Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Martonyi János Vietnámban folytatott megbeszéléseket

A külügyminiszter a gazdasági kapcsolatok erősítését célzó megbeszéléseket folytatott a dél-ázsiai országban.
Martonyi János külügyminiszter dél-ázsiai körútjának első állomásán Vietnámba látogatott, ahol a gazdasági kapcsolatok erősítését célzó megbeszéléseket folytatott - közölte a külügyi tárca szombaton közleményben.

Martonyi János hétfőn és kedden a magyar delegáció vezetőjeként részt vesz az Ázsia-Európa Együttműködés (ASEM) 9. Állam- és Kormányfői Csúcstalálkozóján Laosz fővárosában, Vientianéban.

A magyar külügyminiszter a csúcstalálkozót megelőzően látogatást tett a 10 milliós Ho Si Minh-városban, ahol találkozott a városvezetői feladatokat ellátó népi bizottság elnökével, Le Hoang Quannal. Az elnök szorgalmazta, hogy Magyarország ismét nyissa meg a 2006-ban bezárt főkonzulátusát, melyre nagy szükség lenne a napi gyakorlati kapcsolattartás érdekében.

A városban aktív a magyar baráti egyesület, a helyi tiszteletbeli konzul komoly munkát végez, és több magyar cég is képviselettel rendelkezik. A város vezetése elhatározta, hogy azzal is segíteni kívánja a két ország közötti kapcsolatokat, hogy testvérvárosi együttműködést kezdeményez egy magyar várossal. Kitért arra, hogy a jelenlegi négy európai nagyváros mellett, fontos lenne, hogy legyen közvetlen légi kapcsolat Budapesttel is.

A közlés szerint a magyar tárcavezető támogatásáról biztosította a Népi Bizottság elnökének javaslatait és egyetértett azzal, hogy mindezek pozitív hatással lesznek gazdasági kapcsolatainkra.

Martonyi János kötetlen beszélgetést folytatott a hazánkban tanult vietnámiak csoportjával, akik elmondták, hogy a mai napig szoros kötelék fűzi őket Magyarországhoz. A külügyminiszter tájékoztatta őket arról, hogy Magyarország felújítja külföldieknek szánt ösztöndíj programját, mely kölcsönös előnyöket biztosít mindkét fél számára. Hazánk értékként tekint a magyar nyelvet, kultúrát megismerő, szerető külföldiekre.

Herman Van Rompuy-jal, az Európai Tanács elnökével folytatott pénteki megbeszélésen egyetértettek abban, hogy mind a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN), ezen belül Vietnám is fontos partnere az Európai Uniónak. Magyarország is támogatja a Vietnám és az EU között folyamatban lévő szabadkereskedelmi tárgyalásokat.

Az EU helyzetéről szót váltva mindketten úgy látták, hogy a válság legkritikusabb szakaszán túl jutott az unió, azonban még komoly erőfeszítésekre van szükség. Martonyi János ismételten felhívta Herman Van Rompuy figyelmét arra, hogy a jelenlegi tervek szerint Magyarországnak szánt kohéziós források mértékét a kormány nem tudja elfogadni, hathatós megoldásra van szükség. A megoldásnak a szerződés alapelveivel összhangban kell lennie.

A magyar külügyminiszter szombaton előadást tartott a Foreign Trade University Ho Si Minh-városi kampuszán az egyetem diákjainak. Beszédében összehasonlította az európai és a délkelet-ázsiai integrációs folyamatokat.

A globális kihívások és konfliktusok kezelésében a regionális együttműködési formák, mint az EU és az ASEAN tudnak hatékony válaszokat adni, hangsúlyozva a lépésről-lépésre történő építkezés szükségességét. Azzal zárta előadását, hogy Magyarország örömmel látja a tanulni vágyó vietnámi fiatalokat.

Olvasóink írták

  • 2. papika56 2012. november 03. 13:18
    „Minket már nem szeretnek :se az EU ban, se az USA ban, se az araboknál, se Kínában ! orbán már volt mindenütt, kuncsorgott egy kis pénzért .Mindenütt elhajtották.
    Maradt Azerbajdzsán, kommunista Vietnam, Mondolia...stb.”
  • 1. papika56 2012. november 03. 13:15
    „És mivel fizetnek ezek a jó vietnami emberek ??? fül balzsammal ??? v. vietnámi papuccsal ???Ők még nálunk is szegényebbek !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy kamion a 41-es főúton

A fonalat szállító román rendszámú kamion a 41-es és a 403-as főút körforgalmában, Nyíregyháza… Tovább olvasom