ezek: Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.
A talaj menti fagy miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki figyelmeztetést.

A meteorológiai szolgálat azt írta: főként északkeleten hullhat összességében több mint 15-20 milliméter csapadék. A Dunántúl nyugati harmadán további havazás valószínű. Általában maximum 6 centiméternyi friss hóra lehet számítani, de az alacsonyan fekvő helyeken napközben ez is olvadni fog.

Az erős, néhol viharos lökésekkel kísért északi, északnyugati szél délelőtt helyenként hófúvást okozhat. Várhatóan késő délutántól, estétől lassan mérséklődik a légmozgás.
Reggel és este nyugaton talaj menti fagyra lehet számítani.

05:46 - Citromsárga riasztás a Dunántúl egy részén hófúvás miatt

Első fokozatú, vagyis citromsárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hófúvás miatt Vas és Zala megyére, valamint Győr-Moson-Sopron megye nyugati és Veszprém megye magasabban fekvő területeire.

A szervezet szerda hajnalban arra kért mindenkit, hogy mielőtt arrafelé indulnak, tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról és kövessék figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit. Kiemelték: csak a téli időjárásnak megfelelően felkészített járművel induljanak el, valamint lassabb haladásra és fennakadásokra is számítsanak.

Az aktuális veszélyjelzések folyamatosan nyomon követhetők az OMSZ honlapján, a www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/ oldalon.

Olvasóink írták

  • 1. történész 2013. április 03. 16:16
    „sajnos jól példázza ez a kapkodás az emberek(szak) félelmét.A valós szakemberek már nincsenek a szakmában,vezetők párt jutalomként töltik be(tisztelet a ritka kivételnek) állásaikat,így nem tudnak és nem is mernek dönteni mert mit mond majd a főnök...ki a fene mer most dönteni amikor mindenből politikai kérdés lesz. A katasztrófavédelmi szakember(min 10 éves szakmai múlttal) tudja mikor mit kell tenni.Azt,hogy a rádió,tv erről beszél a baj még nincs megoldva, a víz még szaporodhat, a belvíz elvezető csatornák majdnem üresek, ahol meg nem ott nincs üzemben az átemelő szivattyú...érthető okok miatt.
    ha valaki a 43.-as mellett elmegy Makó térségéig azt látja a Klárai ,Deszki stb csatornák ki sem látszanak a nádrengetegből ami azért borzasztó mer az ilyen gazos csatornák lefolyó képessége nagyon rossz.Évek óta nincs pénz a karbantartásukra.Ez a hír özön csak szánalmas takargatási kísérlet arra ,hogy bizony nagy bajok vannak a védekezésben is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelentős késések a záhonyi vasútvonalon

80-100 perces késések alakultak ki a felsővezeték leszakadása miatt szerda este a Budapest-Szolnok-Debrecen-Záhony vasútvonalon. Tovább olvasom