Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Matolcsy: a látványsportok támogatása 15-20 milliárdbe került tavaly

Idén is hasonló nagyságrendű lehet ez az összeg.
Tavaly 15-20 milliárd forintba került a látványsportágak - vagyis a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda, és a jégkorong - támogatása az adófizetőknek, és idén is hasonló nagyságrendű lehet ez az összeg - derül ki Matolcsy György írásbeli válaszából, amelyet csütörtökön tettek közzé a parlament honlapján.

Scheiring Gábor (LMP) kérdésére a nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a kormány a társasági adóból érvényesíthető adókedvezmény megalkotásával szeretné ösztönözni a látványcsapat-sportágak támogatása iránt elkötelezett társas vállalkozásokat.

Ennek érdekében a látványcsapat-sportágak támogatója a juttatás adóévében és az azt követő három adóévben - a támogatási igazolás birtokában - a fizetendő társasági adó 70 százalékáig terjedő adókedvezményt érvényesíthet, valamint a támogatás, juttatás értéke elszámolható az adózás előtti eredmény terhére is - emlékeztetett.

Rámutatott arra, hogy a támogatás nem közvetlen, célzott állami támogatásként, költségvetési kiadás formájában jut a sportszervezetekhez, hanem a látványcsapat-sportágakat támogató társas vállalkozások döntése, felajánlása alapján.

A sportcélú adókedvezmény költségvetési hatásának alakulását ugyanakkor a nemzetgazdasági tárca is figyelemmel kíséri. A rendelkezésre álló adatok szerint a 2011-ben a sportcélú adókedvezmény államháztartási szintű költségvetési hatása - számításba véve azt is, hogy az adókedvezmény révén megvalósuló beruházások többlet adóbevételt generálnak - összesen mintegy 15-20 milliárd forintra tehető, és a tárca idén is hasonló nagyságrendű bevétel-elmaradással kalkulál - fogalmazott válaszában Matolcsy György.

Hozzáfűzte: az adókedvezmény tényleges bevételi hatása többek között függ attól, hogy a benyújtott sportágfejlesztési programok közül az illetékes szervek melyeket, milyen összegben hagynak jóvá, milyen ütemezésben történik a támogatási igazolások kiállítása, a sportszervezetek találnak-e támogatót, és hogy ez a támogató a kedvezmény összegét mekkora részben tudja érvényesíteni a 2012. adóévre.

Olvasóink írták

 • 3. Qllancs 2012. augusztus 09. 17:23
  „Látvány sport ! labdarugás ---a barmok ! csak fejben van labdarugás ! Egyébként meg minden ft CSAK KIDOBOTT PÉNZ !! Csak felcsúti--debreceni stadionok 1,2 milliárd ft be kerülnek.MINEK ????????
  Csak mert orsós valter focizik--meg a fia ?!!!! Fizessék saját zsebből !
  A magyar foci --a béka segge alatt.
  Inkább olyat támogassanak --akik helyt álltak a világban ! azokat kell pénzelni, jóó körülményeket megadni a fejlődésüknek, edzésüknek !
  Meg támogassák az utánpótlást--a tehetséges fiatalokat !”
 • 2. Együgyű 2012. augusztus 09. 17:19
  „,,Matolcsy: a látványsportok támogatása 15-20 milliárdbe került tavaly"
  Ugye, hogy amire akar, a kuruc gazdasági felszabadító harcot folytató kormányunk arra vannak milliárdjai. Tudomásul kell venni, hogy másra nem igen jut ebben a nehéz időkben. Csak tündérmesékre, pávatáncra taktikai magyar atombombákra és véletlenül néha közmunkákra.
  Más véleménye mindenkinek lehet a nem létező demokrácia jegyében!
  OFF.”
 • 1. studyfy 2012. augusztus 09. 17:13
  „Egy magára valamit adó miniszter, egy kérdésre adott írásbeli válasz esetén - ahol van idő pontosítani az adatokat - nem adna olyan tájékoztató adatot, hogy 15-20 milliárd. Ennyire nincsenek képben a beosztottjai, hogy pontosabb választ (pl. 16 milliárd) nem tudnak adni? Sajnos, így megy az éves költségvetés tervezése is - hasra ütve. Ezért is tartunk itt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életveszélyben egy 9 éves kisfiú: kutya támadta meg

Helyszíni zárlat alá helyezték a szerdán a Tolna megyei Decs-Szőlőhegyen egy kilencéves fiúnak életveszélyes sérülést okozó kutyákat. Tovább olvasom