Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Matolcsy: csalással tervezték az idei költségvetést

Budapest - Matolcsy György szerint az előző kormány 2009-ben az idei költségvetést 3 százalékos "fekete lyukkal", csalással tervezte meg.
17:27 - A nemzetgazdasági miniszter szerint öt feladatot szükséges teljesíteni ahhoz, hogy Magyarországon megtörténjen a tartós költségvetési konszolidáció. Matolcsy György közölte: a kormánynak jövő tavasszal be kell mutatnia az ehhez elengedhetetlen szerkezeti reformokat.

A miniszter a jövő évi büdzsé expozéjában a hosszú távon szükséges lépések között említette egymillió új munkahely létrehozását, azon belül is "minél előbb minél többet".

A beruházási rátát 25 százalék közelébe kell emelni, az állami bürokráciát pedig a negyedével szükséges csökkenteni - sorolta, hozzátéve: a bürokrácia leépítése 6-800 milliárd forintos megtakarítást hozhat.

A konszolidáció feltétele, hogy Magyarország a következő években tartósan 3 százalék feletti gazdasági növekedést érjen el, valamint az, hogy egyensúlyba hozzák a jelentős hiánnyal küzdő nyugdíjkasszát és egészségügyi kasszát - ismertette.

Matolcsy György kijelentette: a mindehhez elengedhetetlen szerkezeti reformokat a kormánynak jövő év kora tavaszán - konzultációkat követően - be kell mutatnia.

17:22 - A nemzetgazdasági miniszter hétfői expozéjában azt mondta: emiatt kellett az új kormánynak "nagyon kockázatos, brutális bankadót és válságadót bevezetnie".

Fotó: MTI
Fotó: MTI/Beliczay László

Úgy vélekedett: sikeres költségvetési, pénzügyi konszolidáció nélkül nem lesz társadalmi, gazdasági és nemzeti felemelkedés.

17:19 - Matolcsy György szerint a jövő évi költségvetés három fő eszköze a szigorú költségvetései politika, az adóreform és a szerkezeti reformok.

A nemzetgazdasági miniszter a költségvetési általános vitájában úgy fogalmazott: a kormány örökölte a szigorú költségvetési politikát, de a konzervatívok amúgy is szeretik ezt alkalmazni, ha az növekedéssel és a foglalkoztatás bővítésével jár együtt.

Az adóreformról azt mondta: ez az elmúlt húsz év legnagyobb adó-átalakítása, a szerkezeti reformok pedig Magyarország elkövetkező 10 évét megnyerik számukra.

Matolcsy György kiemelte: mindezek eredményeként jövőre Magyarország lesz - Svédország mellett - az egyetlen olyan uniós tagállam, amelynek csökken a GDP-hez mért adósságállománya.

17:14 - A 2011-es költségvetés lehet Magyarország uniós csatlakozása óta az első, amelyben az ország teljesíti a vállalt 3 százalék alatti hiány mértékét - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a jövő évi büdzsé expozéjában hétfőn. Leszögezte: egy év alatt meg kell történnie a pénzügyi konszolidációnak, a megújulásnak.

Matolcsy György a büdzsé sarokszámait ismertetve kiemelte: az eredményszemléletű hiány 2,94 százalék, a pénzforgalmi hiány 2,8 százalék, az elsődleges egyenleg pedig 0,8 százalék lesz.

Elmondta még, hogy a büdzsé három alapfeltételezésre épül: jövőre 3 százalékos gazdasági növekedéssel, 3,5 százalékos inflációval számol és azzal, hogy "nem romlik a külső világ".

Matolcsy György szerint a büdzsé három fordulatot indít be: az állandóság mértéke jövőre 78 százalék körül szintre csökkenhet; sikerülhet egyszerre bővíteni a fogyasztást, a beruházásokat és a foglalkoztatást; a jövedelemcentralizáció 3 százalékkal csökkenhet, az adócentralizáció pedig 36 százalékra csökken.

Olvasóink írták

  • 3. pákásznák 2010. november 15. 19:39
    „érdekes, Orbán a Franfurter Allgemeine Zeitungnak dicsérte Bajnai kormány költségvetését.....normálisak ezek? Külföldön is figyelik ezeket a hülyéket!”
  • 2. tintasbarns 2010. november 15. 19:27
    „Matocsy annyit ért a közgazdasághoz mint tyúk az ABC-hez.”
  • 1. pákásznák 2010. november 15. 19:10
    „háááát.....de biztos nem a magánnyudijpénztári tagdijak ellopásával......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: ez a toporgás költségvetése

Budapest - Az LMP szerint a tervezett büdzsé fenntarthatatlan és igazságtalan, ez a "toporgás… Tovább olvasom